Hlavní navigace

O2 v Praze a Kolíně v červenci spustí první českou komerční 5G síť

17. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
O2 využije frekvenci 3,7 GHz a půjde o non-standalone síť, která pro data použije 5G a pro hlas LTE.

Mobilní operátor O2 v České republice od prvního července spustí první verzi komerční 5G sítě běžně dostupné zákazníkům. Využije frekvenci 3,7 GHz, kterou získal v dřívější aukci a na které už první operátoři (vedle samotného O2 třeba Nordic Telecom) nějakou dobu poskytují takzvaný fixní bezdrátový internet – zatím ovšem na LTE.

O2 do hry nově přináší možnost si 3,7GHz připojení zprovoznit i na chytrých telefonech a přímo na 5G. Testy na stejné frekvenci v Karlových Varech už dříve realizoval Vodafone

Rychlosti stahování v síti O2 mají dosáhnout 500 až 800 Mb/s, v tarifu bude operátor nabízet 600/100 Mb/s. Testy Lupy na Náměstí Míru v Praze dnes ukazovaly rychlosti spíše kolem 400 Mb/s, někdy klesaly i na něco přes 100 Mb/s.

5G síť během letošního léta pokryje asi 15 procent populace Prahy, operátor se zaměřuje hlavně na centrum města. Půjde i o Vinohrady, Nusle, Dejvice a areál ČVUT, Letnou, Václavské náměstí nebo část Malé strany. Celkem v Praze bude zprovozněno 50 vysílačů. V Kolíně, který pro O2 slouží jako testovací město, bude pokryté rovněž centrum, a to dvěma vysílači.

Všichni tři dodavatelé

Operátor se pro komerční 5G síť v tuto chvíli spojil se Samsungem, se kterým začne nabízet chytré telefony podporující 5G. Už nyní jsou dostupné modely Galaxy S20 Ultra 5G a S20+ 5G, od července pak bude možné koupit i A51 5G. Od srpna pak má být dostupný prozatím nespecifikovaný stroj s nejdostupnější cenovkou.

Reálné naměřené rychlosti 5G sítě O2 na 3,7 GHz na Náměstí Míru v Praze
Autor: Jan Sedlák

Reálné naměřené rychlosti 5G sítě O2 na 3,7 GHz na Náměstí Míru v Praze

O2 bude k vybraným tarifům dávat možnost si 5G vyzkoušet za symbolickou jednu korunu, pouze na omezenou dobu. Půjde o tarify s datovým balíčkem od 4 GB výše. U neomezených tarifů Neo nabídku budou moci využít ti, kdo mají nejvyšší verze s neomezenou rychlostí dat. Dle O2 je to nastaveno tak, aby uživatelé skutečně mohli rychlosti 5G využít.

Popisovaná 5G síť v současné podobě poběží na technologiích všech tří hlavních dodavatelů, tedy Huawei, Nokie a Ericssonu. Tam, kde O2 v současné době využívá zařízení firmy Nokia (Kolín), zůstane Nokia. V Praze pak půjde o Huawei. S Ericssonem O2 v Kolíně testovalo 5G síť na 3,5 GHz a dle technického ředitele operátora Jana Hrušky jde rovněž o žhavého kandidáta na finální výběr (jak jsme psali dříve, Ericsson jedná se všemi zdejšími hráči). CETIN, který pro O2 síť staví a provozuje, ale finální 5G dodavatele ještě nevybral.

Současné nastavení dodavatelů technologií naznačuje, že síť sice poběží na standardu 5G NR (New Radio), pojede ale v takzvaném non-standalone režimu (NSA). To znamená, že se bude kombinovat 5G data s hlasovými službami, které půjdou přes LTE/4G síť. Signalizace poběží také na LTE.

V rámci pásma 3,7 GHz bude O2 využívat blok 40 MHz. Agregace v rámci 4G bude v pásmech 800 a 1800 MHz a nasazeno bude Massive MIMO 32T32R s modulací 256QAM s tím, že se mění dynamicky podle rádiových podmínek.

V rámci zmiňovaného fixního pevného připojení přes 3,7 GHz se prozatím nadále počítá s chodem na LTE. Mimo jiné z toho důvodu, že 4G modemy vycházejí pro koncové zákazníky mnohem lépe než ty pro 5G.

BRAND24

O2 uvádí, že má své 5G řešení připravené od ledna letošního roku. Spuštění má státu ukázat, že sítě nové generace je možné zprovoznit rychle. Česko ale stále ještě nevydražilo frekvence v pásmu 700 a 3500 MHz, které mají být pro plnohodnotné 5G sítě určeny – Český telekomunikační úřad začátkem června zveřejnil už třetí návrh podmínek aukce.

5G vysílač O2 (3,7 GHz) na budově základní školy na Náměstí Míru v Praze:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).