Hlavní navigace

Novinky.cz: Když nejde autora na YouTube najít, čekáme, zda se ozve

26. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Přemýšlíte nad tím, jak je možné, že Novinky.cz zveřejňují videa, která jste před několika dny viděli na YouTube? Mají ošetřena autorská práva, či nemají?

Vloni, v době kdy se na českém Internetu řešila otázka přebírání videí z YouTube, jsem se ptal Novinky.cz (prostřednictvím tiskového oddělení Seznamu), jak je to s přebíráním videí z YouTube. Hlavně šlo o případy, kdy Novinky.cz vezmou video z YouTube a umístí ho do vlastního přehrávače. V současné době navíc ani YouTube jako zdroj neuvádějí a na původní video žádný odkaz nevede.

V praxi je to (i po mnoha měsících) stále viditelné například v Záběry mladíka, který prolezl mezi koly rozjetého vlaku, šokují. Video pochází z YouTube, článek je ovšem podepsaný „her, Novinky“ a skutečný autor uveden není. Před video pochopitelně Novinky.cz umisťují reklamu (proto nepřehrávají video z YouTube, ale stahují je do vlastního přehrávače). Původní video je samozřejmě možné na YouTube dodnes najít, v řadě podob. Jednu z nich například jako Under the train – darwin award nominee s logem LiveLeak.

YOUTUBE PRO MÉDIA 
YouTube umožňuje „re-broadcasting“ videí za podmínek, že médium uvede původního autora, a hlavně že dojde ke kontaktu autora. Samotné Podmínky užívání samozřejmě zakazují stažení videa z YouTube a poté umístění do vlastního přehrávače.

V červnu loňského roku přitom ještě v předmětném článku bylo pod videem uvedeno „zdroj: Youtube.com“ (odkaz ale nevedl na konkrétní video a je tedy jako označení zdroje nesmyslný asi tak stejně jako „zdroj: Internet“). Po mé korespondenci se ale praktiky změnily – videa jsou přebírána stále, ale už není uváděno, že jsou přebírána z YouTube.

První vysvětlení toho, jak mohou Novinky.cz přebírat videa z YouTube, aniž by měla redakce svolení, bylo toto:

Nejsme si vědomi, že by Youtube bylo držitelem autorských práv ke všem videím, které má na svém webu. Potom by totiž Youtube bylo držitelem autorských práv k našim videím, které na Youtube někdo nahrál. Naše praxe je taková, že pokud je to jen trochu možné, snažíme se dohledat držitele autorských práv a příspěvek od něj odkoupit. Historicky se objevila jediná reklamace, s autorem příspěvku jsme se k jeho spokojenosti vyrovnali.

Dost těžko se dalo věřit tomu, že by snad Novinky.cz právě k tomuto videu koupili práva. Navíc by v takovém případě jistě u videa nebylo ono „zdroj: Youtube.com“. Požádal jsem tehdy Novinky.cz o to, aby mi ukázali, jak a od koho tedy ona práva koupili.

Tam, kde autor nejde dohledat, čekáme, zda se ozve. Myslím, že primární potíž je s tím, jak se videa na YouTube dostávají a že se tam používají de facto kradené věci, ale to je z jiného soudku.

Pokud to tedy zopakuji, tak Novinky.cz si z YouTube vezmou cokoliv a čekají, zda se někdo ozve. Zbytek je samozřejmě klasická snaha odvést pozornost na něco, co s problémem přebírání videí z YouTube bez vědomí autorů nemá nic společného. Samozřejmě se mi stále nechtělo věřit tomu, že by redaktoři z Novinky.cz skutečně prostě vzali cokoliv a pak čekali, jestli se někdo ozve. Vláďa Dušánek, šéfredaktor Novinky.cz mi k tomu už ale řekl pouze toto:

Obecný postup jsem vám již sdělil. Podrobnosti ke konkrétní případům nesdělujeme.

Přístup Novinky.cz, tedy největšího online zpravodajského titulku v Česku, k autorským právům je poměrně originální a samozřejmě je v rozporu s autorským právem (a nepomůže ani zpravodajská „licence“, předmětná videa žádný zpravodajský účel zpravidla nemají).

Možná je pak o něco jasnější, proč vznikla „aféra“ okolo „fiktivního“ týdeníku Agenda (viz Týdeník Agenda byl prý virálem, který má vzbudit diskusi o citacích v médiích). A nezbývá se pak v některých případech ptát, proč vlastně tedy nakonec „zloději křičí, chyťte zloděje“.

Změnilo se něco na Novinky.cz?

Uvedená korespondence pochází z loňského roku. Na Novinky.cz bylo od té doby možné vidět nespočet dalších videí, vždy stažených do jejich vlastního přehrávače. A také bez uvedení dříve používaného „zdroj: YouTube“. Zpravidla je možné je snadno dohledat, protože jde o taková ta „lidově populární videa“.

BRAND24

Čerstvý příklad? Ten můžete vidět například v Tanečnice předvedly optickou iluzi, při které se vám zamotá hlava. Postrádá uvedení zdroje, respektive Novinky.cz to řeší větou „Video, které bylo natočeno při příležitosti oslav Mezinárodního dne žen, pořídil jeden z diváků a na internetu ho zveřejnil minulý týden.“ Zajímalo mě, jak je to s tímto videem, a zda se svérázný přístup Novinky.cz k videím z YouTube nějak změnil.

Ke konkrétním případům informace nedáváme. Nicméně platí, že autory videí Novinky.cz dohledávají a na využití jejich videí se s nimi domlouváme, tedy autory odměňujeme.

Jak je vidět, přístup se nezměnil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).