Hlavní navigace

Polská vysílací rada nestihne určit provozovatele sítí DVB-T

22. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
22. 12. 2005

Polská Rada pro rozhlas a televizi zřejmě nevybere provozovatele prvních sítí pro zemské digitální vysílání, jak se původně domnívala. Podle serveru Digital-tv.pl tato pravomoc přejde na nový Úřad pro elektronické komunikace (UKE), jakousi obdobu britského regulátora Ofcom. Rada zřejmě nestihne o provozovatelích sítí rozhodnout dříve, než vznikne UKE, uvedl web. Důvodem jsou změny v mediální legislativě, které už schválil polský Sejm.

Podle novely polského vysílacího zákona přejde pravomoc udělování vysílacích sítí na UKE. Rada už zahájila právní konzultace, protože v současné době probíhá výběrové řízení na provozovatele dvou pilotních digitálních sítí s kompresním standardem MPEG-4, který vypsala právě ona. Podle některých právníků by to tedy měla být Rada, kdo rozhodne o vítězích konkurzu. Sejm je ale toho názoru, že provozovatele vybere již UKE a výsledek konkurzu oznámí Rada.

ebf - partner 1

Ve hře je ještě možnost zrušení výběrového řízení, přičemž Rada by rozhodla pouze o obsahových licencích a jednotliví operátoři DVB-T by se pak dohodli s provozovateli digitálních stanic o jejich zařazení do vysílacích sítí. Pak by konkurzy na provozovatele sítí ztratily smysl, píše server Digital-tv.pl.

Viz také Polsko vypsalo licenční řízení na první dva multiplexy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).