Hlavní navigace

Polsko potvrdilo MPEG-4, první multiplex spustí za dva roky

9. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
9. 2. 2007

Naši severní sousedé mají konečně jasno, jak budou postupovat při zavádění zemské digitální televize. Pracovní skupina složená ze zástupců polského ministerstva dopravy, Úřadu pro elektronické komunikace, Rady pro rozhlas a televizi a ministerstva kultury se shodla na tom, že analogové televizní vysílání v Polsku skončí v roce 2012.

Všechny současné analogové programy přejdou do dvou let do prvního celoplošného digitálního multiplexu, který bude vysílat ve standardu MPEG-4. Ještě v únoru postoupí skupina hlavní teze svého plánu do meziresortního připomínkového řízení, aby se jimi v březnu mohla zabývat vláda. Standard MPEG-4 skupina vybrala proto, že je modernější a lépe využívá datový tok než MPEG-2, který umožňuje v jedné síti šířit jen čtyři až pět televizních programů.

Jako první se v roce 2009 dočkají digitálního vysílání obyvatele Velkopolského vojvodství. Souběžné analogové i digitální vysílání zde tedy poběží tři roky. První multiplex bude obsahovat tři programy veřejnoprávní Polské televize (TVP 1, TVP 2, TVP 3) a komerční stanice Polsat, TVN, TV4 a TV Puls, do níž loni v červnu vstoupila společnost News Corp. Ruperta Murdocha.

Deník Rzeczpospolita upozorňuje, že přechod na DVB-T nebude tak jednoduchý, protože přibližně polovina polských domácností přijímá televizi pozemní cestou. Jejich počet se odhaduje na sedm milionů. Diváky také nebude nic nutit, aby si pořizovali digitální přijímače s MPEG-4, protože přechod nemusí být tak rychlý. Bude hodně záležet na aktivitě samotných provozovatelů, zda vymění své analogové kmitočty za digitální (a nedá se čekat, že by s tím pospíchali, když se karty rozdaly při udělování analogových licencí), dodává list.

Noviny také nevylučují další překotný vývoj vysílacích technologií, takže současné digitální vysílání by mohla nahradit nová norma DVB-T2, obdoba satelitního DVB-S2 ve standardu MPEG-4. Polsko by mohlo být jednou z prvních zemí, která by zavedla takový druh vysílání a do jednoho multiplexu by se nemuselo vejít sedm nebo osm, ale deset až patnáct televizních kanálů. Nebo HDTV, jejíž čas v pozemním vysílání přijde právě s MPEG-4, míní Rzeczpospolita.

Podle původních plánů měly v Polsku vzniknout hned od začátku dva celoplošné multiplexy: jeden veřejnoprávní pro TVP a druhý komerční, který by provozovalo sdružení Polský televizní operátor, založené televizemi Polsat a TVN. Nyní tedy přišel stát s jiným dočasným řešením, kdy všechny analogové televizi umístí do společné digitální sítě a rozdělí je až po vypnutí analogových kmitočtů. Pak by mělo v Polsku vzniknout šest až osm multiplexů. Kdo se bude moci stát jejich provozovatelem, určí zákon.

cif 24 - early cena - média

Žádný takový zákon ale zatím neexistuje. Přesto je možné, že boj o sítě začne už nyní, varuje Rzeczpospolita.

Čtěte také: Expertíza doporučuje Polsku startovat s MPEG-4 (dokument)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).