Hlavní navigace

Nové HD kanály SPI International u Skylinku: Plnohodnotné programy, nebo odpad?

18. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mezi českými filmovými kanály už je poměrně těsno a do toho přišla ještě společnosti SPI International s dalším rozšířením programové nabídky satelitní služby Skylink.

Příliš mnoho Filmboxů?

Satelitní služba Skylink se minulý týden rozšířila o nové HD kanály společnosti SPI International, které byly doposud dostupné pouze zákazníkům v Bulharsku z kapacity tamního operátora Satelitte BG. Jde konkrétně o programy Fightbox HD, Docubox HD, Fashionbox HD a trojici erotických stanic EroX HD, EroXX HD a EroXXX HD. Ty ještě doplňují SD kanály Filmbox Extra 1 a Filmbox Family. Na internetových diskusních fórech se často objevují zmínky o tom, že tyto stanice patří mezi odpad, protože se na nich neustále reprízuje a knihovna SPI International je dosti omezená. Jak je to v reálu?


Repro foto vysílání Filmbox Extra

Kanálů Filmbox už je v dnešní době dostatek. Víte, jaký je mezi jednotlivými stanicemi vůbec rozdíl?

Filmboxy vysílají měsíčně 20 až 25 premiér

V databázi SPI International je v současné době tři tisíce titulů, čehož všechny kanály pochopitelně patřičně využívají. Filmové stanice konkrétně odvysílají ročně přes tři sta filmů, měsíčně se tu objeví podle obchodního a marketingového manažera Adriana Gumuláka, který má na starosti trh střední a východní Evropy, dvacet až pětadvacet premiér. Počítáme-li tedy správně, přibližně za rok by se měla tedy videotéka každého filmového programu kompletně obměnit. Oněmi třemi tisíci tituly se myslí všechny žánry. Jde tedy nejen o samotné filmy, ale i dokumenty, módní show a erotiku.

Na otázku, zdali na těchto programech běží stále to samé dokola, a v podstatě i častou výtku na diskusních fórech, odpovídá Adrian Gumulák rozhodně zamítavě. Máme akviziční tým v New Yorku, který pravidelně nakupuje nové tituly a nová práva. Nyní se chystáme na veletrh MIPCOM, jenž se koná v Cannes a kde také dochází k nakupování nového obsahu pro kanály Filmbox. Každý měsíc se snažíme dávat na naše filmové kanály nové tituly, brání se Gumulák a dodává: Od 27. září budeme pouštět na Filmboxu HD velmi úspěšný seriál Boss.

Seriál Boss má na filmových databázích velmi dobré hodnocení.
Autor: SPI International

Seriál Boss má na filmových databázích velmi dobré hodnocení.

Trocha historie neuškodí

Přesto, že realizace HD kanálů pod hlavičkou SPI International, respektive jejich vstup do satelitní služby Skylink se povedl teprve minulý týden, v reálu jde o záležitost starou několik let. V roce 2009 hovořil o možném vzniku nových HD stanic tehdejší šéf filmové a distribuční společnosti SPI International Ivan Hronec. Ten nyní stojí za vlastní firmou Film Europe, která provozuje stejnojmennou stanici a také programy Kino CS, Doku CS a Muzika CS. Z dnešního pohledu je to ale pochopitelně poměrně úsměvný návrat do minulosti. Tehdy byly představy přece jen „trochu“ jiné.

Původní zamýšlené kanály společnosti Help Film, za kterou stál v České republice a na Slovensku Hronec, se měly jmenovat Action Box, Lady Box, Nostalgia Musica a Revolution TV. Zajímavé je, že téměř všechny projekty byly realizovány. Některých se ale chopila společnost SPI International, zbytku se věnoval sám Ivan Hronec. Určitě už stávající názvy projektů tušíte. Action Box zůstal v podstatě téměř pod svým stávajícím názvem Filmbox Action HD, z Lady Boxu se stal Fashionbox HD a Nostalgia Musica je vlastně Hroncova Muzika CS. Projekt Revolution TV nakonec vůbec nebyl realizován a v dnešní době už by pro něj ani nebyl prostor.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Své plány měl s Filmboxy kdysi i současný šéf konkurenčního Filmu Europe Ivan Hronec.

