Hlavní navigace

Prognóza: Počet diváků kabelu a satelitu v Česku rapidně vzroste

9. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
9. 7. 2007

Do roku 2011 vzroste počet českých domácností s kabelovým nebo satelitním příjmem televize o desítky procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti PriceWaterhou­seCoopers, jehož výsledky zveřejnila agentura ČTK. Na růstu zájmu o placené digitální platformy bude mí podle firmy vliv i postupné vypínání zemské analogové televize.

Loni mělo některou z placených forem digitální televize 1,26 milionu domácností v České republice. Letos toto číslo podle PriceWaterhou­seCoopers stoupne na 1,37 milionu a v roce 2011 budou mít kabel, satelit nebo IPTV téměř dva miliony tuzemských domácností. Podíl ze všech domácností se tak zvýší ze současných necelých 32 procent na 44 procent v roce 2011, tvrdí firma.

PriceWaterhou­seCoopers dohaduje, že v loňském roce přijímalo televizi přes satelit asi 450 tisíc domácností a letos jich už bude půl milionu. Do čtyř let toto číslo stoupne na 700 tisíc. Ve srovnání s loňským rokem tak půjde o růst o 55 procent. Zájem o jiné druhy digitálního vysílání poroste v Česku rychleji než v Polsku. Meziroční růst firma předpovídá na 9,2 procenta, v Polsku to bude 7,7 procenta, ale třeba v Maďarsku 10,2 procenta.

ebf - partner 1

Velký růst počtu domácností s placeným příjmem televize souvisí s tím, že Česko má jeden z největších podílů domácností závislých na pozemním příjmu televize na světě. Domácností závislých na zemských vysílačích je podle odhadu přes 80 procent.

Prognóza počtu satelitních a kabelových domácností v letech 2006–2011 + GRAFY (XLS, 20 kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).