Hlavní navigace

Óčko vidí v hybridním vysílání potenciál, na satelitu Astra ho spustí možná ještě letos

5. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rodina hudebních kanálů by se nevyhýbala v budoucnu ani vytvoření speciální pracovní skupiny, které by fungovala podobně, jako tomu bylo například při tvorbě takzvaného D-Booku.

Jako velmi perspektivní platformu pro růst vidí rodina hudebních kanálů Óčko technologii takzvaného hybridního širokopásmového televizního vysílání (HbbTV). Přijímače s podporou tohoto standardu připojené k internetu přinášejí svým uživatelům nadstandardní funkce, jako je například přístup do archivu, spouštění on-line video streamu a podobně. Óčko v současné době využívá HbbTV pouze v rámci pozemního vysílání (multiplex 3) a v kabelových rozvodech (UPC Česká republika), do konce roku by se však mohla technologie objevit také na satelitu Astra. DigiZone to řekl technický šéf Óčka Lukáš Hnilička.

IDay.ppt by Lukáš Lucky Polák

K TÉMATU: Óčko spouští jako první televize u nás lineární vysílání skrze technologii HbbTV

Plány s hybridním vysíláním prezentovalo Óčko na konferenci Innovation Day, kterou včera pořádala společnost Internet Info, vydavatel serveru DigiZone.cz, díky generálnímu partnerství Českých Radiokomunikací. HbbTV představuje jednoznačnou příležitost pro rozvoj pozemního televizního vysílání, konstatoval generální ředitel operátora Martin Gebauer a doplnil: Česká republika patří mezi země s nejrychlejší adopcí HbbTV vysílání v Evropě. To dává vysílatelům příležitost v dostatečném předstihu připravit pro HbbTV kvalitní aplikace a obsah a připravit diváky na jejich používání.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Hybridní vysílání poběží pouze na Óčku, Óčko Gold už s ním nepočítá

Óčko v současné době využívá na platformě HbbTV tři aplikace – Óčko Flirt, Óčko prodej hudby a Óčko Expres. Nejzajímavější je bez pochyby poslední aplikace, protože jde o první živě přenášený televizního vysílání stream u nás v rámci technologie HbbTV. Óčko bude pochopitelně na technologii pracovat i nadále. Aktuálně uvažuje ve spolupráci s vývojáři na možnosti rozšíření platebních a distribučních metod, které umožní jednoduše platit prostřednictvím obrazovky za danou službu. Óčko se nevyhýbá taktéž možnosti her v podobě aplikací, které by však mohly být k dispozici i mimo HbbTV (mj. sociální sítě).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).