Hlavní navigace

Popírači Internetu (jako média)

23. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

I takoví lidé dnes existují a s jejich argumenty se dá bojovat jenom těžko. I když jsou pro nás nesmyslné. Aneb o střetu staré školy s generací, která si myslí, že Internet je všechno…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Třeba i čtenáři Lupy asi budou souhlasit s tím, že Internet je kromě jiného důležité médium. Čtenáři Lupy jsou ale přece jenom trošku jiní než česká populace jako celek. Občas se přihodí setkání s člověkem, který celý slavný Internet považuje za snůšku zmatených a nepravdivých informací, které nemají v podstatě žádný význam.

Vy si na tom Internetu píšete co chcete, samé lži, říká obvykle ukázkový „popírač Internetu“. Ano, lhát se dá na Internetu, ale stejně tak v novinách, v televizi nebo na billboardech. Jde o důvěru v médium a zcela jistě existují na Internetu miliony stránek, na kterých se objevují lži a pomluvy. Lže se ale i v televizi a v novinách a vůbec všude. Jestliže se to někomu nelíbí, může se bránit, soudit, nebo autora lží prostě zfackovat. Výše uvedené argumenty, srovnání Internetu a ostatních médií, jsou ale pro „popírače Internetu“ až moc složité.

Jestli jste se opravdu někdy setkali s „popíračem“, víte moc dobře, o čem je řeč. Další téma k diskuzi je srovnání Internetu a tisku v oblasti samotných výstupů. Noviny jsou na papíře, dá se jimi listovat a případně je i v nejhorším použít na toaletě. Jde o parafrázi populárního filmového kompjůtr nepodojíš. Je důvěra v Internet jako médium (zdroj informací) opravdu daná tím, že jsou sdělení nehmotná? U mnoha lidí ano, a to se můžeme divit dohromady všichni třeba celý den.

cif 24 - early cena - média

Výhody Internetu známe, ale těžko se „popíračům“ vysvětlují. Rychlý přístup k informacím, možnost na sdělení jednoduše reagovat. Proboha, a co z toho, zazní rychlá odpověď „popírače“. Je přece potřeba něco, na čem se ten Internet prohlíží! To si mám kupovat počítač? K čemu, když si můžu koupit za dvanáct korun noviny nebo se podívat na zprávy v televizi? Tady prostě Internet jako médium nemá šanci.

Stará škola je prostě stará škola. Až bude Internet za třicet let respektovat 99 procent Čechů (tedy stejné procento jako těch, co dnes respektují televizi a noviny), budu remcat, že se na ty čipy v hlavě můžu vykašlat, že to není žádné médium a tak dále. To pak budu stará škola a „popírač čipů“ já, a věřte mi, že i mnozí z vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).