Hlavní navigace

Nova stále nevrací kmitočty pro analogové vysílání, stěžuje si ČTÚ

12. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 8. 2010

UVNITŘ DOKUMENT Televize Nova sice vypnula většinu velkých analogových vysílačů v termínech, které jí určuje Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání, nevrací ale kmitočtové příděly k těmto vysílačům. V průběžné zprávě o stavu televizní digitalizace si na to stěžuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Oproti tomu veřejnoprávní Česká televize a televize Prima kmitočtové příděly vypínaných analogových vysílačů vrací včas.

DOKUMENT: Průběžná zpráva o stavu digitalizace televizního a rozhlasového vysílání v České republice (PDF, 133 kB)

Pro vysílače, na kterých byl ukončen provoz analogového vysílání programů ČT a Prima, byla na základě žádostí držitele individuálních oprávnění, předmětná oprávnění odňata. Výjimkou jsou opět individuální oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro šíření programu Nova, kdy jejich držitel na základě rozhodnutí provozovatele vysílání o odnětí nepožádal, konstatuje ČTÚ.

ROZHOVOR: Nechápu, proč Nova odmítá vypínat analog, říká předseda ČTÚ

Z moci úřední mohlo být proto odňato v souladu se zákonem o elektronických komunikacích z důvodu dlouhodobého nevyužívání rádiového kmitočtu pouze individuální oprávnění pro vysílač Praha město 37, jehož analogové vysílání bylo ukončeno již 30. dubna 2009, dodává úřad ve své zprávě. Do konce letošního června bylo ukončeno zemské analogové televizní vysílání na 198 vysílačích, z nichž nejvíc (86) patřilo programu ČT 2.

BRAND24

K TÉMATU: Porušuje Nova vládní harmonogram digitalizace, nebo ne?

Druhým nejčastěji vypínaným programem byla ČT 1 (61 vysílačů) a televize Prima (44 vysílačů). Nova ukončila analogové vysílání pouze na sedmi vysílačích. Pokud provozovatel nevrátí individuální oprávnění pro využívání konkrétního kmitočtu, nemůže být tento vysílací kanál využit pro jiné vysílání, i když se na něm již analogově nevysílá. Nova tak svým rozhodnutím blokuje rozvoj dalších služeb, včetně nových digitálních sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).