Hlavní navigace

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala...

20. 8. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

...anebo si přečtěte dalších pár vět k případu telefonního seznamu - ozvala se znovu druhá strana. Zveřejňujeme tedy odkaz a přidáváme tentokrát už skutečně naposledy pár vět na vysvětlenou.

Tak nejprve pro pořádek URL dotyčné odpovědi: tady si počtěte.

Nebudu pitvat reakci pana Petra z EuroShopu do detailů, zopakuji jen pár základních tezí a přidám pár poznámek.

MMF24

  • Je podivuhodné, jakým způsobem se pan Petr neustále na kohosi třetího vzadu, kterým zřejmě myslí autora. Říká totiž, že slůvko oficiální, jež bylo v nabídce neprávem použito, pochází od autora. Zároveň říká, že „jim byla uvedena“ reference na Policii ČR, že autor se zaručil za legálnost atd. Na opakované žádosti o uvedení, kdo tímto autorem je, však reaguje jen způsobem velmi ironickým. Nevím, zda je autor uveden přímo na dotyčném CD, pak by mi unikal smysl páně Petrova kličkování, ale jako nevlastník této věci to nemohu ověřit.
  • Pokud jde o možnost zpětného vyhledávání, už jsem uvedl, že TELECOMu ji zcela výslovně zakazuje Telefonní řád, v tomto ohledu tedy nelze vyslovovat žádné pochybnosti. Pokud však jde o ochranu ze strany předpisů, chránících osobní údaje jako takové, není situace jasná – možná ano, možná ne. Podivuje-li se pan Petr mým mezerám v právním mezerám, konstatuji, že nejsem právník, jen dejme tomu něco jako poučený a poučovaný laik. Obávám se ale, že ani právník by mu nedal jednoznačnou odpověd – právo je věc z principu neexaktní a odpověď by mohl dát až hypoteticky vzato soud. Mnohem jasnější je situace v tom, zda šlo o klamavou reklamu – to jsem ukázal včera.
  • Ozvali se někteří situací trochu zmatení čtenáři, zda je pravda, že v zahraničí je zpětné vyhledávání – tedy jedna ze dvou věcí, které se mi na tomto seznamu nezdají – legální. Na to odpovídám, že skutečně existuje řada zemí, kde tomu tak je, od USA až po Slovinsko, odkud se ozval jeden čtenář. Je to však oficiální možnost, která je známa a lidé s ní počítají. To ale u nás neplatí – platné právní předpisy tuto možnost vylučují, takže lidé se mohou spolehnout na to, že jim jejich telefonní číslo zaručuje určitý stupeň anonymity. Přijde-li pak někdo s podobným produktem, je to určitý nůž do zad. Bude-li zpětné vyhledávání připuštěno jako všeobecně legální záležitost, se kterou se lidé naučí počítat, bude situace zase jiná.
  • Trvdí-li pan Petr, že pan Antoš ví o tom, že ti, kteří si objednali telefonní seznam s nálepkou „oficiální“ byli o změně později informováni, podotýkám, že to pan Antoš neví. Na druhou stranu, je-li to pravda, musím aspoň jednou pana Petra taky pochválit za fér jednání.
  • Vzhledem k tomu, že pan Petr neustává v tvrzení, že hodnotím něco, o čem nemám vůbec žádné informace, podotýkám, že vedle oficiálního vyjádření SPT TELECOM mám v ruce zhruba dvacet mailů právě od pana Petra, které následovaly po zveřejnění prvního článku. Nemohu bohužel říci, že by situaci nějak osvětlily, TELECOM se vyjádřil jasněji.
  • Slíbil jsem, že to nebude dlouhé, moc se mi to nepovedlo, ale tedy poslední bod. Nerad se zaštiťuji autoritami, ale jak jsem si všiml, můj včerejší článek přebraly i Novinky. Odcituji tedy slova jejich šéfredaktora Petra Matouška, kterými článek doprovodil: „Jelikož jsem převzal první článek Marka Antoše, a společně s ním jsem i pátral po tom jak to s "oficialitou“ a legálností tohoto produktu je, jsem toho názoru, že je nutné zveřejnit i toto pokračování. Sám jsem vedl přibližne 20ti minutový rozhovor s panem Petrem z Euroshop.cz, a nedozveděl jsem se nic, pouze jsem slyšel spousty vytáček a za náš hovor si pan Petr několikrát protiřečil. Takže se plně stavím za názor Marka Antoše." Netvrdím, že musíme mít nutně pravdu. Jen říkám, že nejsem sám, kdo má z pana Petra podobný dojem.

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* O telefonním seznamu z donucení ještě jednou
* „Oficiální“ telefonní seznam na CD ROM

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).