Hlavní navigace

Plánované premiéry v iVysílání: TBH, Na záchodcích nebo Novinářky

13. 12. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na záchodcích Autor: Česká televize
Česká televize představila další projekty, které se objeví pouze v nabídce internetového katalogu iVysílání. Některé koupila v zahraničí.

Česká televize pokračuje v tvorbě ryze internetových pořadů. Uživatelům svého iVysílání nabídne například premiéru seriálu TBH o hledání hranic v bolestném světě dospívání a manipulativních sociálních sítí. Vedle tvorby vznikající na zakázku Kavčích hor uvede iVysílání také úspěšné zahraniční formáty zakoupené od evropských stanic. Jde o německý sitcom Hnědá rodina nebo dánský seriál Sex.

Na iVysílání se objeví i nový dokumentární formát Novinářky, který mapuje opomíjená sociální témata. Jeho protagonistkami jsou novinářky Hana Čápová, Saša Uhlová a Jana Ustohalová. V cyklu Protivný sprostý matky bude Tereza Dočkalová spolu se svými hosty mluvit upřímně, otevřeně a s nadhledem o rodičovství. Na záchodcích je pořad o sexu a sexualitě pro mladé lidi, kteří s touto sférou života teprve začínají.

Očekávané projekty představila televize při tiskové konferenci k jarnímu programu. Termíny internetových premiér zatím neoznámila.

TBH

Výchozím námětem seriálu TBH je situace po střeleckém útoku na brněnské střední škole. Až do té doby určovali pravidla na hranici šikany členové florbalového mužstva se svými obdivovatelkami, dívčí partou Bitchez. Ale teď se škola vyrovnává s následky mimořádné události.

Natočeno bylo deset dílů. Vyprávění sleduje události z pohledu několika hlavních postav. Vrací se i do doby před střeleckým útokem, aby vysledovalo příčiny dramatických změn v jejich životech.

Například aktivistická studentka Mája svůj boj o přežití živě streamovala a nyní se musí vyrovnat s náhlou internetovou slávou. Bohužel však natočila i trapné okamžiky mezi školní hvězdou Nessou a jejím přítelem, florbalistou Lukym. „Ve hře na pravdu se ocitají i Nessin uzavřený, nevlastní bratr Tonda a Lukyho florbalový spoluhráč a dávný kamarád Pavel. Vedle tématu šikany vypráví seriál TBH i o hledání sexuální identity,“ přibližuje seriál Česká televize.

Autorkou námětu a zároveň režisérkou je Lucia Kajánková. Na scénáři se dále podíleli Kassory Condè, Jakub Haubert, Hermína Peričová, Zdeňka Petrová, Adéla Škvrnová a Sára Zeithammerová. Kreativní producentkou byla Alena Müllerová, v hlavních rolích účinkují Martina Jindrová, Vojtěch Franců, Martina Czyžová, Jiří Hába a Filip Srbecký.

TBH vyhrál kategorii webových seriálů na letošním ročníku festivalu Serial Killer. Podle tvůrců vznikl na základě rešerší prováděných pomocí speciálních dotazníků přímo mezi cílovým publikem na vybraných školách.

Novinářky

Dokumentární formát Novinářky se zajímá o problémy, které po více než třicet let od sametové revoluce stály mimo společenský zájem. Trojice novinářek provází diváky v určitém problematickém terénu. „Ne náhodou tyto píšící reportérky získaly během své mnohaleté praxe řadu ocenění, včetně Novinářské ceny. Kouzlo klasické reportáže ‚na vlastní kůži‘ tvůrci kombinují s postupy dokumentárního formátu,“ vysvětluje Česká televize.

Pořad sleduje novinářky na jejich cestě za pochopením poškozeného člověka, s následným ověřením faktů a objasněním kontextu, ve kterém k sociální nespravedlnosti dochází. Divákům představí zákulisí žurnalistické práce. Reportérkám dává prostor témata na základě hlubší znalosti glosovat a uvažovat nahlas o směru novinářského pátrání i o tom, co zůstává nevysloveno.

Projekt vymyslela Apolena Rychlíková, která cyklus s Terezou Reichovou také režíruje. Rovněž v tomto případě je kreativní producentkou Alena Müllerová.

