Hlavní navigace

Poctivost za všechny peníze

19. 9. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Firma Meta Machina, která proslula svým výměnným systémem eD2K, se omlouvá, zavírá krám a platí. Ochránci autorských práv udělali další krok k tomu, aby se jejich "intelektuální vlastnictví" šířilo Internetem zcela lavinovitě a bez kontroly.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Meta Machine. Poměrně neznámý název společnosti, jež přitom stála za jedním z v současnosti nejpoužívanějších výměnných systémů na světě. Ano, takovým tím systémem na stahování filmů a muziky, známe to všichni. Organizace hájící autorská práva především amerického zábavního průmyslu donutily Meta Machina zavřít krám.

Firma zaplatí vyrovnání ve výši 30.000.000 dolarů a ukončí poskytování svých aplikací. Současně by měla zabránit dalšímu používání své sítě o odhadem 3–3,5 milionech uživatelů. Řeklo by se, že do rakve zlých pirátských výměnných systémů byl zaťat největší hřebík od konce legendárního Napsteru. Ponechme tyto otázky odborníkům a soustřeďme se na jiný aspekt celé věci. Totiž na tu síť, kterou by její autoři nyní měli vyřadit z provozu.

Systém eDonkey je částečně decentralizovanou P2P sítí. Jejím základem je systém serverů, které vzájemně komunikují a k nimž se připojují klientské aplikace. Na rozdíl od Gnutelly nebo FastTracku je úloha klienta a serveru pevně dána a svázána s příslušnými aplikacemi. Toto pojetí se ukazuje efektivnější než plná decentralizace, zejména pokud jde o rychlost a efektivitu vyhledávání a indexaci obsažených dat.

MMF24

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Víte o zajímavé české službě či projektu a rádi byste o něm dali vědět ostatním? Zajímá vás, co považují za nejlepší na českém Internetu odborníci i běžní uživatelé? Pak neváhejte a nominujte své favority v anketě Křisťálová Lupa 2006! Až do 22. září 2006 můžete ovlivnit, ze kterých projektů se bude vybírat vítěz pro tento rok. Dejte vědět provozovatelům služeb, co si o jejich nabídce myslíte a ovlivněte tak český Internet!

Kódy potřebné k naprogramování jak klienta, tak i serveru jsou veřejně dostupné a otevřené. Komunikační protokol je plně zdokumentován. Neobsahuje žádnou řídící složku, která by mohla odstavit neoprávněné klienty (jako v případě FastTracku) ani přetížit síť zbytečnými pakety či vyřadit z provozu server. Servery jsou provozovány dobrovolníky po celém světě a jsou vzájemně nahraditelné. I přes to, že v současnosti již není možné získat původní klientskou aplikaci, existují jiné, lepší a podpora eD2K je integrována jako doplněk do mnoha jiných programů.

Jinými slovy RIAA a podobné organizace si mohou maximálně tak „trhnout nohou“. Dohoda s Meta Machina a následné zaplacení astronomického „vyrovnání“ není ničím jiným než pokusem pokutovat vynálezce za to, že vymyslel něco užitečného a udělal to tak, aby se o to nemusel starat. Meta Machine nyní možná zanikne, ale její síť bude žít dál. Teď už doopravdy bez kontroly. Otázka zní, jestli toto ochránci autorských práv opravdu chtěli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).