Hlavní navigace

První rok pod PPF: čistý zisk O2 klesl o 30 procent

11. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zhoršující se situace na trhu a transformace firmy může podle zástupců operátora za propad zisku. Ten se ale i tak vyšplhal na 4,1 miliardy korun.

Rok změn. Operátor si zvykal na nového majitele a nového ředitele, musel propustit stovky lidí a zkousnout půjčku, kterou jej Petr Kellner zadluží. 

„Rok 2014 byl pro O2 přelomový. Změnili jsme firemní hodnoty, nastavili nové priority a zjednodušili a zefektivnili fungování celé společnosti. Provedené změny už se začínají projevovat na konkrétních číslech a zlepšujících se trendech ve všech segmentech našeho podnikání. Cíle pro tento rok jsme splnili,“ uvedl generální ředitel Tomáš Budník.

Konkurenční operátoři zatím své výsledky nezveřejnili, a tak lze jen usuzovat, že loňský rok opět zvýšil v tuzemském éteru počet chytrých telefonů. Jen v síti O2 totiž podíl vyskočil na 40 procent, tedy o pět procentních bodů.

Firma ale loni přišla o přibližně 33 tisíc zákazníků. To lze vysvětlit nástupem virtuálních operátorů, kterých se během posledního roku vyrojilo kolem sedmdesátky. 


Zdroj: O2

Posilovaly ale nehlasové služby operátora. Počet zákazníků digitální televize O2 TV se zvýšil o 18 procent na 184 tisíc. Firma během roku doplnila mobilní službu O2TV Go, kterou si vyzkoušelo 240 tisíc zákazníků.

O2 muselo investovat především do budování sítě LTE. Konsolidované investice tak dosáhly 11,5 miliardy korun. Kromě stavby sítě si do nich firma započítala i náklady na ochrannou známku O2. Při budování sítě si ale pomáhá společným projektem s konkurenčním T-Mobilem, v jehož rámci si obě firmy rozdělily republiku na dvě části a budou své půlky sdílet. To by mělo přinést přibližně třetinovou úsporu.

BRAND24

Podle finančního ředitele Tomáše Kouřila se bude v O2 dál šetřit. „I přesto, že stávající situace v telekomunikačním odvětví není jednoduchá, i nadále pro nás zůstávají hlavními prioritami investice do nových technologií a pokračující snižování našich nákladů,“ tvrdí v tiskové zprávě s tím, že firma zaplatila za nákup spektra pro zavedení LTE 2,8 miliardy korun a zredukovala odměny vrcholovému vedení meziročně téměř o polovinu. Provozní náklady klesly o desetinu.

Firmu letos čeká dělení na dvě části. Podle Lidových novin by k němu mělo dojít přibližně v polovině roku. Hlavním důvodem je snaha vymanit se z regulace, která na O2 dopadá už od dob monopolního Českého Telecomu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).