Protivný sprostý matky

V novince Protivný sprostý matky glosuje herečka Tereza Dočkalová se svými hosty nástrahy rodičovství. „Místo další masáže v podobě ‚dobře‘ míněných rad přináší úlevu sdílením všední i nevšední frustrace a zoufalství, ale i naděje a lásky. Pořad nehledá návod na to, jak být perfektní rodič(ka) – ten totiž neexistuje. Místo toho se vydává na pořádnou jízdu, jak si svou nedokonalost užít,“ přibližuje formát Česká televize.

Je to zároveň časosběrný projekt. V prvních dílech je průvodkyně pořadem čerstvě těhotná, prožívá slasti i strasti prvního těhotenství. Její zájem o témata kolem rodičovství a její autentický zájem o mateřství se vyvíjí společně s tím, jak roste její dnes už roční dcerka Bertička.

V jednotlivých dílech zazní silné příběhy o tom, jaké to je být rodičem v 21. století a totálně z toho nezešílet. „‚Protivný sprostý‘ matky (i tátové) spolu mluví na rovinu, nekorektně a s humorem o všech podobách mateřství. Probírají ale také to, o čem se nemluví. Otevírají se totiž i mnohdy bolavá témata, o kterých se stále ještě povětšinou mlčí – sex, smrt, bolest, nepřízeň osudu, ale i láska a naděje,“ dodává Česká televize.

Kreativní producentkou a také jednou z režisérek je Lucie Macháčková, druhou režisérkou je Lucie Klímová.

Protivný sprostý matky - Tereza Dočkalová
Autor: Česká televize

Protivný sprostý matky – Tereza Dočkalová

Na záchodcích

Zábavný pořad o sexu pro mladé lidi, kteří s touto sférou života teprve začínají, si připravily Terezie Ferjančeková a Zuzana Kašparová, průvodkyně podcastem Vyhonit ďábla. Na záchodcích si spolu povídají o tématech týkajících se sexuality, intimity, tělesnosti a sebepřijetí. Vypráví své vlastní zážitky, občas si přizvou hosty, ale hlavně mluví vždycky na rovinu, normálně, a přitom poučeně. 

Podle České televize je cílem sexuální osvěta, ale i „vyhánění mýtů“ a probuzení přemýšlení u teenagerů například nad rolí sociálních sítí, mediálních ikon a pornografie v jejich životech.

Režie se ujala Erika Hníková, kreativním producentem byl Vojtěch Svoboda.

Hnědá rodina

Krátkometrážní protirasistický sitcom Hnědá rodina (Familie Braun) vytvořil Maurice Hübner pro německou ZDF. Osmidílný seriál vypráví o dvou neonacistech, jejichž hnědý hajlující svět obrátí vzhůru nohama příchod šestileté Lary, která je dcerou jednoho z nich a má snědou pleť. Jak ovšem dítěti vysvětlit, že Hitler nepatří na školní besídky, když máte jeho portrét nad postelí? 

Dívenka nutí přesvědčené xenofoby nahlížet z druhé strany na jejich nenávistnou ideologii, do které se ukryli i ve strachu před sebou samými. Musí čelit nepříjemným otázkám dívky, která jim s odzbrojující naivitou ukazuje, jak chatrná a křehká je jejich ideologie.

Sitcom získal v roce 2017 mezinárodní cenu Emmy v kategorii krátkometrážních seriálů. Stopáž každé epizody se pohybuje kolem pěti, šesti minut.

ebf 24 - tip duben

Sex

Šestidílný seriál Sex si v roce 2019 objednala dánská komerční televize TV2. Dvacetiletá hlavní hrdinka Cathrine má na první pohled všechno: zajímavou práci na poradní lince pro mládež, byt v trendy kodaňské čtvrti a milujícího přítele Simona. „Jenže jednoho dne Cathrine potká Selmu a zjistí, že láska je sice mocná čarodějka, ale sex je démon,“ přibližuje Česká televize webovou novinku.

Mezinárodní premiéru si seriál odbyl na loňském Berlinale v rámci Berlinale Series a na tomto festivalu se ucházel i o nestatutární ocenění Teddy Award udělované nejlepším snímkům s queer tématikou. V roce 2021 byl nominován rovněž na Národní dánské filmové a televizní ceny Robert, a to v kategoriích nejlepší herečka v hlavní roli a nejlepší krátkometrážní televizní seriál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).