Hlavní navigace

Pokud jste Seznamy na Facebooku neznali, teď už se jim nevyhnete

22. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Facebook Skupiny
Facebook vylovil z hloubek svých možnosti Seznamy (Lists) a snaží se tak ukázat, že „má také svoje Kruhy“. Jaké jsou? Skoro stejné, navíc ale dostanete i desítky automaticky vytvořených nesmazatelných seznamů.

Facebook měl Seznamy (Lists) přátel už dlouho – návod k jejich použití na Bradbury.cz pochází z prosince 2010 (viz Návod: Naučte se používat Seznamy přátel na Facebooku) a ani tehdy nebyly Seznamy/Lists zdaleka novinkou. Jejich jedinou nevýhodou bylo, že byly poněkud ukryté kdesi v hlubinách Facebooku. A jejich využití vyžadovala disciplínu při přidávání přátel – mohli jste si vytvořit Seznamy přátel, ale přátele jste do nich museli poctivě zařazovat. A pak jste je mohli využít – hlavně pro rozesílání informací a filtrování.

V červnu přišel Google+ s konceptem Kruhů – tedy lepším provedením téhož. A Facebook Seznamy přátel čerstvě oprášil – vytáhl je z hlubin Facebooku, napevno dal do levého sloupce a jako zlatý hřeb vám vytvoří až několik desítek Seznamů – vedle pár základních užitečných (Rodina/Family, Blízcí přátelé/Close Friends a Známí/Acquain­tances) se dočkáte seznamu pro každé zaměstnání uvedené ve vašem profilu, školy uvedené ve vašem profilu (umožňují výběr věku v podobě od-do) a jeden prazvláštní Seznam jménem Home Area (umožňuje změnit rádius okolo vašeho bydliště).

Do některých z takto automaticky vytvořených seznamů vám navíc Facebook (také) automaticky nasype lidi, které tam možná vůbec nechcete (a už vůbec nepotřebujete) mít.

Základní Seznamy a správa Seznamů

  • Close Friends – Best friends who you want to see more of on Facebook.
  • Acquaintances – Friends you want to see less of in News Feed.
  • Family – Your close or extended family.
  • Home Area – Friends who live within 10 miles of Home. (rádius lze změnit)
  • Restricted – Friends who can only see posts and profile info you make public.

Správa Seznamů není uživatelsky nic příjemného ani snadno použitelného – Google+ a jeho Kruhy jsou v tomto ohledu lépe použitelné, hlavně díky snadnosti označování a podpoře Drag&Drop.

Facebook vám klasicky zobrazí fotografie přátel v malé 5×3 matici a můžete začít zaškrtávat či odškrtávat. Případně můžete své Přátele do Seznamů přidávat přímo na jejich profilu – nahoře vpravo je nové tlačítko, které umožňuje zařazování – má ale tendenci občas fungovat a nefungovat, takže se to snad časem uvede do použitelné podoby.

Nezrušitelné automaticky vytvářené seznamy

Zlatým hřebem automaticky vytvořených Seznamů je i to, že je nemůžete zrušit – můžete je pouze skrýt, ale protože je to (opět) Facebook, budou se nečekaně objevovat na místech, kde vám budou pouze překážet. Stejně tak si nemůžete určit pořadí seznamů v levém sloupci (Seznamy si nicméně můžete přidávat do Oblíbených, ale to je blok informací nad Seznamy a nedává to logiku) ani změnit počet Seznamů v levém sloupci zobrazených.

Tam, kde vám Facebook Seznam automaticky nenaplnil, vám aspoň bude opakovaně zkoušet doporučovat přátele, které byste si měli do Seznamů přidat. U občasných uživatelů Facebooku to možná nabízí odpovídající nabídku, ale u někoho, kdo používá Facebook intenzivně, jsou to nabídky nesmyslné – do přátel i blízkých přátel prostě doporučuje podle „intenzity“ komunikace na Facebooku. A ono to poněkud nefunguje.

Automaticky generované Seznamy (Facebook jim říká Smart Lists) nesmažete, stejně tak jako vám do nich Facebook bude čas od času „chytře“ přidávat nové lidi, aniž byste o to měli zájem. Zamezit tomu nejde – Facebook se opět řídí tím co je podle Facebooku nejlepší a správné, na uživatele ohled nebere.

