Hlavní navigace

Polsko bude psát zítra historii, řada změn a novinek se dotkne i diváků v Čechách

22. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Do hry vstoupí i zcela nový vysílač, který doposud pro potřeby digitálního zemského signálu využíván nebyl. Diváci z něho budou moci naladit signál veřejnoprávního multiplexu.

Polsko definitivně bez analogové televize

Pokud jsem v titulku uvedl, že Polsko bude psát zítra, v úterý 23. července, historii, není to rozhodně jen tak planý výkřik do větru. Naše severní sousedy čeká poslední vlna vypínání analogového vysílání. Spolu s ním proběhne také velké přelaďování a spuštění nových vysílačů multiplexu 3. Všechny tyto změny se bezprostředně dotknou i části českých diváků, protože budou probíhat i v těsném sousedství s našimi hranicemi. První vlna vypínání proběhla v Polsku loni 7. listopadu. Jednalo se konkrétně o lokality Zielona Góra a Źagań. Poslední byla stanovena právě na zítřek a týká se oblastí Giźycko, Jelenia Góra, Leźajsk a Ostroleka.

Aktuální vlna vypínání analogového pozemního vysílání, které tak definitivně zmizí z území Polska (nepočítáme-li regionální stanice), se bude týkat více než dvou milionů obyvatel. Státní informační web cyfryzacja.gov.pl hovoří konkrétné o 2,074 milionu lidí, a to v celkem sedmi provinciích. Po 23. červenci se tak Polsko připojí ke většině zemí západní Evropy a Skandinávie, kde už není možné přijímat původní způsob distribuce signálu. Naši severní sousedé při přechodu na digitální signál zvolili taktiku, kdy vedle sebe po dobu několika měsíců mohli přijímat jak analogovou televizi, tak i DVB-T. Podobně u nás zvolila v minulosti Česká televize jako obětního beránka digitalizaci program ČT 2.

Analogové televizory se stanou skutečně muzejními exponáty.
Autor: Vladimir Simicek/SME/isifa

Analogové televizory se stanou skutečně muzejními exponáty.

Veřejnoprávní multiplex nově z Jelenie Góry a Lubaně

Pravděpodobně nejvýznamnější událostí z pohledu českého diváka je v závěrečné vlně vypínání analogového vysílání v Polsku spuštění tamního veřejnoprávního multiplexu 3 z dalších devatenácti lokalit. Půjde jak o vysílače, tak i dokrývače. Diváků v Čechách se budou týkat dva z nich – Jelenia Góra a Lubaň. První jmenovanou oblast nemusíme jistě blíže představovat. Ostatně, už v současné době z ní vysílají tamní multiplexy 1 (kanál 48) a 2 (kanál 37). O jejich přeladění na definitivní kanály bude řeč v následující pasáži. Jeleniou Góru není třeba blíže představovat. Zájemci ji najdou skutečně jen kousek od českých hranic na samých vrcholcích Krkonoš. Multiplex 3 odtud bude vysílat na kanálu 49.

Za zmínku stojí ale bezesporu druhá lokalita, kterou je Lubań – Nowa Karczma. Jde o vysílač, který se pro potřeby digitálního vysílání doposud vůbec nevyužíval. Pokud se podíváme do mapy, i ten se nachází kus od českých hranic, konkrétně nad Frýdlantským výběžkem, byť v tomto případně nejde o metry, ale kilometry. Lubań bude spolu s Jeleniou Górou fungovat v takzvané jednofrekvenční síti. Znamená to, že oba vysílače budou využívat kanál 49. V případě Lubaně půjde o 20 kW. Jak moc bude její vyzařování omezené na naše území, ukáže až praxe. V době analogové ale tento vysílač divákům v Čechách přál a osobně mohu říci, že byl v místě mého bydliště v Praze mnohem silnější než Jelenia Góra.

