Hlavní navigace

Office 365 míří do domácností, Microsoft útočí na bezplatné kancelářské balíky

10. 12. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Balíček služeb Office 365 se s příchodem Office 2013 zaměří nově i na domácnosti. Co jim kromě pěti licencí Office 2013 pro profesionály za necelé dva tisíce korun ročně nabídne? Bude nabídka Office 365 lákavější než OpenOffice či Google Apps?

O balíčku služeb Office 365 jsme často psali v letním seriálu Office a firma v cloudu. S příchodem kancelářské nové sady Office 2013 se balíček služeb Office 365 dočká kompletního přepracování. Jednou ze změn je i varianta ušitá na míru domácnostem, na které dosavadní nabídka Office 365 nemyslí.

Je evidentní, že Microsoft nechce připustit, aby si uživatele z řad domácností rozebraly alternativní produkty a služby v čele s webovou kancelářskou sadou Google Docs, balíčkem služeb Google Apps či open source kancelářskými sadami Apache OpenOffice (dříve OpenOffice.org) nebo LibreOffice.

Microsoft se do domácností snažil aktivně proniknout již v minulosti. S Office 2003 poprvé přišla multilicenční edice pro domácnosti, kde žijí studenti či pedagogové. Pozdější sady Office 2007 a Office 2010 pak přišly s multilicenční edicí pro veškeré domácnosti a také studenty, ovšem ve všech třech případech Microsoft nabízel jen samotný kancelářský balíček, a to výhradně pro nekomerční použití.

S novou nabídkou Office 365 ovšem přicházejí zásadní změny. V první řadě již domácnosti nebudou platit jednorázovou částku za licenci kancelářské sady. Místo ní si budou hradit předplatné služby Office 365. Již potvrzená cena celoročního předplatného činí 1870 Kč bez DPH. Možná by ale měla být i měsíční fakturace, jako je tomu u Office 365 nyní.

S příchodem Office 2013 se změní i nabídka balíčku služeb Office 365. Zaměří se nově i na domácnosti. 

Za necelé 2000 Kč bez daně zákazníci od Microsoftu získají pět licencí jeho kancelářské sady pro osobní počítače a dalších pět pro mobilní zařízení. Office 365 pro domácnosti nebude obsahovat cloudový Exchange, SharePoint ani Lync, což je logické, protože jde o produkty zaměřené na firemní sektor.

Domácnostem e-mailové služby a online kalendář nabídne Outlook.com, pro kooperaci poslouží kombinace cloudového úložiště SkyDrive a webové kancelářské sady Office Web Apps a pro komunikační účely tu bude Skype, který Microsoft loni koupil za 8,5 miliardy dolarů a v příštím roce jej sloučí s vlastní službou Messenger (dříve Windows Live Messenger, ještě dříve MSN Messenger).

Až pět licencí Office 2013 pro profesionály

Office 365 domácnostem nabídne pět licencí kancelářské sady od Microsoftu pro osobní počítače. Pro počítače s Windows 7 nebo Windows 8 bude k dispozici zbrusu nová sada Office 2013 v edici pro profesionály umožňující tedy i komerční použití. Případně bude možné pro počítače s OS X zvolit sadu Office 2011 for Mac, kterou čeká významná aktualizace doplňující například spolupráci s cloudovým úložištěm SkyDrive.

S pokrytím potřeb uživatelů Windows XP nebo Windows Vista nabídka Office 365 pro domácnosti nepočítá. Ti budou moci nanejvýš využít webovou kancelářskou sadu Office Web Apps, která je ovšem dostupná i zdarma mimo Office 365. Počítáno není ani s novým systémem Windows RT, jehož součástí je sice upravená sada Office 2013, ovšem jen pro nekomerční použití.

Sada Office 2013 pro profesionály obsahuje textový editor Word 2013, tabulkový kalkulátor Excel 2013, editor a prohlížeč prezentací PowerPoint 2013, e-mailového klienta Outlook 2013 s integrovaným plánovacím kalendářem, nástroj OneNote 2013 pro správu poznámek, editor tiskovin Publisher 2013 a databázový software Access 2013.

