Hlavní navigace

Nový projekt chce z Prahy udělat centrum vývoje umělé inteligence, má na to čtvrt miliardy

5. 3. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

AI Startup Incubator Autor: Jan Sedlák
AI Startup Incubator chce v první fázi podpořit 25 firem a na dva roky má k dispozici 10 milionů dolarů.

Letos v květnu v Praze odstartuje projekt, který má ambice z Česka udělat jedno z center ve vývoji umělé inteligence (AI). Jmenuje se AI Startup Incubator a v první fázi během dvou let rozdělí mezi začínající firmy z tohoto oboru až 10 milionů dolarů. Po skončení dvouletého období by se mělo rozjet kolo další.

„Chceme reagovat na tak trochu neutěšenou situaci v Česku, ale také v celém regionu zejména východní Evropy. V Kanadě, Spojených státech, Izraeli nebo Číně se rozjíždí řada aktivit spojených s umělou inteligencí, svět v této oblasti zrychluje. U nás je v AI potenciál, ale v podstatě chybí mladé firmy, které by ho vytěžily,“ popisuje pro Lupu Petr Šrámek, jeden ze zakladatelů a ředitel AI inkubátoru.

AI inkubátor nemá být tradiční startupový akcelerátor. „Nebudeme akcelerovat, protože není co,“ navazuje Šrámek. „Potřebujeme, aby zde vznikly firmy zabývající se aplikovanou umělou inteligencí. Na konci programu musí firmy mít funkční verzi (MVP), poskládaný tým a zákazníka.“

Od počítačového vidění po AR

Záběr programu má být široký a týká se řady oblastí, které se AI věnují: počítačové vidění, rozšířená realita (AR), virtuální asistenti, zpracování jazyka (NLP), překlady, ovládání gesty, rozpoznávání emocí, chatboti nebo automatizace procesů. Nejvíce zájemců je prozatím z řad zdravotnictví a vzdělávání.

AI Startup Incubator
Autor: Jan Sedlák

AI Startup Incubator

Aktivita se nezaměřuje pouze na tuzemské týmy, cílem je do Prahy dostat také projekty ze zahraničí. Těch se prozatím ostatně hlásí většina. Zájem o vstup do pražského inkubátoru prozatím projevilo asi 90 týmů, přičemž jen necelá třetina je z Česka.

Ještě tento měsíc začne pilotní provoz se dvěma vybranými projekty a v květnu už se počítá s ostrým startem. AI inkubátor chce každý kvartál přidávat kolem pěti nových projektů. Ty se vybírají na základě šestikolového procesu trvajícího tři měsíce.

Šrámek nyní postupně uzavírá skupinu tuzemských i zahraničních investorů, kteří do začínajících společností zaměřujících se na umělou inteligenci vloží peníze. Jména některých z nich se zveřejní až později, seznam bude definitivně hotový letos v dubnu.

Až 600 tisíc pro tým

Cílem je během prvního dvouletého období podpořit 25 firem. Každá z nich na rok dostane potřebné zázemí, jako jsou kanceláře a podobně, napojení na zahraniční partnery a firmy, ale také peníze v rozmezí 150 až 600 tisíc dolarů. Investice půjdou ve formě konvertibilních úvěrů. Na začátku si tedy investoři nebudou brát podíl a peníze v něj mohou konvertovat při dalším investičním kole.

To, kde bude AI Startup Incubator sídlit, ještě není finálně rozhodnuto. Prozatím působí na Jižním městě v areálu Opatov Park, kde Šrámek provozuje jednu ze svých IT společností, které během kariéry rozjel (a například prodal).

Inkubátor pro umělou inteligenci má v současné době tým osmi interních lidí a spolupracovníky na každou z oblastí. Spoluzakladatelem projektu je Daniel Kunz, který působí jako investor a v minulosti například šest let vedl významného IT distributora Tech Data.

Technickou část mají na starost dva lidé. Jan Romportl donedávna působil jako Chief Data Scientist v české O2 a Martin Dostál se zabývá výzkumem interakce mezi člověkem a strojem v brněnské centrále Honeywellu.

Poradcem je pak například Jan Zadák, donedávna jeden z nejvýše postavených globálních manažerů Hewlett Packard Enteprise a dnes investor, nebo někdejší šéf výzkumu v Seznamu Jiří Materna. AI inkubátor také spolupracuje s řadou mentorů z branže.

Projekty už u nás jsou

V Česku už několik projektů spojených s umělou inteligencí funguje. V Praze a Brně působí CEAI, kteří budují AI startupy zejména zaměřené na enterprise software.

Řada aktivit se točí například kolem Michala Pěchoučka. Ten je spoluzakladatelem firmy Cognitive Security, kterou koupilo Cisco a na základě toho v Praze rozjelo vývojové centrum zaměřené na AI v kybernetické bezpečnosti. Pěchouček také na ČVUT založil Centrum umělé inteligence. Dále spoluzaložil společnost Blindspot Solutions, která aplikuje strojové učení do firem. Poloviční podíl v Blindspot nedávno koupila skupina Adastra.

Výzkumem umělé inteligence se dále zabývá třeba karlínská firma GoodAI založená Markem Rosou. Snaží se stvořit obecnou AI a skrze GoodAI Applied rovněž nasazuje prvky AI do firem. Ze startupů je zajímavý například Neuron Soundware rozpoznávající poruchy ve strojích. Tým z ČVUT zase se svým botem Alquist získal druhé místo v globální soutěži The Alexa Prize pořádané Amazonem.

ebf - tip - debata

AI a strojové učení využívá řada dalších firem. Z velkých korporací už řadu let v Praze pracuje na rozpoznávání jazyka v rámci Watsona vývojová skupina v IBM.

Jan Kleindienst z tohoto týmu společně s Petrem Šrámkem z AI inkubátoru také založili sekci pro umělou inteligenci ve Svazu průmyslu. Cestu do Prahy si hledají i první zahraniční firmy zaměřené čistě na AI. Vývoj zde rozjíždí třeba americká H2O.ai.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).