Hlavní navigace

Palmknihy našly investora a chystají tři vlastní čtečky

9. 2. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Provozovatel serveru Palmknihy.cz věří, že letos prodá 50 tisíc e-knih, sedmkrát více než loni. Na svůj další rozvoj získá firma peníze od tuzemských investorů. Uživatelům brzy nabídne tři různé čtečky.

Prodej tištěných knih je, zdá se, na ústupu. Podle nejnovějších statistik Nielsen BookScan, poklesl v loňském roce prodej tištěných knih v USA o 18 procent. Podobně jsou na tom vydavatelé tištěných knih také ve Velké Británii. Jen za první čtyři týdny letošního roku zde poklesl prodej tištěných knih o 12 procent, beletrie dokonce o 26 procent.

Naopak prodeje e-knih v posledních čtyřech letech vzrostly více než dvojnásobně. Podle některých údajů se e-knihy podílejí na tržbách amerického knižního trhu až dvaceti procenty. Ve Velké Británii tvoří prodeje e-knih necelých deset procent všech prodaných knih. Ve zbytku Evropy se prodeje e-knih zvedají z úplného dna a tvoří maximálně jedno dvě procenta všech prodaných knih. V Česku je podíl prodaných e-knih ještě nižší. Za loňský rok zřejmě dosáhne jen 0,03 procenta.

Vánoční dárky zvedly prodeje e-knih

Nicméně stejně jako v zahraničí, i v Česku prudce vzrostly prodeje e-knih po Vánocích, kdy mnoho lidí našlo pod stromečkem čtečku elektronických knih nebo tablet. Podle některých odhadů by čeští uživatelé mohli vlastnit už okolo 120 tisíc čteček elektronických knih a přibližně 100 tisíc tabletů.

Tato čísla podstatně narostla právě o Vánocích a pocítili to i prodejci e-knih. Zvýšený zájem o elektronické knihy nesouvisí samozřejmě pouze s větším počtem zařízení, na kterých se dají e-knihy číst, ale také s tím, že v posledních měsících loňského roku začaly vycházet v elektronické podobě čtenářsky atraktivní tituly. 

Vlastníte čtečku elektronických knih?

O jak velký nárůst se jedná, ilustrují dobře statistiky, které včera zveřejnil server Palmknihy.cz.  Ten za celý loňský rok prodal 7217 knih. Za první měsíc si u něj zákazníci koupili ale už 2200 e-knih.  Podle Jiřího Vlčka z Palmknih se loni v Česku prodalo zhruba dvacet tisíc elektronických knih.

Průměrné měsíční prodeje e-knih na Palmknihy.cz
Autor: Palmknihy.cz

Průměrné měsíční prodeje e-knih na Palmknihy.cz

Kdyby existoval zajímavý obsah, mohlo by se prodat 711 tisíc e-knih. 97 procent čtenářů nebylo ukojeno ve své potřebě, protože knížky nebyly v elektronické podobě legálně k dispozici, říká Jiří Vlček. Na základě prodejů v prosinci a lednu věří, že v letošním roce se podaří situaci podstatně zlepšit. Na druhou stranu podíl e-knih na knižním trhu v Česku magickou hranici jednoho procenta letos nepokoří. Odhady hovoří o nárůstu na 0,5 procenta.

Loni prodejci e-knih stále bojovali s tím, že měli k dispozici jen velmi malé množství čtenářsky atraktivních titulů. Ze statistik Palmknih vyplývá, že 39 procent titulů v nabídce se neprodalo vůbec a 34 nejprodáva­nějších knih vytváří Palmknihám polovinu obratu. Zbytek titulů se prodává v jednotkách kusů.

E-knihy zatím příliš nesypou, investoři ale mají zájem

Pokud by tento nepříznivý poměr zůstal zachován i v dalších letech, mohlo by to mít na prodejce e-knih fatální následky. Trh sice roste v procentech impozantně, ale z malých čísel se vždy roste rychle. Je otázkou, zdali vyšší prodeje z prosince a ledna, vydrží i po celý zbytek roku nebo se zájem ustálí na nižších hodnotách.

Pro prodejce zatím e-knihy žádné velké terno nepředstavují. Jiří Vlček přiznává, že Palmknihy zatím byly ve ztrátě. Letos se ale firma chystá rozjet masivnější reklamní kampaň a na to bude potřebovat kapitál. Získá ho díky soukromým investorům z Česka. Ti by měli dodat potřebné peníze na další rozvoj a na oplátku získají ve firmě určitý majetkový podíl.

