Hlavní navigace

Olympiádu odvysílá ČT, Eurosport a Radiožurnál, na internetu se zapojí Mikýř

22. 7. 2021
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Discovery
Česká televize má letos práva na 300 hodin přenosů z olympiády. Plné pokrytí zajistí Eurosport, zákazníci O2 a Vodafone navíc mohou sledovat speciální bonusové stanice. T-Mobile jako jediný nabídne olympiádu v UltraHD.

V pátek 23. července 2021 začnou Letní olympijské hry v Tokiu. O rok odložená akce se kvůli koronavirové situaci v Japonsku uskuteční bez diváků na stadionech. Televizní přenosy jsou tak jedinou možností, jak fandit sportovcům. Jednoduché to však nebudou mít ani sportovní novináři.

„Podle rozhodnutí organizátorů smí komentátorskou pozici původně určenou pro dva komentátory obsadit jen jedna osoba a reportéři v Tokiu mohou po závodech natočit rozhovor se sportovci pouze v délce do devadesáti sekund. Rovněž museli všichni komentátoři a reportéři organizátorům odevzdávat hodinový plán pobytu v prvních čtrnácti dnech a v tomto období zároveň nesmí opustit jakousi bublinu pro média,“ vyjmenovává některá z pravidel vedoucí projektu olympijského vysílání České televize Robert Záruba

Česká televize

Veřejnoprávní televize bude mít v Tokiu osm komentátorů a osm reportérů. Část her budou komentovat redaktoři z mezinárodního vysílacího centra v Tokiu a ze studií na Kavčích horách.

Sama Česká televize odvysílá olympiádu v podmínkách nevýhradního vysílatele. Od pátku 23. července do neděle 8. srpna, na programu ČT sport, a s důrazem na disciplíny s medailovými ambicemi českých reprezentantů a starty českých sportovců.

Podmínky tzv. podlicence od společnosti Discovery dovolují odvysílání tří set hodin premiérových přenosů. Česká televize si nad rámec vyjednala také možnost repríz, což vzhledem k sedmihodinovému časovému posunu v Tokiu dovolí ukázat klíčové momenty her i v atraktivnějších odpoledních a podvečerních časech.

„Můžeme v součtu odvysílat tři sta hodin premiér, a to pouze na jednom kanálu a bez možnosti využití webového streamu s odlišným programem. Dle licenčních ujednání bude Česká televize vyrábět národní program s výrazným zaměřením na účast českých sportovců,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Zatímco z olympiády v Riu vysílala Česká televize na dvou programech a osmi streamech, teď to nepůjde. „Prioritou tak pro nás zůstávají disciplíny s medailovými ambicemi našich reprezentantů a olympijské starty českých sportovců,“ dodává Ponikelský.

Práva na vysílání olympijských her prodává Mezinárodní olympijský výbor po celcích. Do roku 2016 je na evropském kontinentu poskytoval Evropské vysílací unii, která o právech za veřejnoprávní televize vyjednává. V soutěži na roky 2018–2024 však tato práva získala v přepočtu za 1,3 miliardy eur americká společnost Discovery Communications, většinový vlastník placených kanálů Eurosport. Česká televize tak stejně, jako všichni ostatní nevýhradní vysílatelé, může vysílat olympijské přenosy s omezeními v rozsahu smlouvy s Discovery.

„Časový posun přesune většinu živého olympijského vysílání zejména do brzkých ranních a dopoledních hodin, s koncem kolem třetí hodiny odpolední. Program ČT sport tak zkombinuje přímé přenosy doplněné odpoledními a večerními záznamy, na šestou večer je vždy naplánován hodinový souhrn dne, který nabídne také rozhovory se sportovci,“ doplňuje Robert Záruba.

V prvním týdnu se vysílání ČT sport zaměří zejména na výkony českých tenistů a vodních slalomářů, z tradičních velkých olympijských sportů pak na gymnastiku a plavání. Ve druhém se přidá atletika a z pohledu českého zastoupení dostane prostor třeba kanoistika.

