Hlavní navigace

Ondřej Felix: Technologie utekla všemu ostatnímu

19. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
Další mikrorozhovor nás zavede ke člověku, který prošel vysokými posty českého telekomunikačního a IT průmyslu a nyní je hlavním architektem českého e-governmentu.

Felix latinsky znamená šťastný. Je Ondřej Felix šťastný? Nejspíš si tu otázku neklade, protože nemá čas.

Ondřej Felix
ondřej Felix
Ondřej Felix je jedním z nejzkušenějších IT odborníků u nás. V minulosti působil mj. jako vedoucí české pobočky Oracle, jako ředitel této společnosti pro oblast veřejných služeb ve střední a východní Evropě, jako předseda představenstva Českého Telecomu a jako jeho generální ředitel. V současnosti je hlavním architektem českého e-governmentu.

Ondřej Felix je jedním z nejzkušenějších IT odborníků u nás. V minulosti působil například jako vedoucí české pobočky Oracle, jako ředitel této společnosti pro oblast veřejných služeb ve střední a východní Evropě, jako předseda představenstva Českého Telecomu a jako jeho generální ředitel. Dost na jednoho člověka.

V současnosti je hlavním architektem českého e-governmentu na Ministerstvu vnitra ČR. Tato architektura začíná návrhem zákonů. Ondřej Felix je spoluautorem většiny těch, jež se e-governmentu a digitálních dokumentů týkají. Jestli tedy chcete někomu za tuhle legislativu poděkovat nebo vynadat, je to ten správný člověk. Konferenci BIF bude zahajovat úvodní přednáškou – keynote. Měl by v ní shrnout, kde je informatika nyní a co se očekává dál. To je v zásadě nemožný úkol. Právě proto je volba přednášejícího velmi vhodná.

Business Information Forum 2010 (BIF) je šestým ročníkem tradiční úspěšné konference věnované informačním a komunikačním technologiím jako nástroji pro úspěšné podnikání a jako faktoru konkurenceschop­nosti ČR.

Co odpověděl Ondřej Felix na naše anketní otázky?

1. Která z nových spotřebitelských technologií (např. tablet, webové aplikace, smartphone) tě osobně nejvíc zajímá – pokud nějaká? Používáš takové věci?

Dnes a denně. Zrovna teď odpovídám z nemocniční postele zatím jen z AirBooku, iPad ještě nedorazil. Za zády mi visí smartphone, momentálně v roli WiFi routeru přes 3G, jede to jak dráha. Jen je trochu schizofrenní, že mi Skype vyzvání jak na telefonu, tak i na počítači, zapomínám si to příslušně vypínat.

2. Cloud computing – velká věc, malá, ale přece rozumná věc, nebo marketingově/no­vinářský blábol?

Dobrý sales slogan. Ve skutečnosti je to všechno o důvěře, co mám a musím mít pod kontrolou a co ne. Co takhle cloud hosting v trochu lacinější části světa s poněkud zvědavou vládou? Já mám dnes prakticky všechna data u Googlu a dost přemýšlím, jestli jsem to nepřehnal. A to mi na tom nevisí ani peníze ani život.

3. Musíš-li jmenovat jedno jediné velké bezpečnostní riziko soudobých počítačových systémů, které tě napadne?

Technologie zase jednou utekla všemu ostatnímu. Plno věcí digitalizujeme, protože to jde snadno a levně. A nedohlížíme možné důsledky. Auta nám přivezla mrtvé na silnicích, splašené realtimové obchodování rychlostí světla málem odepsalo před pár dny akciové trhy. Mimochodem, deriváty derivátů a z nich plynoucí krize by bez IT taky nebyly. A tahle rizika bezpečnostní technologie nedoženou.

4. Prosadí se placený obsah zpravodajství a jiných podobných zdrojů na webu?

Určitě, jako všude jinde.

5. Sociální sítě typu Facebook – přechodná móda, nebo trvalá součást života?

Nevím, jestli ubývá těch, co si váží soukromí, nebo přibývá exhibicionistů. Doufám, leč nevěřím, že je to přechodné.

6. Měla by ČR mít nějakou hospodářskou politiku obsahující cíle z oblasti IT a telekomunikací? Pokud ano, co by mělo být jejím obsahem a co cílem?

Ne, napáchala by víc škody než užitku. Vždyť jsme to již párkrát zkusili.

7. Kam by se měl orientovat další rozvoj e-governmentu v ČR (e-občanka? vazba na zdravotnictví, školství? něco jiného?)?

Na předělání celého výkonu veřejné správy, resp. méně zdvořile na její debordelizaci.

8. Jak jsi spokojen z hlediska ICT s českým školstvím? Co by se mělo změnit?

Pořád učíme technologii a ne profesi. Všechny mé děti studovaly či studují v zahraničí, a bojím se, že vnoučata budou taky muset.

9. Jsme malá země, budeme mít někdy něco jako česká Nokia nebo aspoň český Skype – produkty jiných malých zemí? Nebo jen ty montovny?

Snažím se jednu takovou porodit, ale bolí to.

10. Které české firmy produkující ICT – zejména menší a začínající – tě nejvíce zaujaly?

MMF24

Viz odpověď na otázku 9.


Ondřej Felix bude přednášet na nadcházející konferenci Business & Information Forum (BIF). Jeho přednáška přinese základní přehled: co je v IT nového, proč jsme se ocitli v čase zlomu a co to znamená. K tématům patří hlavní problémy současné informatiky (hospodářská krize, tlak na vyšší propojení informatiky s byznysem, ROI). Nové technologie představující příležitosti i hrozby (virtualizace, cloud computing, real time web, rozšířená realita, webové aplikace včetně podnikových, přechod k mobilním aplikacím, nové otázky bezpečnosti dat a uživatelů). Podniková informatika prochází několika změnami zároveň. Požaduje se po ní mnohem větší pružnost reakce na požadavky byznysu, lepší ROI a další ekonomické ukazatele, současně se nachází uprostřed technologických změn, jejichž důsledky jsou mnohdy nejasné. Z přednášky vyplynou praktická doporučení pro dodavatele IT a pro podnikové uživatele (všeobecný management a CIO): jaké chování v současné době je optimální, na co se připravit, proti čemu zabezpečit.

Jste spokojeni s vývojem českého e-governmentu?

Seriál: Rozhovory
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytik a publicista na volné noze, dříve pracoval v Softwarových novinách a Inside, předtím u sálového počítače. Trochu také učí na VŠE a vydává placený magazín 067.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).