Hlavní navigace

Operátoři se začínají připravovat na nový byznys. S účtenkami pro Babiše [AKTUALIZOVÁNO]

27. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Deutsche Telekom
Vodafone už přispěchal se speciální nabídkou aplikace nebo celé pokladny. Z nich je možné posílat elektronické účtenky rovnou na ministerstvo financí.
  • Aktualizováno 27.5. 2015 o detaily nabídky Vodafonu a České spořitelny v 4. a 5. odstavci

Až tři sta tisíc nových zákazníků by mohla od prvního ledna příštího roku přinést elektronická evidence tržeb operátorům, a nejen jim. Pokud to tedy dopadne podle představ ministerstva financí. 

Termín je ale šibeniční a je otázkou, zda stihne vůdce Hnutí ANO svůj zákon protlačit včas. Osobně se obávám, že to není možné. Již z principu. Že určitý souběh prací na právním rámci a na technickém řešení sice bude možný a žádoucí, ale že na straně technického řešení půjde jen o určité přípravné práce. A že to hlavní, zejména testování a následné nasazování, se bude moci odehrávat až po stabilizaci (platnosti) právní úpravy. A to bude chtít svůj čas, tvrdí ve své analýze odborník na telekomunikace Jiří Peterka

Jako první se ale už teď připomíná Vodafone. Naše zařízení a aplikaci ePokladna chceme co nejdříve nabídnout všem středním, ale i malým firmám, uvedl viceprezident pro firemní zákazníky Petr Ryska. Červený operátor tu chce zúročit zkušenosti, které s podobným systémem získal v Itálii. Firma chce nabízet buď celou pokladnu, nebo aplikaci do mobilu nebo tabletu, ke které se připojí kapesní tiskárna. 

Operátor začal spolupracovat i s Českou spořitelnou, která bude mobilní systém Vodafonu rozšiřovat o mobilní platební terminál a s firmou Wincor Nixdorf. Ta doplňuje nabídku o tablet s uzavřeným Androidem, ve kterém běží aplikace na kompletní správu obchodu nebo restaurace. 

Zatímco aplikace Vodafonu by měla vyjít podnikatele na řádově stovky korun měsíčně, spořitelní terminál bude po jeho nákupu (3490 korun) ještě zpoplatněn dvousetkorunovým měsíčním poplatkem a procenty z každé platby kartou. Firmám se ale zatím nepodařilo sjednotit platbu na jednu fakturu. Kompletní systém jménem Albert od Wincoru vyjde na 28 tisíc v základní verzi. 

MMF24

Chorvatský model máme otestovaný

T-Mobile by chtěl do Česka přivést zahraniční model. I tak ale, stejně jako O2, čeká na finální verzi zákona. Naše nabídka by pak byla logicky odvozena od již existujícího a v praxi odzkoušeného řešení, které skupina DT dodává na chorvatský trh prostřednictvím své dceřiné společnosti Hrvatski Telekom, vysvětluje Lukáš Hrabal z T-Mobile.  

Konkurenční O2 loni v září rozjelo ostrý provoz své služby Chytrá platba. Ta zjednodušuje obchodníkům přístup k platebnímu terminálu. Celý systém lze propojit také s funkcí Pokladna, která do cloudu ukládá informace o platbách a umožňuje třeba odeslat elektronickou účtenku zákazníkovi nebo napojit Pokladnu na firemní účetnictví, vysvětluje Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2. V tomto případě spolupracuje operátor s ČSOB a terminál vyjde přibližně na šest tisíc. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).