Hlavní navigace

Povánoční výprodej? To je synonymum i pro lednové programy televizí

18. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Pohled do lednových programových plánů největších českých televizí naznačuje, že sezóna slev a výprodejů vstupuje i na televizní obrazovky. Leden a únor patří z inzertního hlediska mezi nejslabší měsíce v roce, tak proč by se televize snažily. Program je třeba „zaplácnout“ něčím, co neurazí, jakž takž udrží dané stanici její podíl na publiku a zároveň to není drahé, takže nedostatek reklamy nebude tolik bolet. Leden 2012 je v tomto smyslu opravdu ukázkový, protože televize začaly na programu šetřit víc než kdykoli předtím.

Není reklama, nebude Ordinace ani Cesty domů

Nejcitelnější změny ve vysílání chystají NovaPrimou, které se finančně dost vyčerpaly při tvorbě programu na letošní podzim (zejména Prima). Od Nového roku se proto odmlčí jak Ordinace v růžové zahradě 2, tak Cesty domů. Pro diváky (či spíše divačky) lačné nekonečných vztahových seriálů tak rázem vznikne vakuum hned u čtyř večerů týdně – Nova dá v úterý a ve čtvrtek od 20:00 místo Ordinace zahraniční filmy, Prima v pondělí a ve středu v ten samý čas místo Cest domů slovenský seriál Ako som prežil. Ani v jednom případě televize nemůžou počítat s tím, že dosáhnou stejných čísel jako se svými seriálovými vlajkovými loděmi.

Nova navíc zavádí určitou „tradici“ v podobě starých komunistických seriálů v reklamně hluchých obdobích. Letos v létě nabídla Plechovou kavalerii, dvě léta předtím Chalupáře, a nyní bude od ledna vysílat seriál Druhý dech z roku 1988, který popisuje trable zaměstnanců jednoho vesnického teletníku. Nova z toho chce udělat legraci, stejně jako v případě Plechové kavalerie, a už teď slibuje velmi vtipné upoutávky. Faktem ale zůstává, že v prime time s těmito typy seriálů dříve experimentovala spíše Prima (za ředitele Martina Dvořáka) a poslední léta na nich staví svoji sledovanost televize Barrandov. Nova jim příliš neholdovala, a pokud nějaké dávala, byly to spíš kriminálky typu Malý pitaval z velkého města.

Teletník je legrace. Ale co dopad na značku Novy?

I když pro mladší diváky můžou být tyto seriály spíše vtipným výletem do dob, které sami nezažili (Plechovou kavalerii prý nejvíc sledovaly nejmladší cílové skupiny), značce Nova příliš nepomáhají. Byly by možná pochopitelné na Nově Cinema nebo nějakém samostatném retro kanálu, na hlavním programu nejsilnější české televize ale působí tak trochu nepatřičně. Z obchodního hlediska ale smysl dávají – prostě je to levná vycpávka (i když cena těchto seriálů poslední léta stoupá), s níž by navíc řada inzerentů nechtěla být spojovaná. Je to tedy pragmatická volba, ovšem s nejistým dopadem na pověst Novy, již tak dost nenáviděné.

Kromě Druhého dechu, který nasadí na středy od 20:00, Nova obsadí všechny ostatní večery výhradně filmy, s výjimkou neděle zahraničními. Nejsou to zrovna trháky, diváci je většinou už viděli. Otázkou zůstává, co si slibovat od xté reprízy všech dílů Policejní akademie, které se pomalu dají počítat za filmy pro pamětníky. Nebo od podvečerních Četníků s Luisem de Funes, které Nova nasadí první lednový týden místo seriálu Ulice. Moc pěkná čísla to asi nebudou. Ale abych netepal pouze do Novy: na Primě zůstanou po Novém roce v prime time od 20:00 premiérové pouze čtvrteční dokumenty Top Star, pokud nepočítáme již zmíněný slovenský seriál Ako som prežil, který už v Česku dávala televize Barrandov (dokonce již v roce 2009, kdy vznikl).

A samotná televize Barrandov bude znovu opakovat již odvysílané komunistické seriály Ve znamení Merkura a Přejděte na druhou stranu, jen několik měsíců po jejich premiéře na tomto programu. Dokonce jimi vytvoří společné programové okno v pondělí večer od 20 hodin. Na druhou stranu, Barrandov na rozdíl od Novy a Primy sáhnul i po zajímavé premiéře: už příští týden začne každý čtvrtek večer od 20 hodin vysílat výpravný turecký historický seriál Velkolepé století, v němž hraje populární herec Halit Ergenç, představitel Onura v telenovele Tisíc a jedna noc (mimochodem, na Slovensku bude tento seriál pod názvem Sultán vysílat nejsledovanější televize Markíza).

MMF24

ČT 1 má výhodu, nemusí řešit nedostatek inzerentů

V konkurenci zahraničního filmu na Nově, bulvárního Top Star magazínu a reprízy starších dílů Ano, šéfe! na Primě a opakování seriálu Dobrodružství kriminalistiky na ČT 1 by mohl Barrandov tímto seriálem slušně bodovat. I když… Velkolepé století je něčím jako tureckými Tudorovci, kteří sice sesbírali řadu mezinárodních cen, ale když je u nás dávala televize Nova, sledovanost byla spíše průměrná. Sázka na „Onura“ by ale mohla v případě Velkolepého století zabrat a těžko říct, proč si tento seriál nechala Nova ujít. Poněkud nezvyklé je však rozhodnutí Barrandova od ledna opakovat v pátek od 20 hodin vlastní pořad Splněné sny – pouhých pár týdnů po premiéře v témže čase.

Jednoznačnou výhodu bude mít v lednu Česká televize. Ta se v případě programu ČT 1 nemusí ohlížet na to, že bude slabá inzertní sezóna. Jako jediná nasadí do vysílání původní premiérový seriál Život je ples (v pondělí večer od 20 hodin), v prime time vyzkouší i prověřený archivní seriál Dobrodružství kriminalistiky, který sice vznikal ve stejné době jako „teletníkový“ Druhý dech, na rozdíl od něj ale není poplatný tehdejšímu režimu. Česká televize navíc od Nového roku najede na nové, přehledné vysílací schéma ČT 1 a ČT 2. Výprodejová sezóna u konkurence by jí mohla hrát do karet.

Která plnoformátová televize podle vás připravila nejlepší program na leden?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).