Vedoucí projektu olympijského vysílání České televize Robert Záruba
Autor: Česká televize

Vedoucí projektu olympijského vysílání České televize Robert Záruba

Eurosport

Eurosport zřídil v Tokiu virtuální studio Eurosport Cube, které nabídne až sedm různých prostředí generovaných v reálném čase, 360° záběry Tokia jako kulisu a také nový 3D Zoom software umožňující divákům širší a živější panoramatické pohledy na zařazené lokality. „Eurosport Cube jsme poprvé využili na Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018. Byl to pro nás skutečný technologický milník. Od té doby ji máme na každém tenisovém grandslamu, kde hraje důležitou roli v tom, jak fanouškům přiblížit, co se děje na kurtech. V Tokiu máme s virtuálním studiem ještě ambicióznější plány,“ naznačuje Scott Young, viceprezident skupiny Discovery pro obsah.

Eurosport během 17 soutěžních dnů nabídne fanouškům více než 3500 hodin sportovních zážitků v přímém přenosu. Vysílat bude pro více než 50 evropských zemí a teritorií v 19 světových jazycích.

Kromě hlavních stanic Eurosport 1 a Eurosport 2 bude k dispozici obsah v aplikaci Eurosport Player. Dále vzniklo sedm dočasných speciálních stanic v HD rozlišení, které zařadily do nabídky O2 TV a Vodafone TV.

Stanice Eurosport 3 až Eurosport 9 jsou pouze s anglickým komentářem. Každý program bude tematicky zaměřený na konkrétní sportovní kategorii.

  • Eurosport 1 a 2 – hlavní události a sestřihy,
  • Eurosport 3 – tenis, stolní tenis, badminton, golf,
  • Eurosport 4 – gymnastika, trampolína, skoky do vody, synchronizované plavání,
  • Eurosport 5 – fotbal, florbal, rugby, baseball, softball,
  • Eurosport 6 – basketbal,
  • Eurosport 7 – bojové sporty (taekwondo, box, judo, wrestling, karate),
  • Eurosport 8 – házená,
  • Eurosport 9 – volejbal

Vodafone sdělil, že u programů bude k dispozici plné EPG. Jednotlivé sportovní události bude možné nejen zhlédnout zpětně až sedm dní, ale také si je nahrát pro pozdější zhlédnutí (platnost nahrávek je 90 dní). Všechny programy budou dostupné i v aplikaci Vodafone TV pro mobilní telefon nebo tablet.

U programové nabídky Vodafone TV Komfort a Vodafone TV Komplet budou všechny zmíněné stanice automaticky nově zahrnuté a zákazník se nemusí o nic starat. U nabídky Vodafone TV Klasik je potřeba mít aktivní balíček Sport (za 99 korun), nebo Sport mini, který je zdarma a zahrne všech devět kanálů Eurosportu. Zákazníci tak nemusí platit nic navíc. Aktivaci balíčku si může zájemce provést sám přes samoobslužné online kanály nebo aplikaci Můj Vodafone. Případně lze o změnu požádat i v prodejnách Vodafonu.

Zkrátka nepřijdou ani zákazníci bývalé firmy UPC s televizní službou Horizon TV. Budou mít za stejných podmínek k dispozici všech devět stanic Eurosportu, pouze bez možnosti zpětného zhlédnutí a nahrávání. Aktivace je možná výhradně na zákaznické lince. Vodafone všechny zákazníky postupně převádí právě na Vodafone TV.

V případě O2 TV budou stanice Eurosportu v HD kvalitě dostupné od tarifu O2 TV Bronzová a ve všech předplacených tarifech O2 TV Sport Pack.

Zákazníci T-Mobile TV s tarifem S a vyšším mohou sledovat stanici Eurosport v rozlišení 4K (UltraHD).

Virtuální olympijské studio Eurosportu
Autor: Discovery

Virtuální olympijské studio Eurosportu

CzechTeam.TV

Mediální dům Czech News Center, internetová televize Mall.TV, Český olympijský výbor a komunikační skupina WPP společně vytvořili digitální platformu CzechTeam.TV. Ta přináší fanouškům informačně-zábavní obsah ze zákulisí letních olympijských her v Tokiu. Platforma je dostupná od začátku července, už v první vlně před olympiádou uvedla kolem 19 videopořadů.

