Hlavní navigace

Operátoři se dohodli. Pokrývání tunelů a stanic metra LTE začíná

26. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Potom, co si operátoři otestovali aktuálně nejrychlejší mobilní připojení v nových stanicích metra, je tu další pokrok.

První „staré“ stanice metra dostanou LTE signál. Operátoři se dohodli s CETINem, který bude řešit pokrytí pro O2, a ostré vyjednávání s dodavateli může začít.

„Společnosti Cetin, T-Mobile a Vodafone uzavřely dohodu o pokrytí stanic a tunelů metra signálem 2G, 3G a LTE v pilotním úseku trasy C Muzeum – Roztyly. Firmy podepsaly smlouvy o výstavbě a provozu mobilní sítě a smlouvu o pronájmu optické sítě. Současně byla zahájena jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Zároveň firmy společně vypíší jednotlivá výběrová řízení například na dodání projektové dokumentace či na dodavatele realizace projektu, a tak dále,“ stojí ve společném prohlášení operátorů.

Detaily, včetně termínu dokončení projektu, jsou zatím ve hvězdách. „Jednání sdružení Metro s DPP teprve probíhají, není tedy možné ani odhadnout termín realizace. Ceny mohou být logicky odhadnuty také až po ukončení jednotlivých výběrových řízení,“ dodává mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

Rychlý internet zatím v rámci pražského metra funguje jen v nových stanicích od Dejvické do Motola. Na pokrytí tunelů se ale nedostalo.

ebf - partner 1

Šíření signálu mobilních sítí pomocí běžných antén je v tunelech obtížné a musí se používat specifický typ antény tzv. „vyzařovací kabel“. Toto řešení je využíváno momentálně ve většině evropských metropolí, kde metro pokryté mají.

Kabel je opatřený štěrbinami, které vyzařují vysokofrekvenční signál do okolí. Vyzařovací kabel zajišťuje efektivní a dlouhodobé řešení z hlediska využívání mnoha frekvencí pro šíření signálu – na rozdíl od pokrytí vysílacími anténami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).