 S Office 365 domácnosti získají licence Office 2013 v bohatě vybavené edici pro profesionály umožňující i komerční užití. 

S Office 365 tak domácnosti získají více programů, než jim dnes nabízí sada Office 2010 pro domácnosti a studenty. Ta obsahuje jen Word 2010, Excel 2010, PowerPoint 2010 a OneNote 2010. Cena této edice na DVD se v českých e-shopech pohybuje okolo 3000 Kč i s DPH, přičemž obsahuje méně programů, je omezena jen pro nekomerční použití, zahrnuje licence pouze pro tři počítače a nejsou k ní poskytovány žádné bonusové služby.

Office 365 pro domácnosti tak na první pohled vypadá výrazně výhodněji, ovšem je třeba neopomenout, že za 1870 Kč bez DPH zákazníci získají jen roční předplatné a tedy i pouze roční právo používat poskytnuté licence. Předplatné ale samozřejmě půjde obnovovat a kouzlo balíčku je v tom, že Microsoft bude domácnostem poskytovat vždy nejnovější verzi své kancelářské sady.

Zdá se, že jde o výhodný obchodní model pro obě strany. Microsoft si díky předplatnému může přijít na vyšší sumu než při jednorázovém prodeji i díky přílivu nových zákazníků, pro které bude nabídka Office 365 pro domácnosti cenově atraktivnější než klasické pořízení licence za jednorázový poplatek. Zvlášť, pokud bude možná měsíční fakturace, kdy odpadne vysoká jednorázová suma za pořízení kancelářského řešení.

Dalších pět licencí pro chytré mobily a tablety

Office 365 pro domácnosti přichází s licenčním modelem 5+5. Poskytne tedy pět licencí pro osobní počítače a pět pro chytré mobily a tablety. Klíčovou otázkou je, kam se v tomto případě počítají nové tablety s Windows 8. Dobře obeznámený zdroj pro Lupu potvrdil, že tablety s Windows 8 budou počítány mezi počítače.

Pět dalších licencí se podle našeho důvěryhodného zdroje týká tedy chystané mobilní verze MS Office pro platformy iOS a Android, které dnes ovládají takřka celý trh nově prodávaných chytrých mobilů i tabletů. Příprava MS Office pro tyto dvě platformy je již dlouho veřejným tajemstvím. Google už dokonce začal zbrojit pro „odvetný úder“ akvizicí vyspělé mobilní kancelářské sady QuickOffice.

Oficiální potvrzení přípravy MS Office pro iOS a Android přišlo na nedávné tiskové konferenci, kde český Microsoft seznamoval novináře s novinkami v Office 2013. Zpráva se ihned rozletěla do světa a to doslova, protože prvního oficiálního potvrzení si povšimla i zahraniční média. Centrála Microsoftu asi ze sdílnosti českých kolegů nebyla příliš nadšená a jejich informace tlumila.

Po dalším průsaku informací však potvrdila, jak to s MS Office pro iOS a Android bude. Zdarma Microsoft uvolní MS Office jen coby prohlížeč dokumentů, tabulek a prezentací pro chytré mobily a tablety vybavené systémy iOS a Android. Předplatitelé Office 365 pak získají verzi schopnou i elementárních úprav. Nepůjde však o žádné robustní mobilní kancelářské řešení.

Microsoft nadále chce, aby jeho mobily s Windows Phone 8, kde je integrována vyspělejší mobilní verze MS Office, obsadily pozice ve firemním sektoru, které vyklidily komunikátory BlackBerry a nyní se o ně přetahují zařízení od Applu s mobily a tablety se systémem Android. Dále samozřejmě Microsoft chce, aby se uchytily tablety s Windows 8 včetně jeho vlastního tabletu Surface Pro.

 Surface Pro stejně jako ostatní tablety s Windows 8 budou v rámci licencování 5+5 považovány za počítače.

