Hlavní navigace

Nový toolbar Seznamu má bezpečnostní ambice

8. 10. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Seznam po dlouhé době vydal novou verzi svého toolbaru ("lištičky") pod novým názvem: Seznam Bezpečný Internet. Ten by měl v uživatelích podporovat důvěru v používání Internetu a samozřejmě služeb Seznamu. Funkcí má však kromě ochrany připojení a soukromí být víc. Získá si pevné místo v českých prohlížečích?
Webový prohlížeč patří dozajista k nejpoužívanějším klientským aplikacím, přistupujícím ke službám Internetu. Pro velkou část uživatelů je tento program dokonce ekvivalentem Internetu „samotného“, výchozí bránou ke všem druhům informací, které na něm hledají. Zatímco však ještě před několika lety byl „holý“ prohlížeč vylepšován ponejvíce jen přídavnými moduly (pluginy) k přehrávání rozličného multimediálního obsahu, k přístupu k elektronické poště či telefonování po Internetu, dnes je možné tato „okna“ do sítě sítí vybavit řadou dalších více či méně užitečných funkcí.

Lištičky a jiná zvířena

Asi nejznámější podobou těchto rozšiřujících aplikací jsou tak zvané toolbary neboli lištičky. Jde o malé programy, které mají díky stále aktuální převaze Microsoft Internet Exploreru nejčastěji podobu komponenty ActiveX. To je samozřejmě škoda, neboť z jednotného standardu pro rozšiřování funkcionality by jistě těžily prohlížeče všech značek. Pluginy, prosazované kdysi konkurenčními produkty Netscape, však zažívají sympatickou renesanci vlivem rozvoje alternativních prohlížečů, takže se snad jednou od vývojářů toolbarů dočkáme větší podpory obou platforem.

Největší vlnu rozvoje pro toolbary znamenal nástup portálů a vyhledávacích služeb. Není divu – tuhý konkurenční boj mezi vyhledávači a zejména portály o přízeň návštěvníků zákonitě musel přinést jejich kapitánům jednoduchou myšlenku: když není jisté, že přijdou k nám, proč nepřijít rovnou za nimi? Služby těchto „megarozcestníků“ se tedy začaly více svazovat s prohlížečem. Po instalaci toolbaru, poskytovaného příslušným portálem, tak získáte například možnost okamžitého informování o nově příchozí poště (máte-li samozřejmě emailovou schránku na stejném serveru, od kterého máte lištičku). Většina těchto dodatečných nástrojových lišt nabízí i rychlé vyhledávání v Internetu, zvýrazňování hledaných výrazů na stránce či zobrazení její archivní verze (v případě, že její online podoba již neexistuje).

Hlídá vás BIS – Bezpečný Internet Seznamu

Jako vstupní brána k „firemním“ službám slouží i toolbary českých portálů. Seznam přišel se svojí Lištičkou již před několika lety, avšak v té doby jí chyběly ještě některé podstatné funkce, jako je třeba právě oznamování příchozích emailů. Tento týden však Seznam vypustil novou verzi, která již obsahuje vše podstatné pro usnadnění přístupu k jeho službám. Primární cíl, deklarovaný už názvem toolbaru („Seznam Bezpečný Internet“), však míří o něco výš: měl by uživateli, přistupujícímu k Internetu vytáčeným připojením, nabídnout ochranu proti dialerům a dalším negativním prvkům současného divokého online světa.

1383
Screenshot toolbaru Seznam Bezpečný Internet

Tipy C

Podívejme se však na schopnosti toolbaru jednu po druhé:

  • Hlavní funkcí je samozřejmě hledání pomocí Seznamu. Kromě vyhledávání v českém Internetu a „ve světě“ (pomocí Google), v mapách či katalogu Seznamu vám toolbar nabízí i překlady slov z angličtiny do češtiny a naopak. Doplňkovou funkcí je hledání fulltextem.
  • Pomocí druhé ikonky na toolbaru mohou uživatelé freemailu na Seznamu na jedno kliknutí přistupovat ke své poště. Kromě přihlášení a nastavení pošty mohou začít psát nový email či zkontrolovat obsah příchozí složky. Ta je navíc lištičkou dovybavena schopností upozornit na nový email.
  • Podskupina Bezpečný Internet skrývá okno s nastavením čtyř prvků ochrany. Tou nejdůležitější pro majitele dial-upu je bezesporu ochrana proti dialerům, kdy toolbar hlídá telefonní číslo, na které jste modemem připojeni. Pro Windows 95, 98 a Millennium však u této funkce platí upozornění na nejistou spolehlivost. Dále si můžete nastavit ochranu proti změně domovské stránky, prováděnou některým spywarem či stránkami (určitou nevýhodou této pojistky je fakt, že nastavíte-li si jako domovskou stránku z místního umístění – např. z pevného disku – toolbar vám bude chybně předřazovat do adresy prefix http). Dále je zde možnost zobrazování obrázků na WWW stránkách až na vyžádání, což může být vhodné u pomalých typů připojení. A nakonec je možné nastavit automatické mazání historie Internet Exploreru. Kromě těchto funkcí si můžete ještě nechat zobrazit seznam instalovaných ActiveX komponent – máte-li podezření na nevítaného hosta a dostatečné znalosti pro jeho odhalení.
  • Další tlačítko slouží k přepínání možností blokovat či povolovat pop-up (vyskakovací) okna. Známá a již elementární vlastnost (u IE však kromě verze, opravené Service packem 2 pro Windows XP, ovšem chybějící).
  • Pokud se připojujete přes vytáčený přístup a využíváte k tomu připojení Seznamu, můžete si pod tlačítkem Připojení zkontrolovat „utracené“ minuty a koruny v denním a měsíčním přehledu.
  • Zajímavou ikonkou je ta označená jako „S-Rank“, patrně jakási obdoba Google Toolbar Page Ranku či JyxoRanku. Po aktivování ukazuje „popularitu stránky“ v bodech od jedné do desíti. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak a z čeho se tato popularita zjišťuje.
  • A konečně poslední tlačítko na lištičce slouží k nastavení aktualizací, rozšiřujících doplňků, informacích o programu a podobně.

Celkově toolbar působí dobrým dojmem a řadě uživatelů jistě přinese mnohé ulehčení práce. Zejména těm, kdo ke službám Seznamu jinak musí přistupovat zdlouhavě prohlížečem, ale zejména dial-upem. Snadné překládání do a z angličtiny může přijít vhod, stejně jako vylepšení již zastaralého Internet Exploreru o tak základní funkce, jako je blokování pop-up oken či mazání historie. Nevýhodou toolbaru je však právě verze jen pro tento prohlížeč. Na druhou stranu, vlastníte-li například Mozillu Firefox či jiný alternativní prohlížeč, mnoho nové funkcionality nezískáte – hraví uživatelé tu jistě již dávno využívají bohatých zdrojů rozšiřujících pluginů. Pokud však často využíváte třeba emailu Seznamu a nemáte či nemůžete využívat poštovního klienta, může vás upozorňování na zprávy potěšit. Hlavní funkcí toolbaru ale zůstává stále vyhledávání, a to bezesporu Seznam Bezpečný Internet ovládá dobře.

Používáte toolbary v prohlížeči?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).