Hlavní navigace

Oracle už nebude s Javou vnucovat Ask.com. Bude vnucovat Yahoo

29. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jedna z nejvíce nezodpovědných aktivit Oraclu, podloudné vnucování crapware od Ask.com končí. Vnucovat se teď bude Yahoo.

Pokaždé, když instalujete nebo aktualizujete Javu, snaží se vám Oracle vnutit instalaci crapwaru od Ask.com. Ten nejenom že změní váš výchozí vyhledávač, nastaví jinou domovskou stránku, ale ještě vám do počítače vnutí Ask.com toolbar. 

Všechno to je problematické a největším problémem je, že při každé aktualizaci Javy musíte instalaci znovu a znovu ručně odmítnout. Oracle, který za tento postup vybírá nemalé peníze, totiž přednastaví políčko „Souhlasím“ na „Ano“.

Časy se mění, takže dobrá zpráva je, že Ask.com už vnucované přes Javu nebude. Špatná zpráva je, že stejným způsobem bude instalace Javy vnucovat Yahoo. Půjde opět o přenastavení vyhledávání a změnu domovské stránky prohlížeče. Yahoo žádný nesmyslný a obtížně odstranitelný toolbar nemá, takže tato nepříjemnost se konat nebude. Přes Javu se Yahoo dostane do Chromu a Internet Exploreru.

BRAND24

Podle Wall Street Journalu, který s touto informací přišlo jako první, by to pro Yahoo mohlo znamenat významné posílení v podobě nových uživatelů pro vyhledávání (to vyhledávání, které Yahoo postoupilo před lety Microsoftu a stále upadá). Oracle se dušuje, že v USA má Javu nainstalováno 89 % počítačů – velmi vysoké číslo, které vlastně vůbec neodpovídá tomu, že Javu dnes skoro nikdo v počítači nepotřebuje.

Finanční stránka této dohody zveřejněna nebyla, stejně jako není známo, kolik Oracle dostávalo od Ask.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).