Hlavní navigace

Paměťová karta s WiFi: přínos nebo úlet?

27. 9. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Výrobci paměťových karet na trh uvádějí modely s podporou WiFi, k jejichž obsahu lze získat bezdrátový přístup z mobilu, tabletu i počítače. Co taková karta umí? Vyplatí se?

Bez paměťových karet si současnou mobilní a přenositelnou elektroniku dovede představit málokdo. Paměťové karty se jako datový nosič osvědčily v mobilech a tabletech, digitálních fotoaparátech či digitálních videokamerách. Výrobcům se daří zvyšovat jejich kapacitu a rychlost, ale to nejsou jediné inovace. Na trhu se objevují modely s podporou WiFi konektivity.

Jaké benefity vlastně nabízejí? Je důvod si za ně připlácet? Nejde jen o technologický výstřelek? Na tyto zásadní otázky naleznete odpověď v následujících odstavcích. Blíže se podíváme na paměťovou kartu s WiFi konektivitou z dílny tchajwanské společnosti Transcend, která je podle analytické agentury Gartner čtvrtým největším dodavatelem paměťových karet na světě.

Na první pohled běžná karta

Transcend Wi-Fi SD je první pohled klasickým zástupcem karet rodiny Secure Digital, která se vyznačuje vysokou odolností a dobrým poměrem mezi cenou a kapacitou. Proto různé formáty z této rodiny jsou dnes nejpoužívanějšími paměťovými kartami, takže došlo k určité konsolidaci trhu. V tomto případě jde o formát SDHC.


Zdroj: Transcend

Paměťová karta Transcend Wi-Fi SD 32 GB (SDHC, Class 10)

V prodeji jsou varianty o kapacitě 16 GB a 32 GB. Právě 32 GB je kapacitním maximem, které formát SDHC podporuje. Paměťové karty Secure Digital s vyšší kapacitou nabízí novější formát SDXC, ovšem jeho podpora ze strany spotřební elektroniky zatím není tak široká. Naopak podpora SDHC je již téměř samozřejmostí, ovšem Transcend upozorňuje, že jeho WiFi karta nemusí být funkční ve všech zařízeních.

Kompatibilitu si lze ověřit na webu výrobce, ale seznam kompatibilních zařízení neobsahuje zdaleka všechna. Navíc se zaměřuje výhradně na digitální fotoaparáty, pro které je sice karta nejvhodnější, ale rozhodně není podporována jen digitálními fotoaparáty. Pozornost zájemců o tuto kartu by se tak měla upínat spíše k seznamu nekompatibilních zařízení.

Transcend Wi-Fi SD rychlostně spadá do třídy 10, takže rychlost čtení a zápisu dat by měl být minimálně 10 Mbit/s. V testu si Transcend Wi-Fi SD karta vedla o něco lépe. Rychlost sekvenčního čtení  se přehoupla přes 16 Mbit/s. Rychlost zápisu pak přes 14 Mbit/s. Class 10 (třída 10) je obecně specifikována jako vhodná pro pořizování videa v plném vysokém rozlišení (FullHD / 1080p) nebo libovolných fotek pro potřeby koncových uživatelů


Autor: Jiží Macich ml.

Výkonnostní test karty vložené do čtečky programem AS SSD

Na první pohled se Transcend Wi-Fi SD neliší od kterékoliv jiné SD resp. SDHC karty. Má samozřejmě standardizované rozměry 32×24×2,1 mm, ale s hmotností rovné dva gramy je o něco těžší než běžné karty. Nicméně nebýt pohledu do specifikace, tak v praxi si zřejmě váhového rozdílu nikdo nevšimne. Nechybí hardwarový zámek pro případné blokování zápisu dat.

Samostatně karta nefunguje

WiFi konektivita funguje až po zastrčení karty do zařízení, protože karta pro svůj provoz potřebuje čerpat energii ze zařízení. Nemá vlastní akumulátor, což je při rozměrech karty samozřejmě logické. Výrobce doporučuje v zařízení deaktivovat automatické vypínání, aby karta byla neustále napájena a potažmo bezdrátově přístupná.

Tato konkrétní paměťová karta s podporou WiFi (b/g/n) je kompatibilní se šifrováním WEP, WPA i WPA2, takže bezdrátový přenos dat mezi kartou vloženou např. do digitálního fotoaparátu a jiným zařízením lze zejména díky WPA2 velmi dobře ochránit. Jak ale vlastně takový bezdrátový přenos funguje?