Office 2013 má hybridní uživatelské rozhraní. Funguje jako běžná desktopová aplikace, ovšem pro přepnutí do celoobrazovkového dotykového režimu nápadně připomíná aplikace pro prostředí Modern UI (alias Metro), které ale ke svému běhu nepotřebuje. Bude tedy funkční i na tabletech se systémem Windows 7, který též podporují multi-touch ovládání, ovšem nemá pro něj vhodné uživatelské prostředí.

 Word 2013 s dotykovou verzí uživatelského rozhraní poběží i pod Windows 7. Nevyžaduje totiž Modern UI (Metro).

Tento koncept se jeví jako velmi logický. Nejde o násilný pokus zkombinovat ovládání myší a klávesnicí s ovládáním na dotykovém displeji. Každý uživatel si bude moci vybrat, které variantě prostředí Office 2013 dá přednost. Respektive, která je pro něj v danou chvíli výhodnější. Na rozdíl od Windows 8 se kombinace dosavadního a nového způsobu ovládání obešla bez jakéhokoliv „mrzačení“ desktopového ovládání a protežování jednoho způsobu ovládání na úkor druhého.

 Vedle dotykové verze uživatelského rozhraní Word 2013 a další aplikace z Office 2013 nabídnou i klasické plnohodnotné desktopové uživatelské rozhraní bez jakýchkoliv kompromisů.

On-demand aplikace, cloudové úložiště, webové aplikace

Kromě licencí pro vlastní počítače Office 365 domácnostem nabídne možnost i spouštět programy ze sady Office 2013 na libovolném počítači s Windows 7 nebo Windows 8 tzv. on-demand, tedy přes Internet z cloudu bez nutnosti instalace. Například na místech s veřejným přístupem k Internetu.

Zde bude možné jednoduše po přihlášení ke svému uživatelskému účtu Office 365 spustit např. Word 2013 i s vlastním nastavením, které je ukládáno na servery Microsoftu a lze jej tak sdílet mezi počítači a využívat i v on-demand aplikacích. Soubory budou dostupné díky úložišti SkyDrive, kam Office 2013 umožní ukládat veškeré soubory.

V rámci Office 365 domácnosti získají bonusový prostor o kapacitě 20 GB pro jeden účet u služby SkyDrive. Domácnosti si tedy budou moci založit společné úložiště pro snadné sdílení souborů, kde k základním bezplatným 7 GB prostoru získají v ceně Office 365 dalších 20 GB místa. Za standardní příplatky pak bude možné velikost úložiště dál navyšovat.

Extra 20 GB místa v rámci Office 365 pro domácnosti půjde použít k rozšíření kapacity již existujícího účtu u služby SkyDrive. 20 GB však dostane celá domácnost dohromady pro jediný účet. Nejde tedy o 20 GB na hlavu nebo na jednu licenci MS Office. Navíc není možné 20 GB rozdělit pro víc účtů různých členů domácnosti. V tom lze spatřit určitý nedostatek.

SkyDrive bude předplatitelům Office 365 pro domácnosti fungovat jako všem ostatním uživatelům. S klientským programem pro Windows 7, Windows 8 bude možné synchronizovat soubory mezi jednotlivými počítači a zároveň je zálohovat do cloudového úložiště. K němu bude možný přístup z webového rozhraní, z aplikace pro Modern UI ve Windows 8 a Windows RT či aplikace pro mobilní platformy iOS, Android a Windows Phone. Ostatně tak je tomu již dnes.

Z webového prohlížeče bude rovnou možné prohlížet a editovat dokumenty, tabulky a prezentace díky aktualizované verzi webové kancelářské sady Office Web Apps. To se hodí třeba na počítačích, kde nepůjde spustit on-demand aplikace, protože na nich není kompatibilní operační systém. Office Web Apps navíc skvěle běží třeba v prohlížeči Google Chrome na velkých displejích tabletů od iPadu po různé modely se systémem Android.

 Office Web Apps dobře běží i na tabletech. Dost možná nabídne více funkcí než chystaná nativní verze MS Office pro systém Android a chytrou elektroniku od Applu.

