Hlavní navigace

Pilot vysílání DVB-T2 dopadl úspěšně, shodla se skupina pro jeho zavádění

12. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 1. 2012

Dnes se historicky poprvé sešla skupina Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k problematice rozvoje zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2). Ta konstatovala, že pilotní provoz, který probíhal od konce roku 2010 do 31. prosince 2011 v Praze a dočasně také z vysílače Kleť v jižních Čechách a Javořice na Vysočině, dopadl úspěšně. Serveru DigiZone.cz to řekl tiskový mluvčí úřadu František Malina.

K TÉMATU: Zítra se na ČTÚ poprvé sejde technická skupina k zavádění DVB-T2 v Česku

Skupina, která je složena ze zástupců Českých Radiokomunikací, Českého metrologického institutu, společností Sony, Samsung, LG Electronics CZ, České televize, Novy, Primy a TV Barrandov, konstatovala, že nemalý přínos na tomto testu má právě ČTÚ. Příprava na vysílání DVBT-2 tak nyní začíná nikoliv od shora, tedy až přijde doba startu, ale od zdola – věcně a technicky. Zavedení DVB-T2 se ukazuje jako vysoce perspektivní. Přinese mimo jiné vyšší kapacitu multiplexu. Zatímco doposud bylo u DVB-T běžné šíření pěti kanálů v klasickém rozlišení, u DVB-T2 to bude platit pro HD.

cif 24 - early cena - média

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zavedení systému DVB-T2 v Česku má svá pro i proti

Diskuse odborné skupiny se vedla okolo čtyř bodů – kdy a jakým způsobem DVB-T2 zavést, zdali mají ekonomické modely předcházet technice a technickým postupům nebo naopak, co pozemní vysílání druhé generace přinese státu a také se odborníci a zainteresované subjekty shodli na tom, že je nutné rychle připravit a vyladit takzvanou D-Book, tedy jakousi digitální knihu, která umožní stanovit technický rámec přijímačů a podobně. Firemní softwary jsou již připraveny, otázkou je, jakou cestou se vydáme. A jaký je tedy závěr? Do budoucna zvažovat všechny stránky, mezi které budou patřit divák, ekonomika i technika. Masové rozšíření DVB-T2 je plánováno v perspektivě od 6 do 10 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).