Hlavní navigace

Nová trasa metra bude mít mobilní signál. O zbytku tunelů se začne jednat

17. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Už jen jeden podpis brání tomu, aby byla nová trasa metra v Praze pokrytá mobilním signálem včetně připojení k internetu přes LTE.

Signál v metru bude. Operátoři sdružení ve spolku Sdružení Metro se po letech domluvili s Dopravním podnikem na pokrytí v nových stanicích a jedná se i o nových tunelech trasy A. Kromě volání bude možné surfovat přes LTE.

Jak by se na telefonování v metru díval Gut Jarkovský, se asi nedozvíme, jak se s tím popasují účastníci pražské hromadné dopravy se uvidí už možná během letošního roku. Pokrývání stanic je již ve výstavbě a věříme, že nic nebrání tomu, aby k zahájení provozu byly stanice pokryty. Kromě signálu 2G  budou stanice pokryty také signálem 3G a 4G, tedy rychlými daty, vysvětluje Lucie Jungmannová za Sdružení Metro s tím, že zájem mají operátoři i o signál v tunelech. 

Co se tunelů týká, jsou obě strany zatím před podpisem smlouvy. Minulý týden projekt schválilo představenstvo DPP a tento týden má ležet na stole dozorčí radě. Osmnáctého února bude návrh projednávat dozorčí rada, a pak už by nemělo podpisu nic bránit, tvrdí mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl. Na samotný podpis mají obě strany čas do konce února. Hlavním důvodem zdržení byl odlišný pohled operátorů a Dopravního podniku na podmínky pronájmu prostor metra – zejména délku pronájmu a cenu za pronájem, vysvětluje Jungmannová. 

Dohoda nakonec dopadla – veškeré investice si operátoři zaplatí sami a k tomu budou platit ještě roční nájem. Podle informací HN jde 12 milionů za pokrytí stanic a pak dalších 320 tisíc korun ročně nájem. Otázky týkající se tunelů, včetně termínu a technologických detailů, se odvíjí od termínu podepsání smlouvy, dodává Jungmannová. 

Každopádně už teď lze říct, že pokrytí tunelů bude ještě dražší než u samotných stanic. Investice do pokrytí tunelů bude činit hrubým odhadem dalších 18 milionů, tvrdí Patricie Šedivá z T-Mobile. A to především proto, že šíření signálu mobilních sítí pomocí běžných antén je v tunelech velmi obtížné a musí se používat specifický typ antény tzv. „vyzařovací kabel“. Toto řešení je využíváno momentálně ve většině evropských metropolí, kde metro pokryté mají.

Vyzařovací kabel se běžně používá v zahraničí. Teď by měl pokrýt i tunely pražského metra. 

Kabel má být instalovaný po celé délce nové trasy v obou směrech, tedy přibližně na dvanácti kilometrech. Je opatřený štěrbinami, které vyzařují vysokofrekvenční signál do okolí. Vyzařovací kabel zajišťuje efektivní a dlouhodobé řešení z hlediska využívání mnoha frekvencí pro šíření signálu – na rozdíl od pokrytí vysílacími anténami. 

Tunely by měly dostat nové kabely

Operátoři berou novou trasu metra jako pilotní projekt pro LTE v podzemí. Samotná modernizace pokrytí stávajících stanic metra, kde dnes běží většinou jen EDGE, a dokrývání zbytku tunelů celého metra se bude vyjednávat až potom, co bude uzavřena dohoda o pokrytí nových tunelů na trase A. 

Pokrývání tunelů metra s sebou totiž nese hned několik možných komplikací, podobně jako v případě připojování vlaků. V podzemní dráze vstupují do hry navíc kovové tunely. A samozřejmě jejich délka, která zvyšuje nároky na pokrytí vyzařovacím kabelem. Odhady operátorů hovoří o investici vyšší než půl miliardy korun. 

Aktuální provoz je v metru nastaven tak, že každý operátor má ve společné místnosti BTS technologii napojenou na společný optický systém. Optickými kabely je pak mobilní signál přenášen do stanic metra. 

Ve stanicích je opět společná technologie – převodník z optického signálu na radiový a potřebné rozvody a antény. Výstavbu systému platilo právě Sdružení metra, DPP inkasuje nájem za umístění technologie repeaterů ve stanicích i za umístění technologie BTS v Centrálním dispečinku, včetně spotřeby energie. Společný je i monitorovací systém optiky, který sleduje externí firma. BTS technologie si monitorují a hlídají sami operátoři. 

2G versus 3G

Stanice jsou dnes většinou pokryty alespoň technologií EDGE. Datové připojení je tak v podstatě nepoužitelné a pomalé a 3G signál lze ulovit jen v nadzemních stanicích typu Depo Hostivař a podobně. S tím, jak v tuzemských sítích přibývá chytrých telefonů, narážejí operátoři na limity. Přitom zatím stále dávají přednost hlasu.

Situace v metru je taková, že jsou mnohem víc v provozu data než hlas, uznává mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová. V praxi tak prioritizace hlasového provozu vede k tomu, že data často vůbec nedostanou prostor. Navíc samozřejmě dochází k tomu, že příjezd vlaku fungování připojení prakticky znemožní kvůli tomu, že se najednou začnou připojovat další desítky telefonů. A těch chytrých je v síti tuzemských operátorů už kolem čtyřiceti procent

Situace se měla mírně zlepšit během loňského roku, kdy operátoři začali posilovat pokrytí i tak, že na každou stanici vyčlenili jednu BTS. Předtím totiž běžně jedna BTS obsluhovala hned několik zastávek. 

V cizině jede Wi-Fi

Alternativou mobilního signálu je Wi-Fi. To například loni na podzim spustili pro cestující v moskevském metru. Za zavedením služby v tunelech, ve kterých jezdí podobné soupravy jako v Praze, stojí místní operátor Maxima Telecom. 

BRAND24

Wi-Fi internet najdete i ve stanicích londýnského metra – starají se o něj tamní operátoři. Mobilní signál se, i vzhledem k teroristickému útoku na tři stanice londýnské podzemky, metrem moc nešíří.

Klasický signál je ale běžný i v dalších evropských metropolích. Pokrytí hlásí Vídeň nebo Budapešť. Je ale nutné zohlednit i stáří souprav a celé trasy, která je, třeba v případě maďarského hlavního města, velmi hlučná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).