Hlavní navigace

Právní názor: O bytí analogové Primy rozhodnou regiony

18. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
18. 2. 2008

Budoucnost analogového vysílání televize Prima drží ve svých rukou regionální televizní studia. Pro přihlášení k Technickému plánu přechodu na DVB-T (TPP) je totiž rozhodující zájem toho, kdo kmitočty dostal k užívání dřív. Takovou interpretaci alespoň umožňuje právní názor, o kterém dnes informoval novináře předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Protože kmitočty, na kterých dnes celoplošně vysílá televize Prima, historicky dostala nejdříve regionální televizní studia, budou to podle zmíněného právního názoru právě ona, kdo budou rozhodovat o přihlášení se nebo nepřihlášení k TPP v daném regionu.

MAPA: Pokrytí České republiky regionálním vysíláním RTA [JPEG, 10 kB]

Analogová síť Primy by mohla naráz vypadat jako ementál, zjednodušil novinářům možnou situaci předseda ČTÚ na dnešním setkání. Proč? Důvod se jmenuje Regionální televizní agentura (RTA), která vlastní pět regionálních studií sdílejících kmitočty s Primou na většině území Moravy a v jižních i východních Čechách. Zbytek regionálních studií vlastní sama Prima, proto se z této strany nemusí ničeho bát.

Hrozba od RTA je pro Primu naopak velká. Pokud se právní názor na přednost regionů v přihlašování k TPP potvrdí, může to znamenat rychlý konec analogového vysílání této stanice na zhruba polovině území, které dnes pokrývá. V extrémním případě, ve kterém by druhá komerční televize nezačala „ztracená území“ urychleně převádět na DVB-T, by televize rázem přestala splňovat zákonnou podmínku celoplošnosti (vysílat alespoň na 70 procentech území) a mohla by jednoduše přijít i o svoji analogovou licenci. Když se sejdou dva právníci, jsou z toho nejméně tři právní názory, mírnil paniku šéf ČTÚ Pavel Dvořák a dodal, že zmíněný právní názor si nenechával vypracovávat jeho úřad – ten se k podobnému kroku teprve chystá.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: „Primácké“ regiony se přeskupují na digitální sítě R1 a TV 7

Majitel RTA Jaroslav Berka chtěl svoje studia Primě prodat. Předjednaný obchod z léta roku 2006 nakonec ale neproběhl, televizi Prima se tehdy suma 120 milionů korun za pět regionálních studií zdála příliš vysoká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).