První stanoviště na polské boudě nad Sněžnými Jámami ve výšce 1490 metrů nad mořem.
Autor: archiv Miloslava Sošky (foto pro DigiZone.cz)

Pohled na vysílací středisko Jelenia Góra – Sniezne Kotly

Vypnutí analogu a přelaďování na Śnieżných Kotłech

První významnou změnou, která proběhne na vysílači Śnieżne Kotły, je definitivní vypnutí analogového vysílání. Jedná se konkrétně o stanice TVP 1 (kanál 35), TVP 2 (kanál 30) a Polsat (kanál 47). V současné době už ale analogový signál „neproudí“ z finálního anténního systému, ale z dočasných antén, které nebudou po vypnutí původní distribuce nadále využívány, čili například ve středních i východních Čechách se tento signál značně zhoršil. Osobně si troufám tvrdit, že šlo o záměrný krok operátora EmiTel a provozovatelů stanic, jak znepříjemnit sledování analogového signálu a donutit k rychlejšímu přechodu na technologii DVB-T.

Co se bude na uvolněných kanálech 30 a 35 vysílat? Odpověď je nabíledni. Na tyto kanály dojde k definitivnímu přeladění polských digitálních sítí 1 a 2, které doposud vysílaly na kanálech 37 (multiplex 2) a 48 (multiplex 1). V tuto chvíli si stojí za to položit otázku, zdali spuštěním nových digitálních multiplexů nedojde k případně kolizi v některých lokalitách na území České republiky. Například kanál 30 je využíván vysílačem Jihlava – Javořice pro multiplex 3 (ERP 100 kW), stejně jako kanál 35 (multiplex 2, ERP 100 kW), který navíc ještě využívá západočeský Klínovec (ERP 50 kW, multiplex 2). Příjem multiplexu 3 z Polska pak bude komplikovat na našem území fakt, že ho využívají vysílače Kleť a Svatobor (multiplex 1, 100 kW). O podzimních inverzích se máme jistě na co těšit…

BRAND24


Foto: archiv DigiZone.cz

Dojde na českém území ke kolizi polského digitálu a signálu z vysílače Jihlava – Javořice? Není to vyloučeno.

Jaké programy diváci naladí, a co pro to potřebují

Možná jde o nošení dříví do lesa, ale přesto musí tato skutečnost padnout. V Polsku se využívá pro šíření programů komprese MPEG-4/AVC, zatímco v České republice je to klasický MPEG-2. Pokud tedy půjdete na tamní programy s přijímačem pro starší způsob přenosu signálu, budete mít smůlu. Váš televizor nebo set-top-box musí standard MPEG-4/AVC podporovat. Ne že byste nic nenaladili, ale po tomto kroku byste měli pouze černou obrazovku a slyšeli pravděpodobně pouze zvuk (a možná ani to ne). Samozřejmostí je také kvalitní anténa. Ve vzdálenějších lokalitách si zkrátka s běžným „pendrekem“ nevystačíte. Pokud vás tato problematika zajímá, prostudujte si náš speciál věnovaný právě anténám.

A nakonec to nejdůležitější, tedy, které stanice budou moci diváci v dosahu vysílačů Lubań a Jelenia Góra nově naladit. Půjde o TVP 1, TVP 2 HD, TVP Info (verze pro daný region), TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia a TVP Rozrywka. Polská veřejnoprávní televize nabízí v rámci svého multiplexu několik doplňkových služeb. Kromě elektronického programového průvodce (EPG), který je dnes už standardem, to jsou například audiopopis (druhá jazyková stopa určená slabozrakým nebo nevidomým), hybridní vysílání označované zkratkou HbbTV nebo již zmiňovaný HD formát obrazu. V případě multiplexu 3 jde o výše uvedený kanál TVP 2 HD. V budoucnu by se v tomto multiplexu měla objevit i stanice TVP 1 HD.

Ukázka z vysílání stanice TVP Rozrywka
Autor: repro foto TVP Rozrywka

Ukázka z vysílání stanice TVP Rozrywka

Budete v dosahu některého z polských vysílačů šířících multiplex 3?

  • Ano, nové programy si určitě naladím
    12 %
  • Nejsem si jistý, zdali budu v dosahu
    23 %
  • Signál polského DVB-T přijímám už v tuto chvíli z jiného vysílače/vysílačů
    14 %
  • V dosahu signálu pravděpodobně budu, ale nemám o polské DVB-T zájem
    6 %
  • Nebudu v dosahu signálu polského DVB-T
    40 %
  • Nevím
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).