Hlavní navigace

Petr Dvořák: Česká televize rozhodně nebude lídrem v zavádění vysílání DVB-T2

7. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Komerční televize se shodují, že rozhodující budou obchodní podmínky pro vysílání v novém standardu. Takřka monopolní postavení Českých Radiokomunikací jim nevyhovuje.

Zavádění nové generace zemské digitální televize ve standardu DVB-T2České republice se bude muset obejít bez takového angažmá České televize, jako tomu bylo při přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Generální ředitel ČT Petr Dvořák na dnešní konferenci Digimedia 2012, kterou v Praze na Kavčích horách pořádá Asociace českých reklamních agentur (AČRA), odmítnul představu, že by to měla být ČT, kdo bude tahounem přechodu na DVB-T2.

K TÉMATU: České Radiokomunikace: 800 milionů na DVB-T2 nechceme my, mají jít na kampaň

U přechodu na DVB-T hrála hlavní roli ČT, která většinu tohoto procesu financovala, což jsem z role ředitele komerční televize vítal. U DVB-T2 tomu bude naopak. Nemůžeme vysílat ve standardu, který využívá minimum diváků. Rozhodně neočekávám, že ČT bude hlavním lídrem přechodu na DVB-T2, uvedl Dvořák. Jeho jmenovec, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák, podmiňuje vydání kmitočtů pro DVB-T2 zájmem televizí vysílat v tomto standardu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Stát nemá co financovat DVB-T2, ohrazuje se předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

DVB-T2 musí vzejít z potřeb televizí a diváků, nemůžeme po divácích chtít, aby si teď hned měnili přijímače, prohlásil šéf ČTÚ. Jsem velmi opatrný v tom, startovat další neřízení přechod na nový vysílací standard, dodal. Rovněž šéf ČT se domnívá, že přechod ke standardu DVB-T2 by neměl být nařízen povinně, ale měl by reflektovat skutečný zájem televizí a jejich diváků: Souhlasím, že tento proces nesmí být nařízen. Na jedné straně musí stát operátor, který nabídne ceník a podmínky, které bude dlouhodobé.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ:DVB-T2 má problém s kmitočty, financováním a protinázory. A co trh s přijímači?

Pro generálního ředitele Primy Marka Singera je důležité, aby diváci případným přechodem k systému DVB-T2 neztratili dosavadní komfort příjmu televizního signálu. Na vzniku Primy family jsme si ale ozkoušeli, že když je zajímavý obsah, diváci si přeladí, uvedl. Start DVB-T2 podle Singera nezáleží jen na zájmu televizí, ale i na podmínkách, které dostanou. Je to takový trojúhelník, nejde jen o televize, ale i o regulátora a operátora sítě, který je v našich podmínkách dost koncentrovaný, narazil šéf Primy na otázku ceny šíření signálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).