Firma letos plánuje zvýšit prodeje oproti roku 2011 sedminásobně.

Kolik e-knih se podle vás prodá letos v Česku?

  • Méně než 20 tisíc.
    25 %
  • 20 až 30 tisíc.
    20 %
  • 30 až 50 tisíc.
    23 %
  • 50 až 100 tisíc.
    18 %
  • Více než 100 tisíc.
    13 %

Prodejci přicházejí s vlastními čtečkami

Prodejci se snaží přilákat zákazníky na své vlastní čtečky. V listopadu uvedl na trh čtečku portál s elektronickými knihami eReading. V prosinci pak Euromedia Group, k. s., jeden z největších nakladatelských domů v ČR, ve spolupráci s firmou Wooky a.s. začala prodávat zařízení Wooky tablet 2.0 a Wooky tablet reader.

Svoji čtečku chtějí brzy představit také Palmknihy. Bude k dispozici ve třech verzích, které se budou lišit velikostí displeje. Cena pětipalcové verze by se měla pohybovat okolo 3500 Kč.

Průměrná cena e-knih roste

V internetových diskusích nejen zde na Lupě se často objevuje argument, že e-knihy by měly být podstatně levnější než tištěné knihy a že právě cena odrazuje některé potenciální čtenáře e-knih od jejich zakoupení.

Ze statistik Palmknih ale vyplývá, že průměrná cena e-knihy roste a současně rostou prodeje. Je to způsobeno tím, že se v elektronické podobě objevují dražší, avšak čtenářsky atraktivnější tituly, za které jsou uživatelé ochotni si připlatit.

Průměrná cena knihy bez DPH na Palmknihy.cz
Autor: Palmknihy.cz

Průměrná cena knihy bez DPH na Palmknihy.cz

Drtivá většina e-knih, které Palmkniky prodají jsou určeny pro čtečku Amazon Kindle. Třetina knih je ve formátu PDF, zbytek připadá na formát e-Pub, který používají ostatní čtečky. Jejich zastoupení je tak v podstatě zanedbatelné.

Zájem o jednotlivé formáty
Autor: Palmknihy.cz

Zájem o jednotlivé formáty

Krátký rozhovor z Jiřím Vlčkem (Palmknihy.cz)

Jak hodnotíte po prvních dvou měsících spolupráci s Datartem?

Spolupráce s Datartem nám pomáhá rychleji zvyšovat prodeje. Výhodou je také, že umějí fyzicky distribuovat zboží, čemuž se mi vyhýbáme.

V prosinci jste říkal, že možná ještě do konce loňského roku představíte svou vlastní čtečku. Objeví se tedy letos?

Ano. Už brzy se na trhu objeví naše čtečka, a to ve třech různých velikostech. Zákazníci budou moci vybírat z pěti-, šesti- a devítipalcové čtečky.

Bude tyto čtečky prodávat výhradně jeden z prodejců, například Datart?

Ne. Bude to volně dostupná čtečka.

Co říkáte tomu, že se vám za celý loňský rok podařilo prodat 7217 e-knih a konkureční Kosmas, který vstoupil na trh elektronických knih teprve v listopadu, prodal za dva měsíce téměř čtyři tisíce e-knih?

Kosmas bereme jako vážnou konkurenci. V současné době prodáváme denně tolik e-knih jako loni v lednu či únoru za celý měsíc. Kosmas vstoupil na trh v okamžiku, kdy prodeje e-knih začínaly podstatně stoupat. Pokud bychom vzali údaje za poslední dva měsíce roku, tak prodal Kosmas nepatrně více knih než Palmknihy. Nicméně co se týče porovnání obratu, tak jsme na tom byli lépe.

Pomohl vstup mezi prodejce elektronických knih Kosmasu rozhýbat trh e-knih?

Určitě. Nejde jen o prodeje, ale také například o přesvědčování nakladatelů.

Kolik letos plánujete prodat e-knih? Říkal jste, že máte v byznys plánu růst na sedminásobek oproti loňskému roku. Pokud to dobře počítám, tak byste chtěli v letošním roce prodat 50 tisíc e-knih?

Ano. Zřejmě tento plán ale o kousek překonáme.

V lednu se prodalo podstatně více e-knih než v předchozích měsících. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že lidé dostali k Vánocům čtečky a tablety. Nejde ale jen o krátkodobý výkyv směrem nahoru a nedojde v průběhu roku naopak ke zpomalení tempa růstu?

BRAND24

Zdá se, že se nejedná o jednorázový výkyv. Prodeje se drží stále na hodnotách z prosince a ledna.

Děkuji za rozhovor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).