Hlavní navigace

Právo na zapomnění už začíná v Evropě praktikovat i Bing

18. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vlastní formulář pro žádosti o vymazání odkazů rozjel pro evropské uživatele i druhý největší světový vyhledávač.

S mírným zpožděním po Googlu umožní evropským uživatelům upravovat výsledky svého vyhledávacího algoritmu i Microsoft. Stejně jako konkurence se musí podřídit rozhodnutí evropských soudů. Formulář pro podávání žádostí už je on-line.

Právo na zapomnění vyhlásili evropští soudci v polovině května. Google počkal, až skončí eurovolby a spustil novou stránku se „zapomínacím“ formulářem. A to i přesto, že Eric Schmidt tvrdí, že jde o špatné rozhodnutí, a Larry Page se bojí, že regulace internetu může zabránit dalším inovacím. Microsoft evropské manýry nijak zásadně nekomentuje.

Google od konce května řeší víc než sedmdesát tisíc požadavků na odstranění. V Británii už naráží na odpor médií, která argumentují tím, že skrývání odkazů na jejich články zavání cenzurou.  

Kolik lidí Google pro novou službu vyčlenil, není jasné. Každopádně podle agentury Reuters musel vybudovat „armádu expertů na odstraňování“, kteří budou působit ve všech 28 zemích Evropské unie – včetně těch, kde Google nemá své lokální pobočky. A to samé čeká i Microsoft. 

Na rozdíl od Googlu, který po zájemcích o vymazání odkazů požadoval naskenovanou občanku, Bing je ve svých požadavcích benevolentnější a požaduje jen dokument, který potvrdí jméno a bydliště v České republice nebo jiné uvedené evropské zemi. 

BRAND24

Kromě formulářů na odstraňování odkazů ale vznikají stránky, které smazané odkazy naopak uchovávají. Na Hiddenfromgoogle.com si tak může kdokoliv projít odkazy, které musely z nějakého osobního důvodu zmizet.

Dopad zákona totiž nakonec není tak fatální, jak se zpočátku zdálo. Podle rozsudku totiž například vyhledávač nemusí mazat odkazy u hledání jmen veřejně činných osobností. Google také sám říká, že u žádostí posuzuje, zda neexistuje veřejný zájem, aby informace ve vyhledávání zůstaly. Odmítá tak mazat informace „…pokud souvisejí s finančními podvody, pracovním pochybením, odsouzením za trestný čin nebo vaším veřejným působením v roli státního úředníka (voleného či nevoleného).“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).