Hlavní navigace

O2, T-Mobile a Vodafone přiznali jednání o sdílení sítí [AKTUALIZOVÁNO]

20. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Vodafone
Vodafone vyjednává s O2 a T-Mobilem a hledá cesty, které by mu umožnily připojit se k jejich projektu jedné sítě.

AKTUALIZACE 20.6. – Týden poté, co jsme publikovali zprávu o vyjednávání trojice mobilních operátorů o sdílení sítí, firmy jednání oficiálně potvrdily. Vodafone, který původně jakákoli „obchodní jednání“ popíral (viz původní zpráva níže), dnes v tiskové zprávě přiznal, že operátoři „…diskutují o možném sdílení a konsolidaci mobilních sítí 2G, 3G a LTE.“

Předmětem stávajících diskusí je provedení analýzy možného obchodního modelu sdílení a konsolidace mobilních sítí. Analýzu provede na podkladě dat a informací od jednotlivých operátorů externí poradce. Po této analýze se každý z operátorů rozhodne, zda bude v projektu pokračovat. V takovém případě by byla zahájena obchodní jednání k dosažení dohody o finančních a právních podmínkách modelu společné spolupráce. 

Vyjádření ve stejném znění publikovalo také O2.

Původní zpráva z 13.6.

Vodafone vede podle informací Lupa.cz jednání s konkurenčními operátory hlavně kvůli pokrytí mobilních sítí čtvrté generace – LTE. Na tu získal, stejně jako oba konkurenti, licenci v poslední aukci. Oficiálně ale nikdo nechce nesmělé hledání společné řeči potvrdit. 

„Vodafone se neúčastní obchodních jednání o třícestném sdílení mobilních sítí. Z dostupných informací naopak vyplývá, že Telefonica a T-Mobile pokračují ve výstavbě svých sdílených sítí pouze ve dvou,“ tvrdí mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová

Případné zapojení Vodafonu do projektu sdílení infrastruktury by podle dosavadních informací nemělo být tak rozsáhlé, jako je aktuálně dohodnuta spolupráce mezi O2 a T-Mobilem. Ti si v podstatě rozdělili republiku na dvě poloviny a každý bude obhospodařovat jednu z nich, a to jak pro druhou a třetí, tak i pro čtvrtou generaci sítí. 

ebf - partner 1

Ani vyjednávání o této spolupráci nebyla jednoduchá. „V podstatě se dá říct, že jednali všichni se všemi a hledal se prostor pro nějaký společný postup, respektive pro cestu, jak získat pokrytí bez toho, aby každý musel stavět celou síť. V určité fázi jsme jednali s Vodafonem, ale pak jsme se nasměrovali spíš k T-Mobilu,“ tvrdil v nedávném rozhovoru pro Lupa.cz technický šéf O2 Petr Slováček.

Vodafone se ale dohodou dvou velkých hráčů na trhu dostal do jisté míry mimo hru. Proto si bere na pomoc úřady a chce to změnit. Od loňského podzimu připravoval podání pro ÚOHS, které nakonec do moravské metropole odeslal v květnu. Pokud se mu nezadaří v Brně, je připraven vyrazit se stížností do Bruselu k Evropské komisi. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).