Volné minuty na volání přes Skype

Součástí nabídky Office 365 bude též šedesát volných minut na volání přes Skype na běžná telefonní čísla. To se hodí, když Outlook 2013 bude se službou Skype úzce spolupracovat a její integrace se očekává i do webového rozhraní e-mailové služby Outlook.com, která má domácnostem v případě zájmu nahradit cloudový Exchange (podporuje ActiveSync).

Šedesát minut bezplatného volání na klasická telefonní čísla bude opět určeno pro jeden uživatelský účet bez možnosti dělení. Podle českého Microsoftu volné minuty mají pokrývat jak hovory na pevné linky, tak mobilní telefony. Tuto informaci je ovšem nutné prozatím brát s rezervou. Oficiálně má být nabídka bezplatného volání na pevné linky dostupná ve více než čtyřech desítkách zemí, ovšem do mobilních sítí jen v sedmi zemích.

Nám se nezdá pravděpodobné, že Česká republika bude patřit mezi těchto sedm „vyvolených“ států a tak jsme se české pobočky Microsoftu pro jistotu explicitně zeptali, jestli skutečně volné volání bude možné v České republice využít i pro volání na mobilní čísla. Český Microsoft nás odkázal na Skype, kde se nám ovšem nepovedlo tuto informaci ověřit.

Nedozvěděli jsme se ani, jestli se v souvislosti s Office 365 konečně pohnou ledy a Skype začne přidělovat i česká telefonní čísla pro příjem hovorů. V České republice je zatím možné bez porušení podmínek služby možné přes Skype uskutečňovat jen odchozí hovory na běžná telefonní čísla nanejvýš s použitím svého klasického telefonního čísla pro identifikaci volajícího. Ta ovšem není vždy spolehlivá, na což i sám Skype upozorňuje.

Jak to tedy bude s nabídkou služby Skype v rámci Office 365 pro domácnosti si ještě budeme muset počkat. Nová nabídka Office 365 nejen pro domácnosti přijde v prvním čtvrtletí příštího roku. Podle našich informací by se ale čeští zákazníci měli minimálně dočkat šedesáti volných minut na volání na pevné linky. Jestli přijde i něco navíc, ukáže až čas. Pokud dodatečně získáme nějaké konkrétní zprávy, budeme vás samozřejmě informovat.  

Čím může domácnosti oslovit konkurence?

Microsoft s Office 2013 a novou nabídkou Office 365 buduje paletu produktů, která v současnosti nemá rovnocenného konkurenta. Přesto se Office 365 pro domácnosti bude muset popasovat s alternativními bezplatnými kancelářskými řešeními. V první řadě jsou tu již zmíněné open source sady bez jakýchkoliv pořizovacích nákladů. Jejich tvůrci dodají vždy nejnovější verzi i bez hrazení měsíčního či ročního předplatného. 

Navíc Apache OpenOffice nebo LibreOffice oslovují konzervativní uživatele, kterým pás karet Ribbon nahání kopřivku a dotykové ovládání jsou schopni akceptovat tak nanejvýš v mobilním telefonu. Dalším klíčovým faktorem je, že podporují i starší Windows XP a Windows Vista a alternativní systémy včetně různých distribucí Linuxu.

 Alternativní kancelářské sady typu Apache OpenOffice mohou uživatele oslovit nejen nulovými náklady, ale i tradičním uživatelským rozhraním nebo kompatibilitou se stále oblíbeným systémem Windows XP.

Killer-feature je ale hlavně zmíněná podpora stále velmi oblíbených Windows XP. Podle čerstvých listopadových dat společnosti Net Applications systém Windows XP využívá stále téměř 40 procent uživatelů. Windows 7 si za tři roky pobytu na trhu i přes ohromný komerční úspěch vybudovala zatím jen slabý náskok v podobě zhruba pěti procentních bodů.