Kde je slibovaná lokalizace?

V souvislosti s možným vstupem nových HD kanálů SPI International do České republiky se hovořilo také o jejich lokalizaci. Připomeňme si prosincové vyjádření Adriana Gumuláka pro DigiZone.cz: Teoreticky můžeme tyto programy spustit v Čechách a na Slovensku. Bude se to ale vyvíjet od jednání. Takhle se obchodní a marketingový manažer vyjadřoval směrem ke stanicím Fightbox HD a rodině Erox, které vzhledem ke svému zaměření lokalizovat nepotřebovaly. Ostatně, kdo z pánů by chtěl lokalizovat erotiku, že?

Pokud se bavíme o lokalizaci, tak jediná stanice, která v tomto směru připadá v úvahu, je dokumentární kanál Docubox HD. Skylink chtěl vypustit balíček docela rychle, takže lokalizaci připravujeme, ale nemáme ji ještě hotovou. Rozhodli jsme se proto vypustit balíček Mixbox s novými HD kanály. Jakmile bude lokalizace pro Docubox HD hotová, kanál bude pochopitelně dostupný i v češtině, uvedl pro DigiZone.cz marketingový a obchodní manažer SPI International pro střední a východní Evropu Adrian Gumulák. Samotná lokalizace proběhne pravděpodobně v horizontu měsíců.

SPI International připravuje lokalizaci kanálu Docubox do češtiny. Dojde k ní v horizontu měsíců.
Autor: repro foto vysílání Docubox HD

SPI International připravuje lokalizaci kanálu Docubox do češtiny. Dojde k ní v horizontu měsíců.

Filmbox Action HD se zatím v nabídce neobjeví

Původně měl být do češtiny lokalizovaný také kanál Filmbox Action HD, k čemuž ale nakonec nedošlo. Proč? Filmbox Action HD je kanál, který je prozatím dostupný pouze v Bulharsku, a to proto, jelikož filmy, které běží na tomto programu, mají práva pouze pro tuto oblast, sdělil Gumulák s tím, že teoreticky by k lokalizaci dojít mohlo, nicméně problémem je otázka práv, která jsou právě a pouze pro Bulharsko. To je tedy důvod, proč program není dostupný v satelitní službě Skylink ani u dalších operátorů.

BRAND24

SPI International chce časem nabídnout kanál Filmbox Action HD i v České republice a u našich východních sousedů. Jakmile budeme mít vyřešena práva, tak si myslím, že by se ten program mohl objevit i u nás. Se Skylinkem jsme se bavili o tomto programu a mohlo by dojít k situaci, že Filmbox HD, který je nyní v balíčku Mixbox, bychom vyměnili za Filmbox Action HD. Nyní máme Filmbox HD jak v balíčku Multi HD tak i v Mixboxu. Jakmile bychom měli vyřešená práva, mohli bychom provést tuto výměnu, předpovídá Adrian Gumulák další novinky, které by do budoucna mohli čekat na diváky.

I Filmboxu Action HD bychom se měli v budoucnu dočkat v češtině. Lokalizaci ale stojí v cestě vysílací práva.
Autor: repro foto vysílání Filmbox Action HD

I Filmboxu Action HD bychom se měli v budoucnu dočkat v češtině. Lokalizaci ale stojí v cestě vysílací práva.

Hard erotika 24 hodin denně? Žádný problém

Problémem pro regulační orgány, jako je například Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), by mohla být skutečnost, že v nabídce satelitní služby Skylink jsou kanály EroX, tedy stanice s erotickou tematikou, šířené 24 hodin denně. Adrian Gumulák v tom ale nevidí v dnešní době už žádný problém proto, jelikož je možné tyto stanice „technicky ohlídat“ před dětmi. Každý operátor má možnosti, jak obsah zabezpečit, potvrzuje Gumulák. Jednou z možností je pochopitelně například takzvaný rodičovský zámek. Operátorovi ale nemůžeme vnucovat, jak ochranu obsahu zabezpečí, dodává manažer SPI International.

Připadá vám nový balíček Mixbox od Skylinku atraktivní?

  • Ano
    15 %
  • Ne
    55 %
  • Nevím
    10 %
  • Je mi to jedno
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).