Hlavní navigace

Podle britských zákonodárců se Google v Británii vědomě vyhýbá placení daní

13. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Předsedkyně poslanecké komise prohlásila, že Google používá vykonstruovaný systém účetních operací, jehož jediným účelem je vyhnout se v Británii placení korporátní daně.

Už od loňského roku se ve Velké Británii vedou mezi politiky intenzivní diskuse ohledně účetních praktik některých nadnárodních (převážně amerických) společností. Politikům se nelíbí, že firmy jako Google, Amazon či Facebook díky systému účetních operací daní většinu svých zisků v daňových rájích nebo zemích, které mají velmi nízkou daň z příjmu.

Komise britského parlamentu vedená Margaret Hodgeovou nyní vydala závěrečnou zprávu ze svého vyšetřování. Konstatuje v ní, že Google by měl čelit komplexnímu vyšetřování svých daňových záležitostí ze strany HM Revenue & Customs (úřad, který je ve Velké Británii zodpovědný za výběr daní).

Komise došla k závěru, že internetový gigant používá vykonstruovaný systém účetních operací, jehož jediným účelem je vyhnout se v Británii placení korporátní daně. Členové komise také vyjádřili svůj údiv nad skutečností, že firma dosud nebyla daňovými orgány kvůli svým daňovým praktikám prošetřována.

Podle Hodgeové Google bezostyšně agrumentuje tím, že způsob, jakým daní své příjmy v Británii, je obhajitelný a zákonný. Firma před komisí uvedla, že většinu reklamy prodává v Británii prostřednictvím své irské pobočky. Hodgeová ale tento argument označila za hluboce nepřesvědčivý. Byl podle ní navíc zpochybněn informacemi od whistleblowerů, včetně bývalých zaměstnanců Googlu, kteří komisi potvrdili, že zaměstnanci firmy ve Velké Británii se prodejem reklamy zabývali.

Google v Británii v letech 2006 až 2011 zaznamenal tržby ve výši 11,5 miliardy liber, na dani z příjmu z právnických osob zaplatil v daném období jen 10 milionů liber. V té době se pohybovala sazba korporátní daně v Británii v rozmezí 26 až 30 procent.

Předseda správní rady Google Eric Schmidt postup firmy v oblasti daňové optimalizace už dříve hájil s tím, že Google nedělá nic špatného.

Platíme vysoké daně, platíme je v souladu se zákonem. Jsem velmi pyšný na to, jaký daňový systém se nám podařilo vytvořit s pomocí pobídek, které nám nabídly jednotlivé vlády. Tomu se říká kapitalismus. A my se za to nestydíme, prohlásil Schmidt.

ebf - partner 1

Zdroj: The Guardian

Aktualizace: 14.6.2013, 13:00, Vyjádření tiskového centra Google ČR

Jak jsme již několikrát zmínili, Google platí ve Velké Británii daně v souladu s místními zákony, a jsou to právě politici, kteří tyto zákony tvoří. Z této zprávy je jasné, že parlamentní komise chce, aby mezinárodní společnosti platily větší daně v těch zemích, ve kterých jsou jejich zákazníci, tak ale nejsou v současnosti zákony nastavené. Vítáme výzvu k tomu, aby byl současný systém zjednodušen a byl transparentnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).