Hlavní navigace

Placené DVB-T2 od Skylinku se neujalo. Projekt asi skončí

25. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Skylink
Rok a půl po startu placené terestrické nabídky v Praze a středních Čechách se ukazuje, že nedokázala najít dost zákazníků.

Operátor Skylink zastavuje prodej přístupových karet k placené DVB-T2 nabídce, kterou provozuje pod názvem Anténa+. Související internetová stránka www.antenaplus.cz už neexistuje, respektive přesměrovává na hlavní web Skylinku. Nový přístup ke sledování regionální služby není možné aktivovat.

Provozovatel se teprve rozhodne, jaký bude další osud tohoto projektu. Terestrická placená nabídka se u zákazníků neujala, ačkoliv ji Skylink nabízel v ekonomicky nejsilnější oblasti České republiky. „Projekt vyhodnocujeme. Předpokládám, že se rozhodneme během jednoho měsíce,“ řekl serveru Digitální rozhlas Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která Skylink provozuje.

Přesná čísla prodejů nejsou veřejně známá, provozovatel je nikdy nekomentoval. Připomeňme, že projekt startoval v době protiepidemických opatření v říjnu 2020. Od 22. října 2020 platil zákaz maloobchodního prodeje, v provozu zůstaly jen obchody zajišťující základní potřeby. Kamenné prodejny se spotřební elektronikou tak ani nemohly radit zákazníkům s pořízením služby Anténa+. Obchody se znovu otevřely od 3. prosince 2020, ale 27. prosince musely zase zavřít. Od 26. února 2021 pak vláda zavedla v celé zemi přísný lockdown a maloobchod mohl znovu fungovat až od 10. května 2021.

Adekvátní podpora prodeje v maloobchodní síti tedy mohla teoreticky fungovat jen během posledního roku.

Ani v elektronických obchodech ovšem přístupová karta Anténa+ nepatřila mezi zboží na předních příčkách prodejů. Například největší tuzemský e-shop Alza.cz její prodeje řadí do kategorie „více než 10 kusů“, zároveň ale nezobrazuje míru reklamací. Tuto statistiku totiž zobrazí až ve chvíli, kdy si produkt pořídí alespoň 30 zákazníků.

V ostatních elektronických obchodech má produkt často jen jednu zákaznickou recenzi, pokud vůbec nějakou.

Projekt pro Prahu a okolí

Vysílání Anténa+ pokrývá hlavní město Prahu a značnou část středních Čech. Projekt vzešel ze spolupráce se společností Prague Digital TV. Ta je držitelem individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro Regionální DVB-T2 síť 4 na 46. kanálu.

Bez této spolupráce by Skylink mohl na placenou terestriku zapomenout. Uvažoval o ní řadu let a se stejným partnerem už experimentálně ověřoval možnosti podmíněného přístupu k zemskému televiznímu vysílání na konci roku 2015. Vybraní zákazníci Skylinku mohli vyzkoušet přístup k programům Joj Cinema a Filmbox Family.

Pilotní provoz firma tehdy vyhodnotila jako stoprocentní úspěch. „Nenarazili jsme na jedinou televizi, na které by podmíněný přístup k našemu vysílaní nefungoval,“ vzpomínal na podzim 2018 pro DigiZone Jaromír Glisník ze Skylinku.

Právě na podzim roku 2018 se Skylink rozhodl projekt placené terestriky oprášit. Žádal Český telekomunikační úřad, ať mu přidělí frekvence pro záměr dvou placených celoplošných terestrických multiplexů. Úřad však na jeho žádost odpověděl, že to není možné kvůli přechodu na DVB-T2 a prodloužení kmitočtových přídělů stávajícím držitelům.

Po dalších dvou letech (a mediálním ostřelování konkurenčních operátorů) se Skylink vrátil ke spolupráci s Prague Digital TV. Protože měla Regionální síť 4 volnou kapacitu, mohl tam umístit nabídku Anténa+. Oficiální datum jejího spuštění bylo 1. října 2020. Signál šíří vysílače Praha-Ládví, Praha-Strahov a Praha – Zelený Pruh.

Skylink Anténa+ - mapa pokrytí
Autor: Skylink

Skylink Anténa+ – mapa pokrytí

Programová nabídka

Při startu bylo v nabídce dohromady deset stanic včetně erotického programu Leo TV. Za přístup k HD rozlišení sportovních stanic Novy, hlavnímu kanálu Primy v HD nebo přírodovědným a filmovým kanálům si Anténa+ účtovala 125 Kč měsíčně. Nezbytnou podmínkou pro fungování Antény+ se stal přístupový modul, který se zasouval do volného CI slotu v televizoru. Za tento modul musel zájemce jednorázově zaplatit dalších 250 Kč.

Ovšem už v polovině února 2021 provedl Skylink v nabídce Anténa+ první změny. „Na doporučení mnoha diváků“ vyřadil hlavní kanály Novy a Primy, které nahradil čtyřmi stanicemi ve standardním rozlišení: AMC, CS Film, Viasat History a National Geographic Wild. V červnu stejného roku přibyla stanice Disney Channel.

Od té doby bylo kolem placené terestriky ticho. Programová nabídka se ustálila na celkovém počtu třinácti kanálů: Film+, Joj Cinema, Leo TV, Minimax, National Geographic HD, National Geographic Wild, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, AMC, Viasat History, CS Film, Viasat Nature a Disney Channel.

Každý z těchto programů je obvykle v nabídce jiných placených služeb. Cílovou skupinou Antény+ tedy mohl být zákazník, který sice sleduje terestrické vysílání, ale chyběly mu ke štěstí jen nějaké kanály, třeba sportovní programy. Jenže takových domácností se příliš nenašlo. Kapacita terestrické sítě je navíc z podstaty omezená, takže se skladbou stanic a jejich rozlišením není tak jednoduché hýbat. Sestavit balíček tak, aby se trefil do vkusu ekonomicky zajímavé skupiny obyvatel, která si zároveň neplatí žádnou jinou OTT nebo IPTV službu, je mimořádně složité.

Terestrika za peníze to nemá jednoduché

Kromě placené nabídky Anténa+ vyplňuje kapacitu Regionální sítě 4 ještě bezplatná metropolitní zpravodajská televize Praha TV. Jak to se sítí dopadne, pokud Skylink opravdu projekt Anténa+ odpíská? „Naše plány se začnou odvíjet od jejich rozhodnutí. V každém případě budou naše další snahy sledovat cíle plného využití potenciálu, které nám oprávnění na vysílání a vysílací lokality v Praze umožňují,“ řekl redakci DigiZone jednatel Prague Digital TV Petr Formánek.

Tipy C

Anténa+ se nikdy nerozšířila mimo Prahu a střední Čechy. „Za ty dva roky se nám nepodařilo získat celostátní terestrické frekvence a řekl bych, že jsou v nedohlednu,“ poznamenal člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník pro server Parabola. Stejnému webu řekl, že projekt není výdělečný.

Polský oborový server Wirtualne Media nyní upozornil, že placenému pozemnímu vysílání se nedaří ani u našich severních sousedů. Po deseti letech provozu tam skončila TV Mobilna, jejíž provozovatel nabízí klientům přechod na IPTV anebo satelitní tarify. Server to dává do souvislosti s probíhajícím přechodem na DVB-T2 v Polsku, přičemž set-top boxy používané pro TV Mobilna nejsou kompatibilní s novým standardem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).