Hlavní navigace

Poslat text jako SMS je dražší než ho stáhnout z Hubbleova dalekohledu

16. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 29
Nigel Bannister, astronom z univerzity v britském Leicesteru, spočítal, že přenos textu pomocí SMS vyjde v Británii dráž než stáhnout stejné množství dat z Hubbleova dalekohledu. Zhruba čtyřikrát.

Ve svém materiálu počítal Nigel Bannister s maximální délkou SMS 160 znaků a mimochodem do svého výpočtu puntičkářsky zahrnul i fakt, že znaky v britské SMS zprávě jsou 7bitové. Cenu za přenos dat z Hubbleova dalekohledu získal přímo od NASA. Samozřejmě pak vznikají otázky, jak do této ceny zahrnout náklady na vybudování dalekohledu a vlastní vědecký výzkum, který projektu předcházel. O to ovšem v podstatě nešlo, cílem bylo spíše ukázat absurdní předraženost SMS; jejich cena jako by nebyla vůbec z „tohoto světa“.

V Česku přitom vychází porovnání ještě hůře. Za příklad můžeme vzít třeba jeden z datových tarifů T-Mobilu, Internet 4G Basic, který má v měsíční ceně 475 korun 2 GB dat. Má-li SMS zpráva o 160 znacích 140 bytů (tj. použijeme stejný vzorec jako Nigel Bannister), vešla by se do tohoto objemu 15 339 169 krát (1 073 741 824 / 140×2). Při ceně 1 koruna za SMS (u tarifů obvyklá, u předplacených karet bývá ještě vyšší) dojdeme ke stěží uvěřitelnému poměru více než 32 000 krát vyšší ceně dat u SMS než u mobilního připojení.

Je otázka, proč tomu tak je, tj. proč zrovna SMS nezasáhl všeobecný pokles cen v informačních technologiích a telekomunikacích. Snad za to může fakt, že mobilních operátorů není na jednotlivých trzích zdaleka tolik jako poskytovatelů Internetu. Nebo je částka, kterou za SMS zaplatíme, v úhrnu tak malá, že nám to zkrátka nevadí (stále je levnější potvrdit něco pomocí SMS než zavolat); a také jsou ceny často skryté v nějaké paušální nabídce s určitým počtem zpráv zdarma. Mohou zde být i jiné příčiny.

Není jistě bez zajímavosti, že po zásazích na snížení hlasového roamingu jsou v hledáčku Evropské unie také ceny datových služeb a SMS. Termín, do kdy by operátoři měli měli požadavky EU v cenách zohlednit, je 1. červenec tohoto roku. Komisařka Viviane Redingová přitom při formulaci požadavku upozornila, že ceny za datové přenosy se mezi operátory a zeměmi EU významně liší: od 7 € za 1 megabyte až po 0,25 € za stejný objem. Prostor pro snižování cen tu tedy zjevně je a stávající ceny nevyplývají ani tak z ekonomických, jako z obchodních příčin: operátoři zkrátka využívají nedostatku dostupných alternativ k dosažení vyššího zisku.

telefonující

Zavolat, nebo napsat? Cena za data v SMS zprávě mnohdy rozhodování ulehčí

Námitkou ekonoma by také mohlo být, že pokud nám textové zprávy přijdou předražené, máme stále možnost je neposílat. To se ale neděje, každé Vánoce počet poslaných SMS láme rekordy. Nakonec nejspíš to, co svazuje naši chuť ještě více používat SMS, tak není cena, ale spíše nepohodlí klávesnice klasických mobilních telefonů.

Problém se do nové roviny může posunout ve chvíli, kdy budou rozšířenější mobily s přístupem k Internetu a umožňující komfortnější psaní. Spolu s neustále dostupnými internetovými SMS branami, možností komunikovat přes ICQ či další programy pro zasílání zpráv a nebo si namísto SMS jednoduše posílat e-mail by mělo dojít k tomu, že SMS jako samostatný komunikační kanál prostě vymizí.

Pokud to samozřejmě operátoři dovolí: už nyní je jejich ochota k podpoře a propagaci ICQ v mobilu minimální, nejspíše z důvodu obav z kanibalizace stále dobře vydělávajících SMS. Týká se to ostatně i internetového volání: mobilů s podporou VoIP je jako šafránu a důvodem není jen nedostatečná kapacita sítí. Německý Vodafone už před třemi lety oznámil záměr blokovat ve své síti třetí generace přenosy VoIP.

ebf - partner 1

Výsledek tak trochu připomíná boj o ceny za vytáčený přístup k Internetu, které se u nás odehrály na konci minulého tisíciletí. Spory o to, zda a jak by měl stát vstupovat do celé záležitosti, skončily nakonec tím, že celá technologie vyklidila pole a byla nahrazena něčím novějším. Můžete tak nahlížet i na stávající ceny SMS při uklidňujícím vědomí, že problém, bez ohledu na to, co si o něm myslíme, prostě časem zmizí sám od sebe.

A jaký je váš názor? Používáte často SMS, a pokud ano, přijdou vám jejich ceny nepřiměřené?

Ceny SMS považujete za:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).