Hlavní navigace

Praha hostí setkání RIPE

1. 10. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes v Praze začíná RIPE (Réseaux IP Européens) Meeting. Co je na programu a co se dá čekat od jednotlivých working groups? Kromě jednání o Euro-IX a zavádění IPv6 se určitě dostane i na problém se zřízením domény nejvyšší úrovně pro Evropskou unii a na pořad dne přijde i prezentace domén .AERO a .BIZ.
Čím se RIPE zabývá už bylo popsáno v článku Co je to RIPE?. Dnes se pokusíme po jednotlivých pracovních skupinách popsat program a některé očekávané události a zároveň podat informace o fungování.

Local IR Working Group, která zajímá především účastníky, kteří přidělují adresy u ISP, má na programu například projednání změny pravidel pro přidělování PI adres (Provider Independent nebo nověji Portable Address Space). Zajímavá bude také společná část zasedání s IPv6-WG a EIX-WG, která se bude zabývat problematikou přidělování IPv6 adres.

DNR Working Group má na programu prezentace nových gTLD .AERO a .BIZ (kde obvykle prezentují lidé, kteří se problematikou přímo zabývají). Jako obyčejně je na programu také informace o pokračování zřizování nové TLD .EU  — což není tak vzdálené téma, neboť se hodláme stát členy EU a je s námi v procesu zřizování počítáno. (Blíže se doméně EU věnoval na Lupě Martin Kopta v článku Doména .EU nebude. Nikdy? — pozn. red.) Tentokrát je na programu prezentace ccTLD  .IT.

Na jednání EIX-WG jsou připraveny prezentace všech významných propojovacích bodů západní Evropy. Jistě zajímavou bude prezentace propojovacího bodu, který je provozován v Moskvě. Téma, jímž by se mohl inspirovat český NIX.CZ, je problematika multicastu v propojovacích bodech. Skupina pracuje na dvou zajímavých dokumentech; požadavcích provozovatelů propojovacích bodů na výrobce aktivních prvků a sumarizaci doporučených postupů. Vzruch určitě přinese prezentace EURO-IX, respektive jeho další střet se společností Xchange Point. Druhým ožehavým tématem je přidělování adresního prostoru IPv6 pro propojovací body, což je téma, kterým se bude zabývat společná zasedání EIX-WG, LIR-WG a IPv6-WG.

IPv6 skupina se dostává od technologických problémů k problémům organizačně-strategickým. Vznikla iniciativa, která má za cíl vybudovat IPv6 efektivně pracující infrastrukturu po Evropě.

Tolik k programu. Teď několik praktických informací. V tuto chvíli je přihlášeno přes 300 účastníků, z nichž je 14 z České republiky. RIPE Meeting se koná v KCP (PaKul) od pondělí do pátku, přičemž nejzajímavější části (zasedání jednotlivých WG) běží od úterního do čtvrtečního poledne. Každý den je po pracovní části takzvaný „social event“, kde je možné/nutné probrat méně pracovní záležitosti.

V prostorách RIPE Meetingu je k dispozici místnost s volně přístupnými počítači, připojenými k Internetu (10 Mb/s okruhem do sítě CESNET2). Ve stejných místech je také přístupná bezdrátová síť pracující na standardu IEEE 802.11b (v Praze na technologiích od CISCO Systems). V případě, že účastníci nedisponují příslušným vybavením, je možné příslušné PCMCIA (PC card) karty proti záloze zapůjčit v místě.

BRAND24

RIPE také v prostorách Meetingu provozuje tzv. „hostmaster room“, kde je možné vyřídit problematické žádosti o IP adresy a vysvětlit případná nedorozumění (čehož je zhusta využíváno).

Přestože je předběžná registrace již uzavřena, je možné se zaregistrovat kdykoliv během Meetingu, což v praxi znamená, že pondělí a úterý dopoledne je čas, kdy nepřijdete o nic podstatného.

Zůčastníte se RIPE Meetingu v Praze?

  • Ano
    0 %
  • Ne, odrazuje mě cena
    0 %
  • Ne, nemá mi co nabídnout
    96 %
  • HUH?
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).