Hlavní navigace

O2 začne převádět nevyčerpaná data do dalšího měsíce. Ale jen ta dokoupená

9. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: O2
Data jsou zatím největším tématem letošního roku. O2 chce vyzkoušet novou nabídku. Má to ale samozřejmě drobný háček.

Operátor ze stáje Petra Kellnera už během posledního roku zkusil s datovými balíčky ledacos. Některé jeho nápady „ocenil“ ČTÚ rekordní pokutou a poslední ideu, která odřízne zpomalený internet po vyčerpání limitu, zase žene k soudům sdružení dTest (byť v prvním kole neuspělo). 

O2 teď přichází s operátorskou klasikou – převáděním nevyčerpaných dat do dalšího období. Podobně jako před pár lety s volnými minutami tedy teď začíná kouzlit i s „volnými“ megabajty. Od 25. října tak bude firma převádět zbylá data do dalšího měsíce. 

Ale pozor – platí to jen u přikoupených balíčků dat. Je sice jedno, jestli půjde o data přikoupená v rámci automatické obnovy dat nebo přes jednorázové datové balíčky, ale novinka se týká jen dat nad rámec standardního tarifu. Pokud tedy nedočerpáte všechna data ze standardního balíčku v rámci svého tarifu, žádné převádění se konat nebude.

„Touto změnou reagujeme na komentáře a dotazy našich zákazníků. Díky převodu dat už se nebudou muset bát, že jim obnovená data propadnou,“ tvrdí v tiskové zprávě generální ředitel O2 Tomáš Budník.

Praktické využití má ukazovat příklad poskytovaný operátorem: „Pokud si zákazník s tarifem FREE CZ obnoví datový balíček týden před koncem zúčtovacího období a stihne spotřebovat jen 1 GB, převede mu operátor O2 zbylých 0,5 GB do dalšího měsíce. Během něj tak bude mít k dispozici 2 GB mobilních dat s tím, že nejprve se spotřebují přenesená data z předchozího období. Aktuální objem dat zákazníci uvidí v online samoobsluze Moje O2. Při vyčerpání 80 % a 100 % objemu dat budou i nadále informováni pomocí SMS,“ uvádí operátor.

KL24

Zbylí operátoři se zatím k podobné akci nechystají. "Na rozdíl od konkurence zákazníkům nabízíme dokupování dat nad rámec jejich základního balíčku za nižší cenu. A pokud zákazník nechce tuto službu využít, data mu po vyčerpání základního balíčku pouze zpomalíme,“ tvrdí mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Třetí z operátorské skupiny je zdrženlivější. „Převádění nevyčerpaných dat do dalšího zúčtovacího období je jednou z uvažovaných variant,“ dodává Lukáš Hrabal z T-Mobile. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).