Hlavní navigace

Ostravsko vypíná analogovou televizi a přelaďuje multiplex 3

11. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Hlavní analogové televizní vysílače na Ostravsku, především tedy Hošťálkovice, ukončí o půlnoci na zítřek svoje vysílání, a diváci v Moravskoslezském kraji tak budou moci pozemní cestou naladit televizi pouze digitálně. Tedy až na pár výjimek, protože několik analogových dokrývačů v oblasti bude fungovat i po magickém datu 11. listopadu 2011. V noci na zítřek rovněž dojde k přeladění multiplexu 3 na ostravských vysílačích Hošťálkovice a Hladnov ze současného kanálu 51 na definitivní kanál 48.

ČT už analog vypnula, dnes následuje Nova s Primou

Česká televize už na Ostravsku analogově nevysílá, tedy alespoň ne z velkých vysílačů. Program ČT 2 se tu odmlčel už před lety, analogová ČT 1 přestala vysílat z Hošťálkovic a několika menších dokrývačů ke konci října. Na řadu tak přicházejí analogové vysílače Novy a Primy. Tedy především opět Hošťálkovice, což je poslední analogový vysílač velkého výkonu v celé ostravské oblasti. Právě na jeho vypnutí čekají diváci nejen na Ostravsku, ale i Jesenicku, protože uvolněním vysílacího kanálu analogové Primy bude možné přeladit digitální multiplex 3 na Hošťálkovicích tak, aby se vzájemně nerušil s digitálním vysíláním stejné sítě z Pradědu.

S vypínáním analogové televize na Ostravsku to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nova s Primou sice oznámily, že v této oblasti ukončí analogové vysílání dnes, existují ale lokality s menšími dokrývači, pro které to dosud nepotvrdily. A Česká televize, která sice na Ostravsku vypnula hlavní analogový vysílač a část dokrývačů už před dvěma týdny, tu také nadále provozuje několik analogových dokrývačů, přičemž dala dopředu najevo, že jakékoli vypínání směřuje vždy k poslednímu dni v měsíci, nikoli k 11. listopadu. Část analogových dokrývačů ČT 1, Novy a Primy tak bude na Ostravsku v provozu i po dnešní půlnoci. A co konkrétně se tedy dnes bude na Ostravsku vypínat?

Vysílač Ostrava Hošťálkovice 500

Největší změny se dnes v noci dotknou hlavního ostravského vysílače Hoštálkovice

Nova vypne dva velké vysílače a 13 dokrývačů

TV Nova 100

Televize Nova na dnešek naplánovala ukončení analogového vysílání z největšího ostravského vysílače Hošťálkovice, kde využívá hned dva kanály: 42 a R1. Z méně výkonných vysílačů vypne Javorový vrch u Třince a Radhošť u Valašského Meziříčí. Analogový signál Novy se o půlnoci odmlčí také z dalších menších dokrývačů, například ve Frýdku-Místku. Kromě těchto lokalit Nova na dnešní půlnoc naplánovala také vypnutí silného vysílače Javorina na Slovensku, odkud pokrývá oblast Zlínska a střední Moravy, a 63 dalších dokrývačů v ostatních regionech České republiky: na jižní Moravě, na Jesenicku, ve východních a středních Čechách.

Jaké vysílače vypíná 11. listopadu 2011 na Ostravsku televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ostrava Hošťálkovice 42
Ostrava Hošťálkovice R1
Třinec Javorový vrch 28
Valašské Meziříčí Radhošť 28
Frýdek-Místek Frýdek-Místek 52
Horní Lomná Horní Lomná 7
Hradec nad Moravicí Hradec nad Moravicí 10
Jablunkov Jablunkov 22
Mosty u Jablunkova Mosty u Jablunkova 59
Ostrava Ostrava II 10
Partutovice Partutovice 10
Potštát Potštát 2
Střítež nad Ludinou Střítež nad Ludinou 10
Vítkov Vítkov 2
Žimrovice Žimrovice 7

Zdroj: CET 21

Prima vypne jeden velký vysílač a 12 dokrývačů

TV Prima logo 100

O poznání více analogových vysílačů a dokrývačů vypne v noci na zítřek (nejen) na Ostravsku televize Prima. Kromě hlavního ostravského vysílače Hošťálkovice půjde například o dokrývače v Opavě, v Hranicích na Moravě, ve Frenštátu pod Radhoštěm nebo v Odrech. Kromě toho Prima povypíná dalších 16 analogových dokrývačů v jiných regionech České republiky, konkrétně ve středních Čechách, na Jesenicku a na Zlínsku.