Velké Seznamy není možné plně používat

Na další nepříjemnost se Seznamy narazíte i v okamžiku, kdy pomocí Seznamu například chcete odeslat nějakou pozvánku (třeba na Událost/Event) – Facebook brání spamu tím, že „rozsáhlé“ Seznamy nemůžete pro posílání používat – pokud byste to chtěli obejít, tak jedině vytvořením velkého množství Seznamů s pouze pár desítkami lidí v každém.

Facebook sice v rámci Seznamů nabízí jednu hodně užitečnou funkci – možnost spojit více seznamů do jednoho, ale s ohledem na nemožnost používat Seznamy s větším počtem lidí si něco podobného spíše rozmyslete.

Seznamy jde smazat, těžko a jenom některé

Samotná správa Seznamů je klasický Facebook – nedotažená, třeba i v tom, že úplně základní funkčnost, tedy smazání seznamu, je možné získat až poté, co se proklikáte na přehled Seznamů, poté otevřete konkrétní Seznam, najdete nahoře vpravo Manage List a teprve tam můžete zvolit smazání.

Některé Seznamy nejde smazat vůbec – týká se to, pochopitelně, všech automaticky vytvářených Seznamů. Bohužel se takto automaticky vytvořených Seznamů nezbavíte ani tím, že odstraníte příslušnou školu či zaměstnání ze svého profilu. Původní Seznamy prostě zůstanou a jsou nesmazatelné.

Specifický seznam Restricted

Mezi seznamy najdete i další automaticky vytvořený Seznam pojmenovaný Restricted s popisem „Friends who can only see posts and profile info you make public.“ – teoreticky užitečnou funkčnost, která vám umožní „mít přátele“, co ve skutečnosti nejsou přáteli. S uvedením Subscriptions (Odběrů) je to ale mírně irelevantní. Hodit se to přesto může – pokud někoho nechcete odstranit z přátel (nebo zablokovat), může být tento Seznam vhodnou cestou.

K čemu je vlastně možné využívat Seznamy?

Seznamy mají řadu užitečných využití, ale většinou jde o totéž, co Facebook umí už nějaký ten rok – nejde o nic nového. Seznamy můžete použít pro „filtraci“ příchozích zpráv stejně jako pro určení, komu jsou vámi psané statusy určené.

V prvním případě si pomocí výběru jména Seznamu v levém sloupci vyberete, že chcete vidět zprávy pouze od lidí, kteří jsou v Seznamu. Bohužel v Seznamech mohou být pouze přátelé, neexistuje možnost, jak do Seznamů přidat Stránky (Pages) – funkčnost, která by se nesmírně hodila.

V druhém případě můžete, při zveřejňování čehokoliv na Facebooku, vybrat Seznam (Seznamy) přátel jako určení toho, kdo sdělení bude moci vidět – zde je důležité vědět, že případné změny či zrušení Seznamu kdykoliv v budoucnu nezajistí změnu viditelnosti daného příspěvku. Co jste prostě jednou nějak odeslali, to už zůstává v původní podobě.

MMF24

Seznamy a soukromí

Seznamy jsou „soukromé“, tedy alespoň v ohledu toho, že o nich víte „jenom vy“. Je zde ale nutné dodat, že o nich samozřejmě Facebook. A existence předem definovaných seznamů s určitou funkčností znamená, že jejich použití umožní Facebooku opět o něco lépe poznat vaše sociální vazby. Pokud něco takového nechcete, tak platí,že v žádném případě nepoužívejte Facebookem vytvořené Seznamy. Pro Rodinu, Blízké přátele, Kolegy (a další podobné kategorie) si prostě vytvořte Seznamy vlastní – takové u kterých Facebook nebude mít informaci o jaký druh sociální vazby se jedná.

O zařazení na Seznam (či odebrání ze Seznamu) se vaši přátelé nic nedozví, aktivita není nikde oznamována. Stejně tak, jako vaši přátelé nevědí, jaké Seznamy máte – tedy za předpokladu, že konkrétní Seznam/Seznamy sami neučiníte veřejnými.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).