Hlavní navigace

Opravdu stát podporuje Internet?

26. 3. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stát se sice podporou informační společnosti vychloubá na každém kroku, ale od slov je k činům daleko. Monopol Českého Telecomu utěšeně trvá a ze Státní informační politiky toho zatím také příliš k vidění nebylo. Dalo by se říci, že se jedná o náročné projekty, jenže legislativa selhává i v naprostých maličkostech.

Přítelkyně mého kamaráda, která má tetu ve státních službách, mi onehdá šeptem přes barový pult sdělila, abych si dal pozor na kontrolu ze „živnosťáku“, protože prý jako provozovatel internetové kavárny nemám koncesi k poskytování telekomunikačních služeb. Tahle informace mě překvapila, přesto jsem poděkoval a jal se na Internetu hledat příslušné zákony, které se této problematiky týkají. Našel jsem je bez problémů a cituji z nich následující:

Zákon o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) č. 455/1991 Sb., ve znění zákona č. 164/2001 Sb. s účinností ke dni 18. června 2001 ve své příloze č. 3 praví:

KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI
Skupina 305: Elektrické přístroje

1. Poskytování telekomunikačních služeb
2. Osvědčení o registraci nebo individuální oprávnění (§ 51 a 54 zákona č. 151/2000 Sb., o
telekomunikacích a o změně dalších zákonů)
3.
4. Český telekomunikační úřad
 5.

Zákon o telekomunikacích č. 151/2000 Sb.:
§ 2 Základní pojmy

5) Telekomunikační službou se rozumí služba, jejíž poskytování spočívá zcela nebo zčásti v přepravě nebo směrování informací telekomunikačními sítěmi třetím osobám. Touto službou je i pronájem telekomunikačních okruhů. Za telekomunikační službu se nepovažuje přepojení (přesměrování) hovoru tísňového volání na jiné pracoviště základní složky integrovaného záchranného systému, které je kompetentní k jeho odbavení.

Internetovou kavárnu provozuji v malém městečku na jihozápadě Čech od jara roku 1998. Dodnes to dělám spíš z fandovství než pro výdělek. Zatím mi pro uspokojení zájmu občanů o Internet stačí jeden počítač, který je připojen k síti ISDN modemem přes Český Telecom. Takže můj závěr s ohledem na výše citované zákony byl tento: žádnou telekomunikační síť nevlastním, ani neprovozuji a data nikomu nepřepravuji a ani to neumím. To, že vybírám nějakou tu korunu za to, že si host hledá vlakové spojení z Žíželic do Pětipsů přes Běsno, není určitě poskytováním telekomunikačních služeb!

Ale co když si to vykládám špatně? Pokutu za neoprávněné podnikání až 200.000 korun (právnická osoba až 1.000.000 korun), se mi přece jen platit nechce. Obrátil jsem se tedy s dotazem na Český telekomunikač­ní úřad:

----- Original Message -----
From: Internet cafe Malý Mook
To: info@ctu.cz
Sent: Sunday, February 24, 2002 2:14 AM
Subject: Dotaz

Jsem provozovatel internetové kavárny a chci se zeptat jestli je potřeba registrace této činnosti u vašeho úřadu?
Předem děkuji za odpověď.
Pavel Mareček

A odpověď:

----- Original Message -----
From: ŠULCOVÁ Dana
To: mook@mook.cz
Sent: Monday, March 04, 2002 9:35 AM
Subject: Odpověď na dotaz

Vážený pane,

k Vašemu dotazu Vám sděluji následující: K provozu internetové kavárny je podle zákona č. 151/2000 Sb. o telekomunikacích třeba osvědčení o registraci podle GL-28/S/2000. Plné znění této generální licence včetně přihlášky k registraci přiložte všeobecné podmínky, které upravují vztahy mezi poskytovatelem a uživatelem (práva a povinnosti poskytovatelů a uživatelů např. reklamace, ceny za služby). Právnická osoba doloží výpis z obchodního rejstříku, fyzická osoba živnostenské oprávnění. Vyplněnou přihlášku k registraci a přílohy zašlete na adresu: Český telekomunikační úřad, poštovní schránka 02, 225 02 Praha 025.
Jakékoliv Vaše případné další dotazy Vám ochotně zodpoví paní Pálková na tel. čísle 02/24 004 733.
S pozdravem
Dana Šulcová
ČTÚ, O 610

Pro úplnou jistotu jsem zavolal paní Pálkovou, která (jak jinak) mi nutnost registrace potvrdila a když totéž učinil i její šéf, pan Pánek, rezignoval jsem. Na kasičku s nápisem „Na sexuální hrátky“ jsem nalepil „Na koncesní listinu“ a začal jsem šetřit. Doufám, že 2.000 korun, které jsou k vydání koncesní listiny potřebné, ušetřím včas, ještě než přijde kontrola ze živnostenského ú­řadu.

V současné době jsem na základě písemné žádosti již obdržel od finančního úřadu potvrzení, že nemám žádné daňové nedoplatky. Přes matriku Městského úřadu jsem si zažádal o Výpis z rejstříku trestů. Dále jsem vyplnil Přihlášku k registraci poskytování telekomunikačních služeb a zaslal doporučeně na Český telekomunikační úřad. Až budu mít všechny tyto dokumenty pohromadě, vyplním ještě Žádost o koncesi a s 2.000 korunami vyrazím do okresního města na živnostenský úřad. Docela slušná anabáze kvůli dalšímu papíru, o němž nejsem dodnes přesvědčen, že ho potřebuji. Poté by totiž potřeboval koncesi i každý podnikatel, který má ve svém podniku veřejně přístupnou telefonní stanici.

BRAND24

Zdá se vám ten příběh bezvýznamný? Možná že provozovatelé internetových kaváren ve větších městech si bez problémů koncesní listinu zajistí. V mém případě se však za čtyři roky provozu Internetu v kavárně začínají provozní náklady této činnosti vracet teprve v poslední době. To nemluvím o návratnosti investice spojené s pořízením potřebné technologie, na níž jsem si vydělal běžným kavárenským provozem. A navíc si každá internetová kavárna na venkově své zákazníky musí doslova vychovat – naučit je základní ovládání počítače, vysvětlit, co na Internetu mohou najít, naučit je komunikovat, jak si vytisknout získané informace či je uložit na paměťová média, a to vše zdarma. Pro podnikatele v malých městech a na venkově proto může být koncese skutečně důvod, proč si do své kavárny Internet nepořídit nebo stávající připojení přestat komerčně provozovat.

Právě na venkově může veřejně přístupný Internet vyřešit mnohdy špatnou dostupnost informačních zdrojů. Sloužit k informování občanů městeček a vesnic o činnosti místních správních orgánů, kultuře, sportu a jiné zájmové činnosti, a to bez velkých nákladů. Proto je potřebné zřizování míst s veřejným přístupem na Internet více podporovat. Na základních školách ani v místních knihovnách ještě nefunguje, a tak jsou v podmínkách venkova jediným východiskem internetové kavárny. Současná legislativa to ale podnikatelům rozhodně neusnadňuje!

Částku 2.000 korun za koncesi považujete za...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).