Hlavní navigace

Poradíme, jakým televizorům se vyhnout, představíme novinky u placených služeb a programové taháky tuzemských stanic

9. 12. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Veřejnoprávní DVB-T2 multiplex nabírá další zpoždění, placené služby prodlužují délku zpětného zhlédnutí a Google vydal žebříček nejsledovanějších YouTube videí.

Ne každý DVB-T2 televizor se vyplatí kupovat

Za poslední roky jsme vám přinesli celou řadu přehledů nabídky TV a mezi nimi i takové, u kterých šlo o kompatibilitu s budoucím zemským vysíláním v DVB-T2 s kompresí H.265/HEVC. Čas se ale nachýlil a nyní je třeba k problému přistoupit v přesně opačném gardu. Zatímco totiž máme na trhu něco málo přes padesát kompatibilních set-top boxů v ceně do 5000 Kč, televizorů, včetně těch nejlevnějších, jsou už tisíce. Pojďme se tedy podívat na ty, které nejsou s budoucím pozemním vysíláním v úsporném DVB-T2/HEVC kompatibilní. A protože se čas vypnutí kvapem blíží, navíc už jsme jednou nohou v roce 2018, bylo by dobré si v případě, že žádný nový televizor kupovat nechcete, alespoň ověřit kompatibilitu toho stávajícího. Stručně tuto informaci najdete v článku u většiny výrobců. V praxi se pak bavíme zejména o výrobcích z posledních tří let, i když jak uvidíte, výjimky existují.

Hledáte televizor s DVB-T2? Víme, kterým se vyhnout 


Autor: České Radiokomunikace

„Cestovní mapa“ pro zavádění DVB-T2.

Zpoždění přechodové DVB-T2 sítě České televize

Původně plánovala Česká televize spustit svoji přechodovou síť DVB-T2 letos na podzim, resp. do konce roku. Nový termín, posunutý na příští rok, oznámila na svém teletextu. Start veřejnoprávního multiplexu nabral zpoždění kvůli problémům s mezinárodní koordinací, ještě v září čekala na nezbytnou koordinaci veřejnoprávní sítě třeba oblast Českých Budějovic. 

Veřejnoprávní DVB-T2 multiplex zahájí vysílání až příští rok na jaře

Pavel Hanuš: Plán spuštění veřejnoprávního multiplexu zveřejníme do konce roku


Autor: Čestmír Polák

Pavel Hanuš

Sedmidenní archiv se stává standardem

Několik placených televizních služeb tento týden oznámilo prodloužení možnosti zpětného zhlédnutí až na sedm dní. Byla mezi nimi i největší tuzemská IPTV platforma O2TV, dále třeba jiná IPTV služba Interaktivní TV, kterou provozuje brněnská společnost Itself. Minulý týden pak stejnou novinku u své IPTV služby Digi2Go zprovoznil primárně satelitní operátor Digi TV.

Největší IPTV operátor prodloužil zpětné zhlédnutí. O2 TV nabídne sedmidenní archiv

IPTV služba Interaktivní TV rozšiřuje službu archivu na sedm dní

Češi sledují Despacito, Ed Sheerana nebo Kovyho

Společnost Google sestavila žebříček deseti nejpopulárnějších videí tuzemského YouTube a také deset nejposlouchanějších hudebních klipů. Údaje vycházejí z každoročního projektu YouTube Rewind, v jehož rámci Google zveřejňuje žebříčky nejoblíbenějších videí. Mezi nejúspěšnějšími Čechy letos najdeme Leoše Mareše, Pavla Calltu nebo skupinu Mirai.

