Hlavní navigace

O digitální zlaté rybce

24. 5. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Za jiných okolností by to mohla být scéna k popukání – vrcholná fraška. Toto úterý, při veřejném projednávání připomínek k digitální novele z pera ministerstev vnitra a kultury, vystoupili hned v úvodu právníci Novy a Primy. Shodně prohlásili, že se připomínkového řízení neúčastní, protože měli na vyhodnocení situace málo času. Přesto, že všichni ostatní účastníci – ministerstva, centrální úřady, operátoři sítí i digitální televize - své připomínky včas dodali.
Martin Mrnka

Ilustrace: Nenad Vitas

Celé čtyři hodiny pak tito právníci obou největších televizí připomínkovali a kritizovali jeden paragraf za druhým. Světě div se, jediný, na kterém nenašli žádný zádrhel, byl paragraf o udílení kompenzačních licencí.

A po ukončení celého jednání prohlásili, že se schůzky oficiálně vůbec neúčastnili. Že veškeré pronesené připomínky byly pouze „neautorizované“ názory jich samotných, soukromých osob bez jakéhokoli mandátu.

Až dosud hra na zdržovanou Nově (v těsném závěsu s Primou) vycházela. Soudními žalobami a kasačními stížnostmi dostali k dobru další rok bez konkurence a navíc se sladkou půl miliardou reklamy od České televize. Nyní by odkladem digitalizace zřejmě chtěli alespoň další rok. Těžko se divit, když zisk Novy před zdaněním lze odhadnout za jediný den na pěkných 11 milionů, za týden 77 milionů a za měsíc 330 milionů korun.

Získáváním dalších a dalších měsíců, požadavkem na co nejdůkladnější, „promyšlenou“ a „neuspěchanou“ změnu legislativy si tak nyní vytvářejí televize předpolí, aby jim zmíněné sumy naskakovaly dál.

Jenže doba, kdy zákony v této zemi psala sama Nova, jsou naštěstí zřejmě pryč. Stát se konečně chce ujmout kontroly nad tím, co mu ve skutečnosti dávno náleží – nad národním bohatstvím v podobě kmitočtového spektra. A je zřejmě odhodlán to udělat i v případě nesouhlasu obou komerčních stanic.

Paradoxně jim i přesto nabízí víc než komukoli jinému. Zatímco digitální televize s odloženou licencí mají přistoupit na to, že budou muset při dodržení kvality obsahu vysílání redukovat své businessplány z 12 let na pět a z 24 na deset let, Nova a Prima mají dostat přímo zákonem celkem dvě další licence. Navíc budou mít po přechodu na modernější kompresi vysílaného signálu možnost získat bez soutěže dalších licencí, kolik chtějí, a mohou ovládnout celé multiplexy. A jako třešničku na dortu už zmíněný zbytek reklamní miliardy z České televize, protože v příštím roce je o ni noví digitální konkurenti připraví jen zázrakem.

KL24

Velmi rád bych se jako zaujatá osoba mýlil, ale současný postoj Novy mi trochu připomíná pohádku o zlaté rybce. Nevím jak skuteční, „autorizovaní“ manažeři Novy a Primy, ale přinejmenším jejich „neautorizovaní“ právníci minulé úterý vypadali podobně jako nenasytná rybářova žena. Pokud jim ale nebude stačit sebevětší digitální palác, na břehu moře je stále k dispozici útulná analogová chýše.

Autor je generální ředitelem televize Z 1

Souhlasíte s názorem Martina Mrnky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).