Hlavní navigace

Petice za zachování monopolu!

21. 3. 2000
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Peticemi se to v poslední době jenom hemží. Po "Petici proti monopolu", o které jsme už na Lupě psali, se objevila i jiná, která je ovšem vyvedená ve stylových žlutomodrých barvách - "Petice za zachování monopolu". V pěti bodech zdůvodňuje, proč by měl být monopol zachován; jinak totiž hrozí chaos v telekomunikacích.

Vzhledem k tomu, že jde o zásadní dokument, dovolím si ho ocitovat v plném znění:

My, níže podepsaní občané České republiky, sledujeme s rostoucím znepokojením snahy o likvidaci monopolu společnosti Český Telecom a.s., známé dříve jako SPT, na některé telekomunikační služby. Zda se nám, ze některé důležité aspekty jsou neprávem opomíjeny:/P>

  1. Ochrana investic: Telecom investoval nemalé prostředky do stávající infrastruktury nejen mnoho peněz, ale i energie při realizaci vybudování telekomunikač­ní sítě.
  2. Pořádek v telefonních číslech: Při deregulaci by vznikl nebezpečný a nežádoucí chaos v číslovacím planu.
  3. Nižší zátěž signalizační sítě: Služba přenositelnosti telefonních čísel vytváří značnou zátěž signalizační sítě na bázi normy CCS7. Na tuto signalizační síť jsou kladeny velmi přísné kvalitativní nároky, neboť v případě kolapsu či zahlcení teto sítě přestanou fungovat všechny telekomunikační služby s výjimkou pevných okruhů, zahájené telefonní hovory by nebyly položením sluchátka ukončeny a účtovaly by se donekonečna.
  4. Sociální spravedlnost: Finančně náročnější telekomunikační služby, například přístup na internet, jsou v naší zemi sice výsadou spíše movitějších zákazníků, zatímco běžné služby, například občasný místní telefonní hovor či zaslání faxu, jsou dostupné nejširším vrstvám. Větší objem dat je možno zaslat poštou na magnetickém či optickém nosiči.
  5. Tradice státních či veřejnoprávních subjektů v Evropě: Pro náš kontinent jsou typické ekonomické subjekty vlastněné či spravované vládou či parlamentem. Soukromí telekomunikační operátoři jsou typičtí pro jiné kontinenty, s jinou tradicí a jiným tempem ekonomického růstu.

Autorem petice je podle údajů v RIPE jistý Přemysl Olšanský z Klímovy ulice. :-) Stránka je fyzicky umístěna na serveru NetMagu, podle Zbyňka Pospíchala jde však o pouhý zákaznický hosting.

KL24

A tak zůstává otázkou pro každého z nás, která z obou nynějších petic je mu sympatičtější. Odpůrci monopolu mohou podepsat zde, jeho horliví fanoušci a fanynky naopak tady.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).