Hlavní navigace

Polsko se inspirovalo od ČTÚ, analog chce vypnout 12.12.2012

20. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
20. 10. 2008

Polský Úřad pro elektronické komunikace se zjevně nechal inspirovat slabostí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro lehce zapamtovatelná data a jako termín ukončení zemského analogového televizného vysílání v zemi určil 12. prosinec 2012. Informoval o tom server Satkurier.pl s tím, že země už dříve získala výjimku od Evropské komise, na jejímž základě mohla ukončit vypínání analogového vysílání až v roce 2014.

BRAND24

Nový termín je velmi překvapivý; zejména proto, že Polsko dosud nemá ujasněný postup, jak bude zavádět jednotlivé zemské digitální sítě a vypínat analogové kmitočty. Naši severní sousedé dosud provozují jen několik experimentů DVB-T a navíc si pro pozemní multiplexy určili povinný kompresní standard MPEG-4, kvůli němuž se nyní obávají nedostatku vhodných set-top-boxů a integrovaných digitálních televizorů.

Předsedkyně úřadu Anna Strezynská ale míní, že termín 12.12.2012 je pro Polsko reálný jak po technické, tak organizační stránce. Komerční televize si však nedávno neodpustili kritiku státu kvůli absenci důkladné informační kampaně. Chybí jim také určitý koordinátor digitalizace, podobný britskému sdružení Digital UK nebo české Národní koordinační skupině pro digitalizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).