Aplikace pro chytré mobily a tablety

Ke kartě je poskytována mobilní aplikace Wi-Fi SD pro mobily, tablety a další zařízení se systémy Android od verze 2.2 výše a iOS od verze 5.0 výše. Lze si ji volně stáhnout přes Google Play (Android) nebo Apple AppStore (iOS). Verzi pro Android pak výrobce nabízí i na svém webu v podobě instalačního APK balíčku.

Právě díky této aplikaci lze na kartu např. uvnitř zapnutého digitálního fotoaparátu bezdrátově přistupovat z chytrého mobilu či tabletu. Nejdříve je však potřeba se ke kartě připojit. Karta podporuje tři  režimy připojení: výchozím je Direct Access (přímý přístup), ale volitelně lze aktivovat Internet Mode (internetový mód) a Personal Hotspot (osobní hotspot).

Direct Access slouží pro přímé spojení mezi paměťovou kartou a mobilním zařízením, které se ovšem po dobu spojení s kartou nemůže připojit k Internetu. Režim Personal Hotspot dovoluje využít tzv. tethering, pokud jej mobilní zařízení podporuje. Za pomoci tetheringu se například chytrý mobil může proměnit v přístupový bod, přes který se lze připojit k internetu díky mobilní síti.


Autor: Jiří Macich ml.

Zleva: Připojení přes WiFi ke kartě, úvodní obrazovka mobilní aplikace, listování fotografiemi obsaženými na kartě.

Karta je tedy připojena k přístupovému bodu, který tvoří chytrý mobil, jenž je zároveň modemem pro přístup k Internetu. Tethering je běžná funkce všech moderních chytrých mobilů. Tablet jej podporuje pouze, pokud disponuje mobilním modemem, který nemá zdaleka každý model. Výhodou režimu Personal Hotspot je, že není třeba žádné další zařízení pro využití všech funkcí Transcend Wi-Fi SD.

Internet Mode slouží k připojení paměťové karty do existující bezdrátové sítě například v domácnosti, ze které je zajištěn přístup k Internetu. Zařízení připojená do téže sítě pak mohou přistupovat ke kartě. Podporováno je připojení až tří zařízení současně, ovšem to je spíše teorie. V praxi uspokojivě karta funguje takřka výhradně při připojení jen jednoho zařízení.

Internet Mode umožňuje využít domácí internetové připojení namísto mobilního připojení. Personal Hotspot se pak hodí na cesty, kde mobilní telefonní síť představuje jedinou dostupnou možnost pro připojení k Internetu. Direct Access je vhodný jen pro případy, kdy operace s kartou nevyžadují přístup k Internetu.

Bezdrátové prohlížení a stahování fotek

Výchozím režimem je Direct Access, kdy je nutné se k přístupovému bodu integrovanému do karty připojit stejně jako ke kterémukoliv jinému přístupovému bodu, ovšem s tím rozdílem, že dojde pouze k navázání přímého spojení mezi paměťovou kartou a mobilním zařízením (bez přístupu k Internetu či možnosti připojit další zařízení).

Přístupový bod integrovaný v kartě má přednastaven název WIFISD a heslo 12345678, ale obojí lze samozřejmě v aplikaci změnit. Po bezdrátovém připojení ke kartě je možné z její aplikace pro chytré mobily a tablety získat přístup k obsaženým souborům. Samotná aplikace umožňuje prohlížet fotky na displeji chytrého mobilu či tabletu.

Vedle jiných grafických formátů jsou podporovány JPEG a RAW, tedy formáty běžně používané pro ukládání fotek. Aplikace umožňuje zobrazovat EXIF data. Fotky lze stáhnout do paměti mobilního zařízení nebo na kartu vloženou do jeho slotu. Na cestách tak lze získat volné místo na kartě pro další fotky stažením těch stávajících do mobilního zařízení.


Autor: Jiří Macich ml.

Bezdrátové prohlížení fotky na displeji chytrého mobilu při jeho otočení na šířku (možno prohlížet i v režimu zobrazení na výšku).

