Hlavní navigace

Nova vypne o půlnoci analog pouze na Krašově, Vraní vrch a Zelenou horu ne

30. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
30. 9. 2009

DOPLNĚNO Televize Nova se rozhodla, že dnes o půlnoci vypne na Plzeňsku a Karlovarsku pouze vysílač Plzeň – Krašov. Toto se nebude týkat vysílačů v Chebu a Domažlicích. Nova v tiskové prezentaci uvedla, že postupuje v procesu přechodu z analogového na digitální vysílání v souladu s TPP a v souladu se smluvními závazky. Petr Dvořák, generální ředitel Novy, uvedl, že důvodem pro zachování některých vysílačů, je to, že není volný kmitočet a dostatečné pokrytí digitálního signálu.

Radiokomunikace tedy vypnou na Krašově analog Novy a na dalších vysílačích a dokrývačích poběží analog dále. Nechceme porušit TPP tak, jak je schválen vládou, a vycházíme vstříc našim divákům. Nechceme dopustit tzv. mezistavy, kdy by se teď naladilo na nějaký kanál a za další rok by to museli udělat znovu, upozornil technický ředitel Novy Ivo Ferkl. Nova chtěla rychleji vypínat v Chomutově a tím by se uvolnil kanál 35 pro digitální vysílání. Bohužel se to však nepodařilo dořešit, takže celá tato varianta padla. Dvořák upozornil, že však s touto variantou přišla Nova už v polovině srpna.

cif 24 - early cena - média

Kdy vypne Nova analog z Chebu? Bude to tehdy, až bude naplněn TPP. Jde o to, aby se spustily dokrývače v Aši a Kraslicích. To umožní vypnout i Domažlice, které spadají do kategorie vysílačů, které se řídí jiným pravidlem než hlavní vysílač Krašov. Problém s 48. kanálem je v tom, že dříve nikdo nepočítal s tím, že Nova bude v jednom multiplexu s Primou a nastává tak problém s regionalizací. Jsme připraveni najít kompromis, ale vědomě nebudeme porušovat TPP, uvedl Dvořák.

Co se týká Domažlic, tak pokud bude splněna podmínka pokrytí, Nova nemá problém s vypínáním. Co se týká kanálu 35, ten by byl určitým kompromisním řešením, ale podle Ferkla je to záležitost někdy v příštím roce. Petr Dvořák také upozornil na to, že hlavní problém Novy je v kampani v tom, že má zajistit přechod z analogového na digitální terestrické vysílání a tato kampaň by neměla propagovat i jiné platformy. Stav, který se stal v Plzni, je tristní, uvedl Dvořák. Chceme fungovat podle platných pravidel a fungovat podle toho, co je schváleno, řekl na závěr šéf Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).