„Oba naši mediální partneři, Česká televize a Český rozhlas Radiožurnál, dělají maximum možného v rámci pokrytí olympiády i komunikace sportu. Posílají na hry největší zpravodajské týmy. My je v rámci projektu czechteam.tv doplňujeme v digitální komunikaci a soustředíme se primárně na českou stopu, tak aby naši sportovci byli co nejvíce vidět napříč mediatypy,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Od 23. července, tedy se zahájením olympiády, láká na premiérové olympijské pořady. V nich například influencerka Naomi Adachi provede diváky zákulisím olympiády, aktuality každého dne okomentuje Martin Mikyska alias Mikýř a přímo po výkonu vyzpovídá sportovce při jízdě autem Tomáš Houska z olympijského týmu. Velkou část programu tvoří unikátní dokumentární i zábavné inspirativní příběhy o sportovcích i sportech, mapující třeba cestu olympijských nadějí za jejich kariérou.

Videoobsah bude vznikat nejen v Tokiu, ale také v Praze či v Brně. V olympijském parku v pražské Stromovce například začne vysílat Sazka Studio Stromovka, které bude každé odpoledne, po ukončení olympijského dne v Tokiu, vysílat živě souhrn nejlepších momentů daného dne formou reportáží a rozhovorů.

Radiožurnál

Český rozhlas chystá po dobu olympijských her v Tokiu nejbohatší sportovní nabídku pro posluchače v historii. Stanice Radiožurnál a Radiožurnál Sport nabídnou živé vstupy i celé přímé přenosy. Společné olympijské vysílání obou stanic začne 23. července.

„Český rozhlas je jediným českým rádiem, které získalo vysílací práva pro olympijské hry v Tokiu. Posluchači se tak mohou těšit na stovky hodin živých vstupů, vystoupení většiny českých závodníků v přímých přenosech a ve spolupráci s Českým olympijským výborem také na velké rozhovory se všemi českými medailisty nebo každodenní olympijský speciál, který se bude vysílat z Olympijského festivalu v Praze,“ uvádí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V nočních hodinách budou Radiožurnál a Radiožurnál Sport vysílat společně. Vysílání digitální stanice Radiožurnál Sport pak bude začínat každý den v 5 hodin ráno. Kromě přímých vstupů bude ve vysílání i pravidelný olympijský souhrn každých třicet minut přímo z Tokia.

„Zatímco na Radiožurnálu budeme vysílat především živé vstupy ve chvílích, kdy budou usilovat o cenné kovy čeští sportovci, na Radiožurnálu Sport budou celé přímé přenosy závodů a zápasů,“ vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu i Radiožurnálu Sport Ondřej Suchan. „Jedinou výjimkou budou zápasy basketbalistů, které odvysílá kompletní i Český rozhlas Radiožurnál.“

Olympijský speciál, který shrne vše podstatné z uplynulého dne, si posluchači naladí od 24. července až do 8. srpna na Radiožurnálu Sport od 15 hodin, na Radiožurnálu po 18.30. „Na speciálech budou spolupracovat moderátoři obou stanic. Každá nabídne trochu jiný pohled. Přeci jen není mnoho médií, které by měly v moderátorském týmu hned čtyři olympijské medailisty,“ doplňuje Suchan. Cenný kov na olympijských hrách vybojovali Andrea Sestini Hlaváčková, Kateřina Neumannová, Vavřinec Hradilek a Martin Procházka.

Třináctičlenný tým Českého rozhlasu bude o olympijském dění informovat z hlavního studia v mezinárodním vysílacím centru v Tokiu. Kromě moderátorů a reportérů přímo v Japonsku se na speciálním vysílání budou podílet desítky lidí v Praze – kromě již zmiňovaných i moderátoři Radiožurnálu i Radiožurnálu Sport jako Lucie Výborná, David Novotný, Jan Pokorný, Jiří Chum, Petr Král, Pavel Nečas nebo Ladislav Hampl.

BRAND24

Radiožurnál Sport nabídne návštěvníkům pražského Olympijského parku možnost nahlédnout přímo do mobilního studia, tzv. R-streamu, relaxovat v zastřešené zóně s plážovými lehátky nebo zapůjčením bezdrátových sluchátek pro živý poslech Radiožurnálu Sport.

Digitální stanice Českého rozhlasu Radiožurnál Sport zahájila své vysílání letos 21. května. Vysílá v celoplošné síti DAB+, na internetu, v mobilní aplikaci mujRozhlas a televizním pásmu DVB-T2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).