Hlavní navigace

Nový hráč v českých mobilních sítích? T-Mobile v Plzni otestoval 5G se Samsungem

9. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Testy Deutsche Telekomu na frekvenci 3,5 GHz v režimu standalone by mohly do zdejších 5G sítí přinést jihokorejskou značku.

Do tuzemských mobilních sítích by v budoucnu mohl promluvit nový dodavatel bezdrátových technologií nad rámec zavedené trojice Ericsson, Nokia a Huawei. Německý Deutsche Telekom, který je vlastníkem tuzemského T-Mobilu, v Plzni uskutečnil testy s jihokorejskou společností Samsung. Zkoušel její anténní technologie pro vydraženou 5G frekvenci 3,5 GHz.

Samsung je známý především jako dodavatel chytrých telefonů, televizí, monitorů, ledniček a další domácí elektroniky. Dlouhodobě ale investuje také do technologií spojených s mobilními sítěmi a s nástupem 5G se mu daří získávat větší množství kontraktů, než kolik jich měl v minulosti. Prozatím se stále, společně s japonskou firmou NEC, řadí mezi minoritní dodavatele. Hlavní trojice ovládá kolem 70 až 80 procent trhu.

Samsungu se například v loňském roce podařilo získat 5G zakázku za 6,6 miliardy dolarů u amerického operátora Verizon. Sáhl si také na dodávky pro AT&T a Sprint, japonské KDDI nebo kanadské operátory Telus a Vidéotron. Jihokorejcům mimo jiné pomáhá nedobrovolný ústup Huawei ze západních trhů, který je spojen s restrikcemi a bezpečnostními obavami.

Samostatné 5G

Testy Deutsche Telekomu v Plzni se soustředily na takzvanou standalone (SA) instalaci 5G. Jde tedy o 5G síť, která už není závislá na LTE části (non-standalone), kterou využívají současné pilotní 5G provozy v Česku.

„Průměrná uživatelská zkušenost měřená během mobilního testu při rychlostech 30–50 km/h byla nad hranicí 500 Mb/s. Typická kapacita buňky, díky technologii Massive MIMO (mMIMO), dosahovala 1,3 Gb/s s tím, že maximální hodnota byla dosažena okolo 2,4 Gb/s, a to stále při realistickém rozložení testovacích 5G terminálů podporujících technologii standalone (Samsung Galaxy S20),“ popisuje T-Mobile pro Lupu.

Deutsche Telekom a Samsung testy dělaly v rámci inovačních aktivit. V současné době nejsou k dispozici závěry o tom, zda se Samsung v síti českého T-Mobilu objeví.

„T-Mobile, stejně jako celá skupina Deutsche Telekom, se z bezpečnostních důvodů vždy spoléhá na více dodavatelů. Například dodavatelem 5G kampusové sítě, což je společný projekt T-Mobile a Vysoké školy báňské v Ostravě, je společnost Ericsson. Společnost Deutsche Telekom dále spolupracuje s předními dodavateli, jako je například Samsung, na inovačních zkouškách v rámci skupiny za účelem posouzení a ověření výkonu jejich 5G řešení,“ dodává T-Mobile.

T-Mobilu část sítě provozuje CETIN spadající pod PPF. Ten už oznámil, že na čtyřech tisících základnových stanic nasadí technologie od Ericssonu. Akce vyjde na miliardy korun. Dalších 2500 stanic pak patří T-Mobilu.

Operátoři obecně nejsou příliš nadšení ze snah zablokovat Huawei. Dle jejich obchodního pohledu něco takového snižuje konkurenci na trhu a odstranění celosvětové jedničky s třetinovým podílem může zvýšit ceny a zhoršit dostupnost. Zesilují tedy snahy o to hledat alternativy, do čehož Samsung zapadá.

UX DAy - tip 2

I v českém prostředí se proto začíná debatovat o konceptu OpenRAN. Ve zkratce jde o otevřenou technologii telekomunikačních sítí, díky které by se mohla zmenšit závislost operátorů na několika dodavatelích. Zároveň se objevují představy, že by OpenRAN mohl stvořit nové, menší hráče. Myšlenku například na bezpečnostní 5G konferenci v Praze tlačili zástupci Spojených států a Velké Británie.

Ani tak se ale nezdá, že by se OpenRAN do českých sítí jen tak podíval. „Deutsche Telekom zahájí nasazení OpenRAN v Německu v letošním roce. U nás toto zatím v plánu nemáme,“ vzkazuje T-Mobile pro Lupu. „V našich podmínkách ale zatím technologii nepovažujeme za dostatečně zralou pro komerční nasazení,“ sdělil pak Lupě předseda představenstva CETINu Juraj Šedivý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).