Hlavní navigace

Novinky v pásmu 2,4 a 5 GHz – stávající radiosítě do ilegality

17. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rádiové sítě v pásmu 5 GHz byly v České republice dlouhou dobu značně omezeny. Evropská harmonizace 5GHz pásma ale snad konečně přinese i v ČR vyšší vysílací výkony a další volné kanály. Netrpělivě očekávaná změna je přede dveřmi a ČTÚ již publikoval své představy. Představy, které většinu stávajících instalací radiosítí pošlou do ilegality.
Tyto představy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vtělil do dokumentu nazvaného poněkud nesrozumitelně a obšírně Návrh všeobecného oprávnění č. VO-R/12/XX.2005 k vy­užívání rádiových kmitočtů a k provozování zařízení pro širokopásmový přenos dat na principu rozprostřeného spektra nebo OFDM v pásmech 2,4 GHz a 5 GHz [DOC, 46 kB]. Dokument je jinak, ačkoliv tomu název příliš neodpovídá, docela stručný a jasný a regulátor v něm na třech stránkách rekapituluje požadavky pro provoz v pásmu 5 GHz.

Zřejmě nejzajímavější v tomto pásmu jsou požadavky na maximální střední spektrální hustotu, EIRP (Equivalent Isotopically Radiated Power) a také to, že některá pásma budou nadále volná pouze k použití v budově.

Podle návrhu zůstává v pásmu 2,4 GHz vyzářený výkon 100 mW, k očekávanému uvolnění podmínek dochází v pásmu 5,47 až 5,725 MHz, kde bude limitován vyzářený výkon až 1W (po 50 mW na úsek 1 MHz, tedy pro systémy založené na WiFi o šířce 20 MHz jde právě o zmíněný 1 W).

ozn. kmitočtové pásmo max. výkon další podmínky
a 2400,0 – 2483,5 MHz 100 mW e.i.r.p.
b 5150–5250 MHz 200 mW střední e.i.r.p. pouze pro použití uvnitř jedné budovy
c 5250–5350 MHz 200 mW střední e.i.r.p. pouze pro použití uvnitř jedné budovy
d 5470–5725 MHz 1 W střední e.i.r.p. maximální střední spektrální hustota e.i.r.p. je 50 mW/MHz v libovolném 1 MHz úseku

Z této tabulky je zřejmé, proč je nově uvolněné pásmo označované jako D tolik atraktivní. Zatímco oproti původním 5GHz pásmům B a C je určeno také pro venkovní použití, oproti klasickému WiFi pásmu 2,4 GHz (označenému jako A) má celých jedenáct nepřekrývajících se kanálů – klasické WiFi nabízelo pouze tři kanály.

V pásmech C a D se vyžaduje automatická volba kanálu a vysílacího výkonu, jak ostatně předpokládají i patřičné standardy 802.11h.

Až potud v podstatě samé dobré zprávy. Na oficiálním diskusním místě ČTÚ se ale rozhořel bohatý připomínkový boj k bodu návrhu, kde se praví, že rádiové zařízení může být vybaveno pouze anténou schválenou či předepsanou výrobcem. Návrh přímo říká: „Stanice mohou být vybaveny pouze vestavěnou anténou nebo druhem / typem antény, který stanoví výrobce v návodu k obsluze.“

Problémy s anténami

Problém ovšem je, že lidé, kteří nečekali na schválení pásma regulátorem a nakoupili 5GHz techniku, nemají v manuálech zpravidla žádné schválené antény doporučeny. Tento požadavek regulátora ale není nijak nový, existoval dříve ve světě i v pásmu 2,4 GHz a vychází z prostého předpokladu, že pouze výrobce (a těžko koncový zákazník) bude mít příležitost změřit, která anténa odpovídá požadavkům na vyzářený výkon. Ten se neměří na konektoru zařízení, ale na anténě.

Jenže výrobci v manuálech externí antény nedoporučují, proč také, když je většinou nevyrábějí, doporučené externí antény mají jen drahé výrobky nejdražších výrobců. A samozřejmě zase jen vlastní antény výrobce.

Pro uživatele z toho plyne několik ponaučení. Většina externích spojů se tak rázem stane nelegálních a jejich provozování může regulátor sankcionovat dle platných sazebníků. Pro sítě jako CzFree.net to v znamená likvidaci nebo přechod do ilegality. K nejoblíbenějším a v Čechách nejprodávanějším WiFi kartám totiž výrobce specifikuje pouze malé pendrekové antény se ziskem 2 dBI nebo maličké panelové-interiérové antény. Oblíbená 24 dBI síta ve specifikacích výrobce najdete stěží.

Jak se tato situace vyřeší, není vůbec jasné. V diskusi na webu ČTÚ je poukazováno na nesmyslnost tohoto opatření vůči současnému stavu a je samozřejmě možné, že regulátor se rozhodne tento bod vyškrtnout, je ale také možné, že výrobci budou hromadně vydávat jednostránková prohlášení, kde budou vyjmenovávat další „doporučené antény“. Nakonec je také možná klasická česká cesta, kdy sporný bod v podmínkách zůstane, pouze se nebude příliš důsledně kontrolovat a uživatelé jej budou ignorovat.

Podobně sporný a nepříjemný odstavec ostatně obsahuje i povolení našich slovenských sousedů, kde se uvádí: „Anténa: integrovaná alebo meraná spolu so zariadením a definovaná v rozhodnutí schválení technickej spôsobilosti, alebo vyhlásením výrobcu o zhodě.“ Na Slovensku ale měli to štěstí, že místní regulátor toto povolení vydal zhruba o rok dříve než regulátor český.

MMF24

Kde český a také slovenský regulátor k tomuto požadavku přišel, je těžko říci. Původní celoevropský dokument ECC/DEC/(04)08 žádný takový požadavek neobsahuje, protože ECC logicky usoudila, že vyzářený výkon by měl být vždy dodržen bez ohledu na použitou anténu. Jenže na co bychom měli vlastní úředníky, kdyby nevěděli nejlépe, jak nás ochránit…

Publikovaný návrh po zapracování kritky vstupí v platnost den po otištění v Telekomunikačním věstníku. Uvidíme, jak se s kritizovaným problémem předepsaných antén regulátor vypořádá. Snad ku prospěchu těch, jimž by měl úřad sloužit.

Jak vyřeší ČTÚ problém s výrobci specifikovanou anténou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).