Jaké vysílače vypíná 11. listopadu 2011 na Ostravsku televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ostrava Hošťálkovice 48
Bílovec Bílovec 45
Bystřice nad Olší Bystřice nad Olší 44
Frenštát pod Radhoštěm Frenštát pod Radhoštěm 22
Hradec nad Moravicí Hradec nad Moravicí 58
Hranice na Moravě Hranice na Moravě 47
Nový Jičín Nový Jičín 55
Odry Odry 22
Opava Opava 28
Partutovice Partutovice 57
Staré Hamry Staré Hamry 33
Vítkov Vítkov 44
Žimrovice Žimrovice 27

Zdroj: FTV Prima

Prima love na novém kanálu 48. Přelaďte si přijímače

Po vypnutí analogového vysílání na hlavním ostravském vysílači Hošťálkovice přeladí České Radiokomunikace multiplex 3 na tomto vysílači a také na městském vysílači Ostrava – Hladnov na nový kanál 48. Ten dosud využívá pro svoje analogové vysílání televize Prima, nově ho bude pro digitální vysílání využívat její ženský program Prima love, který je zatím jedinou celoplošnou televizí v digitální síti 3. Původní kanál 51, z něhož bude multiplex 3 na Ostravsku vysílat do dnešní půlnoci, si tato digitální síť ponechá na Pradědu. Odpadnou tak problémy se vzájemným rušením těchto dvou vysílačů, které komplikovalo příjem Primy love zejména na Opavsku a Bruntálsku.

Tipy C

Přelaďování multiplexu 3 a vytváření nové jednofrekvenční sítě tohoto multiplexu mezi Hošťálkovicemi a Hladnovem si vyžádá nějaký čas, proto České Radiokomunikace od půlnoci do šesté hodiny ráno vypnou veškeré digitální televizní vysílání z Hošťálkovic. Kromě multiplexu 3 se tak odmlčí i veřejnoprávní multiplex 1 s programy České televize na kanálu 54 a multiplex 2 s programy televizí Nova, Prima a Barrandov na kanále 37. Multiplex 3 nepůjde do šesté ráno ani z ostravského vysílače Hladnov, zatímco multiplexy 1 a 2 ano. Od sobotního rána budou muset diváci na Ostravsku znovu přeladit svoje set-top-boxy nebo digitální televizory, aby se jim multiplex 3 s Primou love načetl na novém vysílacím kanálu.

TPP Ostrava

Ohraničení územní oblasti Ostrava, které se týká dnešní vypínání analogového televizního vysílání

Ostrava 200

Mapy pokrytí digitální televize na Ostravsku

Na Ostravsku lze naladit hned pět digitálních sítí s českými televizemi. Tři celoplošné multiplexy s nejsledovanějšími programy vysílají z ostravských vysílačů Hošťálkovice a Hladnov, multiplexy 1 a 2 navíc ještě z Lysé hory v Beskydech. Multiplex 4 s hudební televizí Óčko, Novou HD a ČT HD využívá malý vysílač umístěný na budově společnosti Telefónica v ostravské ulici 1. máje. A konečně z Klimkovic na Ostravsku vysílá lokální digitální síť s místní televizí Local TV Klimkovice. Kromě toho lze na Ostravsku naladit televizní multiplexy ze sousedního Polska a Slovenska.

Má smysl, aby na Jesenicku a Zlínsku pokračovalo analogové televizní vysílání až do června příštího roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).