Co bavilo české diváky na YouTube? Třeba píseň Despacito, zpěvák Ed Sheeran nebo youtuber Kovy

  1.  Despacito (ČESKÁ PARODIE) | KOVY
  2.  Kdyby Byly Písničky V Realitě 2 | Martin
  3.  BILLA | Hvězdy Zanzibaru
  4.  Leoš Mareš – Fotbalista roku
  5.  Lajna 1. díl – Únos
  6.  NICOL – ZTRACENÁ [OFFICIAL VIDEO]
  7.  ČESKÝ HELLO NEIGHBOR SONG! – Hendys
  8.  ► TVOJE MAMA! ◄ Johanka Čunková / prod. Aik (Official video)
  9.  JAK PŘESKAKOVAT PLOTY #3 | TARY
  10.  BEST PRANK EVER / ANEB KRÁST SE NEMÁ (JM#09)

Chystané změny ve správě frekvenčního spektra

Během posledních deseti let se neustále navyšují požadavky na spektrum UHF, které se v současné době používá pro digitální zemskou televizi, a to zejména ze strany potenciálních provozovatelů vysokorychlostního internetu. Pásmo 700 MHz představuje poslední část spektra, která se má prodávat, přestože volně vysílaná zemská televize je nejrozšířenější televizní službou v mnoha nejen evropských zemích. Zemská digitální televize se jako platforma dále rozvíjí a je doplňována novými technologiemi, které zvyšují její atraktivitu. Diváci tak mohou ocenit interaktivní HbbTV nebo bránu DVB na IP, tedy zařízení umožňující domácí distribuci Wi-Fi signálu. Z technologického hlediska je založena na modulaci COFDM, která je použita v sítích 4G (LTE) a zřejmě bude použita i v sítích 5G.

Změny frekvenčního spektra v důsledku chystané radiokomunikační konference WRC


Autor: Václav Udatný

Vývoj roztříštěnosti spektra pod 1 GHz od roku 2000 a pokračování současného způsobu dílčích přídělů až za roky 2030+.

Satelit jako klíčová platforma pro Ultra HD

Celý televizní průmysl se podle viceprezidenta společnosti SES Astra a zároveň regionálního šéfa pro oblast střední a východní Evropy Martina Ornass-Kubackiho neustále pohybuje směrem k Ultra HD vysílání, pro které ale bohužel „ještě stále není dost obsahu“.V rámci bratislavské prezentace satelitního operátora Astra zazněla informace o severoamerické nabídce společnosti SES, která zahrnuje deset Ultra HD (4K) kanálů a byla označena za největší UHD platformu. Provozujeme 65 satelitů a na nich 33 Ultra HD (4K) kanálů. Na jednoho operátora to může vypadat jako slušné číslo. Nesmíme ale zapomínat, že zároveň poskytujeme tisíce HD kanálů. Je tedy evidentní, že UHD obsah chybí. Dobrou zprávou ale je, že stále více Ultra HD televizorů proniká mezi diváky. Je to stejné jako s HD – jakmile bude dostatek obsahu, jeho rozšíření bude následovat hodně rychle,věří Kubacki.

Martin Ornass-Kubacki: Pro Ultra HD vysílání bude satelit nezbytný


Autor: SES

Martin Ornass-Kubacki

Novinky na HbbTV platformě 

Po vzoru České republiky umožní Markíza inzerentům nakupovat online kampaně přímo na interaktivních televizních obrazovkách. Při jejich nabídce spolupracuje Markíza se společností Hybrid. Technologii HbbTV zařadila Markíza Group na všechny tři stanice, tedy Markíza, Dajto i Doma. Vlastní HbbTV spustila Markíza v loňském roce a dosud nabízela obsahové služby pro diváky jako videoarchiv, zpravodajství nebo například interaktivní hry. Od nynějška nabízí inzerentům sedm reklamních formátů a několik variant cílení známých z českého prostředí.


Autor: Mautilus

HbbTV vysílání slovenské Markízy.

Markíza se rozhodla využít komerčního potenciálu HbbTV

Aplikace Novinky v kině zprostředkovává zájemcům program kin společnosti CineStar. Jednoduchá aplikace je ovládána televizním ovladačem a od května ji navštívilo už sto tisíc diváků. Uživatel může přes jednoduché webové rozhraní v aplikaci snadno měnit filmové novinky i pozadí aplikace. Jedná se o první HbbTV aplikaci, která má denně aktualizovaný obsah dat – ten se sestavuje na základě XML feedu, vysvětluje Aleš Pýcha, marketingový ředitel FTV Prima, zodpovědný za agenturu Solootions.