Karta s WiFi konektivitou zde přináší výhodu v případech, kdy mobilní zařízení nemá vlastní slot pro paměťové karty (jako třeba populární iPhone, iPad, Nexus 7 či Nexus 10), nemá kompatibilní slot (např. využívá formát karet microSD) nebo je slot obsazen vlastní paměťovou kartou mobilního zařízení, která funguje jako rozšíření nedostatečné interní paměti.

Bohužel ale nejsou k dispozici jakékoliv funkce z oblasti správy souborů: jejich mazání, přejmenovávání a podobně. Stažené fotky z karty v digitálním fotoaparátu je tak pro uvolnění místa nutné smazat klasickou cestou prostřednictvím fotoaparátu. Karta pro bezdrátový přístup obecně funguje read-only (pouze pro čtení), takže soubory je možné přenášet pouze jedním směrem.

Přehrávání videí a otevírání souborů

Vedle prohlížení a stahování fotek lze též přehrávat videa, ovšem k tomu již samotná aplikace pro obsluhu karty nestačí. Je nutné si například na Google Play najít nějaký vhodný přehrávač videa. Výrobce se dušuje, že karta podporuje streamování videa až v rozlišení 720p (1280×720 pixelů) při 30 snímcích za sekundu a datovém toku 1472 kbit/s.

Během testů byl ale jakýkoliv streaming naprosto nespolehlivý. Buď se nerozběhl vůbec, nebo zadrhávání videa bylo nesnesitelné. Pro přehrávání videa například na větším displeji tabletu je tedy vhodnější video stáhnout a počkat si na jeho stažení. Pak už samozřejmě přehrávání z interní paměti mobilního zařízení přehrávání funguje bez problémů.

Aplikace pro obsluhu karty dovede také zprostředkovat přístup k souborům na kartě dalším aplikacím, které jsou v mobilním zařízení nainstalovány. Teoreticky tak při dostupnosti patřičné aplikace lze z karty otevírat libovolný formát souborů včetně dokumentů, tabulek, prezentaci, e-knih a tak dále.

Nová fotka okamžitě na větším displeji

Vraťme se ale k fotkám. S nimi totiž souvisí funkce aplikace zvaná Shoot & View. Umožňuje fotoaparátem právě pořízenou fotku okamžitě (resp. s prodlevou několika sekund) automaticky zobrazit na displeji chytrého mobilu či tabletu. To se hodí, protože displeje fotoaparátů (a zejména kompaktů) velikostí i kvalitou zaostávají za displeji chytrých mobilů, neřkuli tabletů.

Sdílení fotek nejen na Facebooku

Při přepnutí karty do režimu Personal Hotspot nebo Internet Mode lze využít internetové funkce, kterým dominuje sdílení fotek prostřednictvím sociálních sítí Facebook, Twitter a Flickr. Nejdříve je ovšem třeba zadat své přihlašovací údaje k uživatelskému účtu na některé z těchto sociálních sítí a povolit aplikaci přístup k němu.

Pak je možné fotky nahrávat na Facebook, kde se vytvoří speciální album Transcend Wi-Fi SD, kam automaticky míří všechny sdílené fotky z aplikace Wi-Fi SD. Na Flickr putují sdílené fotky do photostreamu. Prostřednictvím Twitteru je možné sdílet jednotlivé fotky jako tweet. Kdo neholduje sociálním sítím, může fotky odeslat e-mailem prostřednictvím mobilního zařízení.

Fotky lze též pomocí patřičné aplikace nahrát do některého z internetových úložišť a eventuálně je z něj sdílet. Užitečnost paměťové karty s WiFi konektivitou zde ale bude trvat jen tak dlouho, než nastoupí chytré fotoaparáty. První vlaštovka již před časem vylétla z hnízda, tedy jmenovitě Samsung Galaxy Camera se systémem Android.

Ovšem také nelze zapomínat na to, že dnes kdejaké mobilní zařízení dovede pořizovat fotky přinejmenším ve stejné kvalitě jako levné digitální kompakty, takže pak lze fotky sdílet rovnou z mobilu bez samostatného fotoaparátu a speciální karty. Záleží, jak kvalitní je integrovaný fotoaparát, respektive s jakou kvalitou fotek se uživatel spokojí.

