Hlavní navigace

Počítač Dana Vávry, jak si Češi staví PC, nedostatek čipů potrvá do příštího roku

5. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Microsoft Mesh Autor: Microsoft
Okta za 6,5 miliardy dolarů kupuje Auth0. TSMC letos rozjede 3nm výrobu. Přichází AMD Radeon RX 6700 XT. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Značný nedostatek čipů potrvá až do příštího rokuodhaduje analýza TrendForce. Současná poptávka přesahuje výrobní kapacity o 30 procent a vyrovnání sil má trvat až čtyři kvartály. TrendForce také ukazuje, že trhu s 56 procenty jasně kraluje TSMC.

Jak Češi staví PC sestavy? Obchod CZC.cz vydal vlastní statistiku, která vzhledem k jeho pozici na trhu může mít určitou vypovídajícího hodnotu. V roce 2020 se nejvíce osazovaly procesory od AMD (65 procent) vůči Intelu, 80 procent lidí si pořídilo komponenty s RGB prvky, nejvíce lidí počítač mění po pěti letech, běžná cena sestavy je 28 tisíc.

Spoluzakladatel Warhorse Studios Daniel Vávra pak na blogu popsal, jak si on skládal počítač. Vyšel ho na 208 tisíc a obsahuje Threadripper 3970X, AMD Radeon RX 6900 XT nebo SSD disky za 60 tisíc.

Microsoft představil platformu Mesh. Slouží ke snímání osob a objektů, které pak lze přenášet do virtuálního světa. Redmond tímto navazuje na své aktivity kolem AR brýlí HoloLens a přidává softwarový nástroj, skrze nějž lze propojovat dva světy. Podobné triky umí i české LIV nebo Pocket Virtuality.

Nejdůležitější výrobce čipů světa TSMC má ještě letos spustit 3nm výrobní proceszjistily DigiTimes. Původně se s ním počítalo na příští rok, první várky ale z výrobních hal začnou lézt už v druhé polovině tohoto roku. Nejdříve se má měsíčně jednat o 30 tisíc waferů, příští rok o 55 tisíc a v roce 2023 se číslo má dostat na 105 tisíc waferů měsíčně. Většinu kapacit si, stejně jako u 5nm procesu, zamluvil Apple. TSMC také rozšiřuje 5nm kapacity, do roku 2024 se dostane na 160 tisíc waferů měsíčně.

Čína začíná nakupovat starší výrobní stroje na čipy z druhé ruky. Bere i to, co doposud už nikdo nechtěl, píše Nikkei Asia. Čínské podniky jsou aktivní zejména v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Takto už byly uskutečněny obchody za 32 miliard dolarů. Důvodem jsou sankce USA a snahy Číny se v polovodičích osamostatnit.

V Číně se také spojily dva významné technologické kolosy, aby lépe čelily sankcím USA. Jde o China Electronics Technology Group (CETC) a Potevio. Oba patří mezi dodavatele armády, pod CETC mimo jiné spadají i v Česku hojně využívané kamery Hikvision. Na druhé straně se mobilizují i USA, které podle Wall Street Journal začínají jednat se spojenci, aby bylo možné Číně v technologiím vzdorovat.

Okta za 6,5 miliardy dolarů kupuje Auth0 a spojují se tak dva velcí hráči v identity managementu. Auth0 má nadále fungovat jako samostatná obchodní jednotka.

AMD představilo grafiku Radeon RX 6700 XT. Jde prozatím o nejslabší kousek z aktuální série 6000, se kterou se AMD po letech vrátilo do high-endu. 6700 XT navazuje na velmi slušný model 5700 XT. Jde o čip Navi 22 XT, architekturu RDNA 2, k dispozici je 40 výpočetních jednotek (2424 MHz), spotřeba 230 wattů, Infiniti Cache 96 MB nebo 12 GB GDDR6 videopaměti. Nový Radeon se dle oficiálních čísel AMD výkonově pohybuje mezi Nvidia RTX 3060 Ti a 3070. Oficiální cena je 479 dolarů, což je vzhledem k naprostému nedostatku GPU a spekulantům nelze brát vůbec vážně. Stejně jako dostupnost od 18. března.

AMD také na trh vypouští procesory Threadripper Pro série 3000WX. Model 3995WX má 64 jader a 128 vláken (5489 dolarů), 3975WX disponuje 32 jádry a 64 vlákny (2749 dolarů) a 3955WX má 16 jader a 32 vláken (1149 dolarů). TDP je na 280 wattech. K dispozici budou i základní desky s čipsetem WRX80.

Microsoft zdarma vydává nástroj Power Automate Desktop pro všechny uživatele Windows 10. Slouží k automatizaci procesů mezi aplikacemi. Microsoft také jako open source vydává Power Fx, programovací low code jazyk.

Z Redmondu je ještě jedna zajímavá novinka – preview verze Azure Percept. Jde o sadu hardwaru a cloudových služeb (primárně Azure IoT Hub) pro napojení AI funkcí do edge zařízení. Microsoft na celé koncepci edge a internetu věcí pracuje dlouhodobě, vyvíjí i vlastní čipy.

Intel prohrál patentový spor o 2,2 miliardy dolarůrozebírá Bloomberg. Podle texaského soudu porušil patentová práva na technologii řízení taktovací frekvence a techniky určování hodnoty napětí využívané v RAM. Soud vyhrála firma VLSI Technology, která patenty získala od NXP v roce 2019 za účelem konfliktu s Intelem. Ten se hodlá odvolat.

Intel také vydal nové SSD série 670p. Mají QLC, 144 vrstev a nový řadič SM2265G. Stále jde o PCI Express 3.0. K dispozici jsou modely 512 GB, 1 TB a 2 TB, maximální sekvenční čtení je 3500 MB/s a zápis 2700 MB/s.

NÚKIB upozorňuje na zranitelnosti v Exchange Serveru umožňující bez autentizace přístup k e-mailovým schránkám a vzdálené spouštění kódu.

Americký výrobce dronů Skydio získal investici 170 milionů dolarů, celkově už 340 milionů. Oceněn byl na více než miliardu dolarů. Skydio má ambice být velkým konkurentem čínského DJI. Tento vládce trhu je nově pod sankcemi USA a Andreessen Horowitz a spol. tak vidí šance u domácího hráče.

Vyšla betaverze Arduino IDE 2.0. Finální verze má nahradit dnes již ne vždy vyhovující vývojářský nástroj pro slavné mikropočítače. Stack je následující: Arduino-CLI, TypeScript, Golang, Eclipse Theia.

MMF24

Steam Link je nově dostupný pro Linux. Jde o nástroj, pomocí kterého si lze z počítače streamovat videohry do dalších zařízení. Pro Linux nyní není třeba plnohodnotný klient Steamu.

Atlassian kupuje startup Chartio. Jde o cloudový nástroj určený pro analytiku a zejména vizualizaci. Atlassian tyto schopnosti integruje do populární aplikace Jira.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).