Hlavní navigace

Platit za hudební streaming? Většina Američanů se k tomu nechystá

29. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Je skvělé mít v zásadě jakoukoli hudbu dostupnou kdykoliv a kdekoliv za rozumný měsíční poplatek. Ale není to nepostradatelná služba.

Nielsen v průzkumu zájmu Američanů platit si za streamovanou hudbu ukázal, že pouze 9 % z nich se v nejbližších šesti měsících na něco takového velmi pravděpodobně nebo alespoň pravděpodobně chystá. 13 % neví, jestli ano či ne,  a 78 % v zásadě platit nechce, či takřka nechce. Samozřejmě můžete debatovat nad přesným významem toho, co je „somewhat unlikely“ či „very unlikely“, a proč to ještě více neodlišili.

Debatou ale nic nevyřešíme, je tu prostě prakticky skoro 80 % Američanů, kteří se nechystají nebo takřka nechystají platit za streamovanou hudbu. Na druhé straně je pouze devět procent těch, kteří by do toho šli (nebo velmi rádi půjdou). Ani z nich se ale nakonec nemusí stát platící zákazníci, protože si  placené služby vyzkouší a poměrně velká část z nich přestane platit.

V USA je přitom pouze 8,1 milionu platících uživatelů Spotify a ročně jejich počet vzrostl jen o 2,5 procenta. Sreamovací služby od platících zákazníků v roce 2014 (podle RIAA) utržily 799 milionů dolarů, od neplatících pak 299 milionů dolarů (z reklamy, která je s tím spojená).

Jakkoli je Spotify (a další služby) poměrně cenově příznivé, největší bariérou je zde stále cena. Na 46 % dotazovaných ji považuje za příliš vysokou. Nelze se jim na jednu stranu divit, měsíční částka sice vypadá příznivě, ale v ročním pohledu je to už objem peněz, které by velmi pravděpodobně za přímé nákupy hudby dal jenom málokdo. Druhou nejsilnější bariérou pořízení placeného streamingu je to, že si lidé mohou hudbu pouštět zdarma (42 %), a třetím důvodem je obava, že nebudou streamovanou hudbu používat dostatečně často (38 %).

Cena za streaming hudby tak vlastně hraje roli ve třech nejpodstatnějších případech. Což je dobře pochopitelné i s ohledem na prostý fakt, že pořídit si streaming hudby nepatří mezi věci nepostradatelné a nezbytné. Nemluvě o tom, že dnes je tu ještě YouTube, který je silným a dobře použitelným alternativním zdrojem hudby.

ebf - partner 1

Jak v tomhle všem obstojí Apple Music? Těžko řici, protože právě teď přichází doba, kdy uživatelům na tříměsíčním zkušebním členství skončí období poskytování zdarma. 

A množina 15 milionů uživatelů, které služba na startu získala, se tak velmi rychle může výrazně smrsknout. Zejména pokud uvážíme, že podle New York Times jich už polovina zrušila automatické obnovení členství, které by je připravilo o peníze. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).