Přístup z PC pouze přes webový prohlížeč

Paměťová karta Transcend Wi-Fi SD sice nabízí aplikaci pro mobilní zařízení, ale s podporou osobních počítačů na tom není vůbec dobře. Výrobce neposkytuje software, který by například dovedl paměťovou kartu připojit jako síťový disk či umístění v síti. Z počítače lze na paměťovou kartu přistupovat jen prostřednictvím webového prohlížeče a webového rozhraní.

Nejdříve je však nutné prostřednictvím mobilní aplikace kartu přepnout do režimu Internet Mode a připojit ji jako další WiFi zařízení do domácí bezdrátové sítě. Karta má integrovaný webový server, který pohání její webové uživatelské rozhraní pro přístup z osobního počítače. Ve webovém prohlížeči stačí zadat IP adresu karty.

Ve výchozím nastavení by mělo jít o 192.168.11.254 (skutečnou IP adresu si lze překontrolovat v mobilní aplikaci). Webové uživatelské rozhraní není zrovna výkvětem moderních webových technologií. Umožňuje prohlížet fotky nebo je stahovat na pevný disk. Také další typy souborů lze z karty bezdrátově stahovat na pevný disk.


Autor: Jiří Macich ml.

Webové rozhraní zejm. pro bezdrátové zkopírování fotek z karty v digitálním fotoaparátu na pevný disk osobního počítače.

Jelikož však přístup přes webové rozhraní má k pohodlnosti daleko a přenosová rychlost je značně nízká, opravdu jde jen o nouzové řešení pro počítače bez čtečky paměťových karet. Pokud je k dispozici čtečka SD / SDHC karet, tak je určitě praktičtější pro jakoukoliv činnost s daty na kartě vyjmout kartu ze zařízení a vložit jí do čtečky.

Vyplatí se paměťová karta s WiFi?

Shrňme si předchozí odstavce. Pokud počítač disponuje čtečkou paměťových karet, tak v případě této konkrétní karty nepřináší WiFi konektivita vůbec žádnou výhodu, protože přístup přes webové rozhraní je nepohodlný a přenos dat pomalý. Přínos testovaná karta oproti běžným paměťovým kartám vykazuje na cestách, kdy uživatel má při sobě jen digitální fotoaparát a mobilní zařízení.

Bezdrátově lze z karty stáhnout fotky do mobilního zařízení a uvolnit tak místo pro nové snímky. Díky funkci Shoot & View je možné prohlédnout si takřka okamžitě pořízenou fotku na displeji mobilního zařízení, která je často a větší kvalitnější než displej digitálního fotoaparátu. Eventuálně si lze prohlížet všechny fotky uložené na kartě.

Také je možné z ní stahovat video a další typy souborů do mobilního zařízení. Je to však v praxi k něčemu? Teoreticky může být paměťová karta v digitálním fotoaparátu zároveň dalším rozšířením paměti mobilního zařízení, ovšem nízká rychlost bezdrátové konektivity takové využití karty v praxi hodně limituje. Navíc je tu read-only faktor.

Přínos podpory sociálních sítí a internetových úložišť je diskutabilní. Opravdu je nutné pořízenou fotku hned sdílet přes zpravidla pomalé mobilní připojení navíc zatížené datovým limitem? Pokud ano, není lepší fotku rovnou pořídit mobilním zařízením? Dle mého názoru je to lepší, ale rozhodně ho nechci nikomu vnucovat.  

BRAND24

Každopádně výhody karty je třeba porovnat s cenou. Transcend Wi-Fi SD se na Internetu nyní prodává za cca 1 400 Kč. Srovnatelná karta bez WiFi konektivity, tedy běžná SDHC karta značky Transcend s kapacitou 32 GB (Class 10) vyjde na cca 500 Kč. Takže za WiFi konektivitu a související funkce si zákazník připlatí zhruba 900 Kč.

Transcend Wi-Fi SD je bezpochyby zajímavá hračka pro technologické nadšence. Přestože se počítám za jednoho z nich, můj osobní názor je, že karta nenabízí tolik výhod, aby mělo smysl si za ní připlácet 900 Kč. Když investovat větší sumu, tak raději do SDXC karty s vyšší kapacitou, pokud digitální fotoaparát tento formát paměťových karet podporuje.

Pořídili byste si popisovanou paměťovou kartu? Pokud ne, pokuste se vybrat variantu odpovědi co nejblíže vašemu hlavnímu důvodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).