Jenže Apache OpenOffice a LibreOffice chybí přímá (!) podpora online služeb a mobilních zařízení. Velmi zajímavou paletu online služeb se slušnou podporou mobilních zařízení přináší Google Apps, dosud srovnatelná alternativa se současnou nabídkou Office 365. Google Apps má e-mailovou službu, plánovací kalendář, cloudové úložiště či webovou kancelářskou sadu.

Ovšem jsou tu podstatné tři problémy po příchodu nové nabídky Office 365. Google nemá vlastní desktopovou kancelářskou sadu. Nanejvýš může nabídnout spolupráci s MS Office díky plug-inu Google Cloud Connect. Něco podobného pro bezplatné kancelářské sady však nenabízí, takže zde bezplatné sady nemohou MS Office plnohodnotně zastoupit.

Druhým problémem je, že Google nemá nic, co by postavil proti Skypu. Dosti nesourodou kombinaci služeb Google Talk, Hangouts z Google Plus a Google Voice nelze považovat za plnohodnotnou konkurenci. Už kvůli absenci desktopového klienta, který by funkcionalitu všech tří služeb spojil tak, jak to dělá Skype. Nemluvě o tom, že Skype si je velmi blízký s Facebookem, což je obzvlášť v tržním segmentu domácností podstatný faktor.

Třetí problém představuje úložiště Google Drive. Domácnosti na rozdíl od firem tolik neocení API, které jej otevírá nejrůznějším aplikacím třetích stran, které mohou přistupovat k datům a pracovat s nimi. Domácnosti hledí na kapacitu, kterou získají zdarma a za kolik si mohou přikoupit další. SkyDrive nabízí zdarma o 2 GB více místa více (+ 20 GB v rámci Office 365) a levnější navýšení kapacity.

Pro Google Drive sice hovoří možnost zaplatit si i za opravdu luxusní kapacitu, ale ruku na srdce: která domácnost bude platit bez jednoho centu 800 dolarů měsíčně za 16TB online úložiště? Takových asi moc nebude. Faktem ale je, že Google Drive ukládá soubory vytvořené v Google Docs nebo převedené do formátu této webové kancelářské sady, aniž by ukrajovaly z kapacity úložiště.

 Soubory z Google Docs se sice ukládají do Google Drive, ale neukrajují z přidělené nebo předplacené kapacity úložiště.

To se může jevit jako výhoda, ovšem na druhou stranu zase převod dokumentů, tabulek či prezentací do formátu Google Docs omezuje možnosti rychlé manipulace s nimi. To s dokumenty, tabulkami nebo prezentacemi v úložišti SkyDrive lze pracovat jak v Office Web Apps, tak v Office 2013 včetně on-demand aplikací z Office 365.

Office 365 pro domácnosti má našlápnuto k úspěchu

Že je cena okolo dvou tisíc korun pro domácnosti přijatelná, siMicrosoft vyzkoušel při akční nabídce multilicence Office 2007 pro domácnosti a studenty. Zájem o akci byl svého času velmi velký, takže šance Office 365 pro domácnosti na úspěch rozhodně nesnižuje fakt, že nejde o bezplatné řešení. Pro domácnosti, které budou chtít na Office 2013 přejít, je nabídka Office 365 výhodnější než nákup klasických licencí Office 2013.

BRAND24

Teď jde jen o to, jestli Microsoft přesvědčí domácnosti, že existuje dostatek důvodů přejít na Office 2013. Navíc zákazníci, kteří se pro Office 2013 rozhodnou, musí používat alespoň Windows 7 nebo přejít na Windows 7 či Windows 8 a být připraveni akceptovat uživatelské prostředí vybudované kolem pásu karet Ribbon.

Otázkou, na kterou odpoví až tržní výsledky, tedy je, jestli Office 2013, resp. Office 365, přináší dost benefitů, které vyváží nekompatibilitu s oblíbenými Windows XP nebo kontroverzní uživatelské rozhraní, které jedni milují a druzí proklínají. Každopádně srovnatelnou konkurenci nabídka Office 365 pro domácnosti nemá. 

Oslovuje Vás nabídka Office 365 pro domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).