Hlavní navigace

Osud neplacených kanálů na kartách CryptoWorks? Zatím je ve hvězdách

13. 4. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Satelitní služby CS Link a Skylink ukončí používání kódování CryptoWorks také u neplacených kanálů. Co ale se zákazníky, kteří si nechtějí vyměnit karty?

Proč kódovací systém CryptoWorks končí

Je to jako s přechodem z černobílého na barevné televizní vysílání, nebo ještě lépe – z analogového na digitální signál. Tak, jak se vyvíjí technologie, musí ji satelitní operátoři upgradovat, aby drželi alespoň přibližně krok s piráty, kteří se neustále snaží pronikat nelegálně do jejich programových nabídek. Je tedy nutné dělat čas od času úpravy v používaném kódovacím systému. Možnosti jsou v podstatě dvě. Buďto se přechází na lepší zabezpečení v rámci jednoho kódování, nebo se operátor rozhodne pro společnost jinou – konkurenční. U CS Linku a Skylinku to bylo vlastně tak trochu obojí. Kódovací systém CryptoWorks, který používají nyní, končí na závěr letošního roku. Neznamená to, že by byl definitivně odpojen, ale už nebude ze strany společnosti Irdeto, která je jeho vlastníkem, podporován. Znamená to, že CS Link a Skylink musí všem svým zákazníkům vyměnit karty. U těch s placenou nabídkou se celá operace vyvíjí poměrně hladce. Horší je situace u těch klientů, kteří si pořídili pouze karty proto, jelikož například nemohou mít z nějakého důvodu jiný způsob příjmu signálu a řeší satelit jako alternativu k terestrickému příjmu, který u nich chybí. A právě těmto zákazníkům je náš dnešní článek věnován.

Šéf CS Linku a Skylinku: Karty měníme průběžně

Jaromír Glisník, člen představenstva lucemburské společnosti M77 Group a dříve šéf satelitní služby Skylink, kterého se výměna zákaznických karet také týká, pro DigiZone.cz uvedl, že u neplacených programů není odpojení kódovacího systému CryptoWorks až tak urgentní záležitostí. Počítáme, že tady necháme kódovací systém v provozu mnohem delší dobu než u placených kanálů, uvedl Glisník. Programy, které jsou nabízeny jako neplacené, začnou využívat výhradně kódovací systém Irdeto do roku 2013. Tyto programy budou ale určitě ještě v příštím roce fungovat. Znamená to, že na konci roku 2012 nebudou odpojeny, konstatoval bývalý výkonný ředitel Skylinku a současný člen představenstva lucemburské M77 Group. Otázkou ale zůstává, jak donutit zákazníky s neplacenou nabídkou k přechodu na systém Irdeto, když k němu v podstatě nemají žádnou motivaci. Existuje pravděpodobně řada lidí, kteří o nějaké výměně v životě neslyšeli a jsou vůbec rádi, že sledují alespoň těch pár programů zdarma (v ceně karty). Výměna probíhá prakticky permanentně. Každý měsíc měníme od dvaceti do čtyřiceti tisíc karet, takže když to půjde tímto tempem, v rozumné době tyto karty vyměníme, sdělil Glisník a dodal, že u zákazníků, kteří nebudou chtít přejít na nové kódování, bude nutné najít způsob, jak výměnu zafinancovat. Takové plány ale ještě nemáme, říká Glisník.

BRAND24


Foto: Ivana Dvorská

Výměna probíhá prakticky permanentně. Každý měsíc měníme od dvaceti do čtyřiceti tisíc karet, říká šéf CS Linku a Skylinku Jaromír Glisník.

Co na to Česká televize

Odpojení kódovacího systému CryptoWorks by mohlo být teoreticky nepříjemné pro lucemburskou společnost M77 Group i z dalšího důvodu. Na satelitní pozici 23,5 stupně východně jsou subjekty, které si distribuci signálu na družici platí sami. A nemusíme chodit zrovna daleko. Jedním takovým je Česká televize. M77 Group pro nás zajišťuje kódování a my na základě smluv s nimi si pouze objednáváme, jakým způsobem ho pro nás zajišťují. Minulý týden jsme měli jednání s panem Glisníkem a například jsme spolu také řešili, jakým způsobem to bude s druhým HD kanálem, potvrdil technický ředitel České televize Rudolf Pop, že v této rovině se odborné diskuse vedou. Naším požadavkem je, že karty CryptoWorks musí být stále aktivní, proto také chceme, aby i náš druhý připravovaný HD kanál byl na těchto kartách, uvedl Pop. Co se týká SD kanálů, tedy stanic v klasickém rozlišení obrazu. Jak se bude řešit otázka přechodu, to je ještě věc, kterou budeme muset řešit. Neříkáme ale, že za půl roku nebo v létě musíme přejít na nový kódovací systém, dodal šéf techniky České televize.


Foto: Ivana Dvorská

Naším požadavkem je, že karty CryptoWorks musí být stále aktivní, proto také chceme, aby i náš druhý připravovaný HD kanál byl na těchto kartách.

M77 Group na to jde chytře, nabízí alternativu

Mohli bychom polemizovat nad tím, zda jde ze strany zákazníků o výměnu dobrovolnou, nebo nikoliv, ale vezměme si následující příklad: CS Link před dvěma týdny vyřadil z nabídky balíček Total a jako alternativu nabídl jeho klientům přechod k sesterskému Skylinku, kde je možné získat službu Multi. Pokud bychom nechali stranou fakt, že každý balíček má jiné složení, v jádru jde v podstatě o stejné služby. Zatímco Total nabízel ještě loni 24 nejžádanějších programů všech programových žánrů – filmové, sportovní, dokumentární, hobby, hudební, dětské i kanály pro dospělé, Multi je v podstatě tím samým, ale s SD kanály Skylinku. A jen tak mimochodem, pokud jste náhodou přešli k této satelitní službě získali jste kartu Skylink Výměna. Čili ač to obyčejný zákazník možná ani netušil, karta CryptoWorks mu byla vyměněna za kartu ICE (Irdeto). A další příklad z poslední doby – ač Jaromír Glisník původně deklaroval, že bude CS Link nabízen jako alternativa pro cenově citlivé zákazníky, hle, máme tu nový balíček MINI od Skylinku, který za cenu 179 korun měsíčně nabízí výběr 10 různých programů. A ano, opět pouze na kartách ICE, případně Irdeto. Ač to nový vlastník obou satelitních operátorů nepřizná, každý takovýto krok může do budoucna teoreticky znamenat likvidaci značky CS Link. Pokud to ale bude dělat M77 šikovně a nabídne alternativu, zákazník se na ni nemůže zlobit.

Podaří se podle vašeho názoru vyměnit většinu karet CryptoWorks bez problémů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).