Hybridní aplikaci Novinky v kině navštívilo přes sto tisíc diváků

Krátce

Společnost M7 Group zprostředkuje belgickým divákům možnost příjmu placených kanálů prostřednictvím zemské platformy ve standardu DVB-T2. Měsíčně vyjde služba na necelých deset eur.

Majitel Skylinku nabízí v Belgii placený DVB-T2 příjem patnácti kanálů v SD rozlišení


Autor: M7 Group

Od 6. prosince mohou předplatitelé vybraných platforem sledovat lifestylovou televizi Mňam také v HD kvalitě. Vysílání televize Mňam ve vysokém rozlišení bude dostupné u vybraných provozovatelů, tisková zpráva uvádí například Orange, Slovak Telekom, Martico, Nej TV, Poda, DWP, Grape SC nebo sledovanitv.cz a slibuje, že jeho pokrytí se bude dále rozšiřovat.

Kuchařská televize Mňam zahájila vysílání ve vysokém rozlišení

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání označila za „nekalou obchodní politiku“ teleshoppingový spot na sadu Viz Car, který byl odvysílán 8. září na TV Barrandov. V teleshoppingu byl nabízen balíček produktů, přičemž další tři produkty jsou prezentované jako gratis a zdarma. Podle Rady je zcela evidentní, že ony tři zmiňované „dárky“ tvoří integrální součást jedné sady a žádný z těchto produktů není prodáván samostatně. Podobný problém vidí Rada v teleshoppingu Hair Grow Max, který byl odvysílán koncem ledna na Nově Cinema. 

RRTV opět rozporuje koncept dárků u teleshoppingových pořadů 

Studio DVTV opět vysílá přímo z newsroomu, kde sedí redakce Hospodářských novin, Aktuálně.cz nebo týdeníků Respekt a Ekonom. Ve studiu se budou nově natáčet všechny hlavní pořady pro zpravodajský server Aktuálně.cz, byznysové rozhovory pro HN a veškerá produkce internetové televize DVTV. Studio má několik variabilních prostředí. Jedna část je odhlučněná a bude sloužit pro byznysové debaty Leoše Rouska, hlavního analytika Hospodářských novin.

Vydavatelství Economia představilo nové televizní studio

Od 5. prosince mohou diváci na facebookovém profilu Primy Cool hlasovat o to, jaké filmy na Štědrý večer uvidí. Hlasování probíhá na facebookových stránkách Primy Cool, kde diváci preferují své oblíbené filmy pomocí tzv. lajků. Jedná se o pět dvojic filmů, které jsou vždy specifického žánru – ať už jde o animované filmy, komedie, nebo akční thrillery. Vítězná dvojice snímků bude odvysílána 24. prosince od 20:15 hodin v rámci programu nazvaného Cool Štědrej večír.

Diváci Primy Cool budou moci na Vánoce hlasovat o promítaných filmech

ebf - partner 1


Autor: FTV Prima

Už více než rok běží u ČRa ověřování kompatibility set-top boxů a televizorů vybavených tunery DVB-T2/HEVC. Naposledy byl seznam aktualizován koncem října. U televizorů momentálně najdete kompatibilní tuner DVB-T2/HEVC ve většině, či spíše v drtivé většině produkce 2017/18, set-top boxů je pak na českém trhu v cenové relaci do 5000 Kč více než pět desítek (více Seznam podporovaných přijímačů). V podstatě se tak zdá, že certifikovat už netřeba. Nicméně na náš dotaz týkající se budoucnosti a také případné další letošní aktualizace seznamu „DVB-T2 ověřeno“ nám tisková mluvčí Petra Miterová odpověděla: K aktualizaci seznamu by mělo dojít ještě před Vánoci, nyní je v závěrečné fázi testu několik přístrojů. Certifikace budou pokračovat i v dalším roce.

České Radiokomunikace chtějí s certifikací „DVB-T2 ověřeno“ pokračovat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).