Hlavní navigace

Operátoři spouští nejrychlejší LTE. Zatím ale nejsou mobily na vyzkoušení

4. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Mladé Boleslavi nebo na Vysočině už éterem proudí LTE Advanced. Vyzkoušet ho ale zatím moc zákazníků nemůže. S rychlou technologií umí pracovat jen zlomek prodávaných telefonů.

Jako první novinku rozjel na začátku týdne T-Mobile ve svém tradičním experimentálním městě – Mladé Boleslavi. Se startem karlovarského filmového festivalu rozjel novinku v lázeňském městě Vodafone a nakonec s nejrychlejším dostupným internetem přišlo i O2, které si test rozjelo na Vysočině. Rozdělení republiky na východ a západ, který si operátoři dohodli ve smlouvě o sdílení, tak už začíná fungovat. 

Díky využití dostupných pásem o šíři 10 a 5 MHz umožní rychlá verze LTE zákazníkům O2 momentálně stahovat data teoretickou rychlostí až 112 Mbps. O2 dále testuje také využití celé šířky frekvenčních pásem v rozsahu 10 + 15 Mhz. To zrychlí stahování dat na 185 Mbps. T-Mobile se v Boleslavi dostal na 225 Mbps. 

Teoretická maxima LTE A jsou ale až kolem 300 Mbps pro download a 50 Mbps pro upload. To ale jen v opravdu ideálních podmínkách.  

MMF24

Problém je ale v telefonech. Zatím je totiž na trhu minimum modelů, které LTE A zvládnou. „V tuto chvíli je možné si rychlost sítě LTE-A otestovat s modemem E5186 od společnosti Huawei, který je zatím v testovacím režimu,“ dodává Markéta Kuklová z Vodafonu. „Telefony zatím testujeme, v prodeji by se měly objevit na konci prázdnin,“ tvrdí Ctibor Jappel z O2 s tím, že už dnes novinku podporuje třeba nová verze Samsungu S5. 

T-Mobile a O2 po dohodě o sdílení oznámily, že mít chtějí nejrychlejším internetem pokryto do konce letošního roku 90 procent populace. Vodafone zůstal mimo dohodu dvou větších konkurentů a stěžuje si na to u ÚOHS. Zároveň ale zkouší možné cesty, jak se přidat k růžovo-modrému tandemu.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).